Divisió racial a les aules

"Separats i desiguals", a "30 minuts"

Torna la segregació racial a les escoles dels Estats Units, 60 anys després de la seva prohibició. Com? Per què?

La segregació a les escoles nord-americanes torna 60 anys després que el Tribunal Suprem del país va declarar inconstitucionals les escoles separades per a blans i negres. Què hi ha darrere de la creixent divisió racial a les aules?

L'esclat a la ciutat de Ferguson, arran de la mort a trets per part de la policia d'un jove de raça negra, ha tornat a situar la qüestió racial als Estats Units al primer pla de l'actualitat. I ha donat més rellevància a les qüestions de fons. En aquest context s'han encès tots els senyals d'alarma a les escoles, embrió de les polítiques de progrés i d'integració... o element clau d'una possible nova discriminació.

Hi ha un moviment a tot el país protagonitzat per grups de pares de barris de classe mitjana i mitjana-alta, tradicionalment de raça blanca: amb l'argument d'evitar llargs desplaçaments dels seus fills en els autobusos escolars per anar a les escoles públiques integrades i multiracials, tracten de segregar els barris on viuen per convertir-los en noves ciutats i així disposar d'un sistema escolar propi, fet a mida. La pretesa proximitat té com a resultat l'expulsió de les noves escoles dels ciutadans dels barris més desfavorits, habitualment de raça negra, i ara obligats a canviar de centre escolar.

El reportatge "Separats i desiguals", produït per al programa "Frontline" de la cadena pública nord-americana PBS, viatja fins a la localitat de Baton Rouge, a l'estat de Louisiana, al centre d'una de les batalles més llargues del país al voltant de la integració escolar. El districte d'East Baton Rouge Parish va ser obligat el 1981, després de 25 anys de disputes jurídiques, a acabar amb la segregació racial a les escoles. Però ara, un grup de pares i d'empresaris blancs de classe mitjana, aparentment frustrats per la mala qualitat de les escoles públiques de la ciutat, vol crear-hi un nou municipi, el de Saint George. I recull firmes per fer-ho possible a través una consulta. Això significarà, en cas que prosperi la iniciativa, que els fills dels ciutadans de la resta de Baton Rouge, més pobra i poblada majoritàriament per negres, ja no podran anar a les escoles del barri de Saint George.

A "Separats i desiguals" parlen tots els sectors implicats i s'exposen tots els arguments: els d'aquells que defensant la proximitat, la comunitat i una escola de qualitat volen la segregació i els dels que se senten perjudicats i argumenten que s'imposarà un retrocés en els drets civils aconseguits al país després de lustres de lluita.

Un reportatge de: Frank Koughan i Mary Robertson
Imatge: Jeremy Gould i Sam Chase
Una producció de: Left/Right Docs. / FRONTLINE (PBS)
Anar al contingut