Reportatge

"Avortament, dret a decidir?", a "30 minuts"

L'avantprojecte de la nova llei de l'avortament ha encès la societat civil. És la tercera regulació des de la transició democràtica.

La tercera llei de l'avortament de la democràcia comença el seu camí amb tan poc consens -social, polític i mèdic- com les dues anteriors. Pocs temes susciten opinions tan irreconciliables. Sobre l'avortament, o s'hi està radicalment a favor o radicalment en contra.

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha presentat un avantprojecte de llei molt restrictiu, redactat a l'esquena de la realitat social i allunyat de la majoria de legislacions europees. Fins al punt que poques persones pensen que pugui tirar endavant tal com està. Torna a posar sobre la taula la doble pregunta que hi ha en el fons de tots els debats sobre l'avortament: la dona té dret a decidir sobre el seu embaràs o no en té? I, en cas que en tingui, fins a quin moment de l'embaràs en té?

El reportatge d'aquesta setmana explica el passat per entendre el present. Per això parlem amb la Maruja i la Carmina, que van muntar durant la transició el Centre de Planificació Familiar del Prat i allà van ajudar a avortar moltes dones a la clandestinitat. Entrevistem a Pamplona els ginecòlegs Elisa Sesma i Pablo Sánchez Valverde, els primers metges jutjats per practicar interrupcions de l'embaràs. Ens expliquen els perquès de dones que han decidit voluntàriament interrompre l'embaràs i altres que van decidir no fer-ho. Descobrim com els hospitals públics havien d'enviar els casos de malformacions fetals tardanes a Montpeller abans de la llei actual. I també escoltem els que creuen que la "llei Gallardón" fa curt, com les associacions AFAdona i Acción Familiar, que ajuden les dones perquè no avortin.

Al reportatge podrem sentir també què pensen de la "llei Gallardón" metges com Elena Carreras, presidenta de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia; Joan Vinyes, president de la Reial Acadèmia Catalana de Medicina; Rosa Almirall, directora de l'ASSIR Barcelona; Josep Maria Laílla, president de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia; Joan Vidal-Bota, expresident de l'Associació Catalana d'Estudis Bioètics o Santiago Barambio, director de la Clínica d'Ara-Tutor Médica.

Direcció i guió: Esther Llauradó
Realització: Sara Segarra
Imatge: David Roig
Muntatge: Joan Carles Calvera
Producció: Jessica Montaner
Documentació: Glòria Rocafiguera
Anar al contingut