Estrena cinema

Estrena d'"Els records glaçats"

L'oceanògrafa Josefina Castellví protagonitza l'últim treball d'Albert Solé, en el moment en què, després de jubilar-se, fa disset anys, decideix enfrontar-se als fantasmes del passat i tornar a l'Antàrtida, el paradís perdut dels anys més intensos de la seva vida.

Josefina Castellví és una oceanògrafa i microbiòloga d'àmplia trajectòria internacional i pionera en la participació espanyola en la investigació a l'Antàrtida que va rebre a l'octubre el Premi Nacional de Cultura 2013. Un any abans de ser guardonada amb aquest premi, el 2012, quan se celebrava el 25è aniversari de la creació de la Base Antàrtica Espanyola (BAE) que ella va crear i va dirigir du­rant sis campanyes, va preparar el seu viatge de comiat del continent blanc. El viatge va coincidir, a més, amb la posada en marxa de la nova base antàrtica. El documental segueix la Josefina en aquest viatge emocional al paradís per­dut dels anys més intensos de la seva vida.
 
Aquesta setmana arriba a les pantalles de cinema aquesta aventura glacial produïda per Minimal Films en coproducció amb Televisió de Catalunya i dirigida per Albert Solé. "Els records glaçats" s'estrena divendres 29 de novembre als Cines Alexandra i als Girona. Més endavant, s'emetrà a TV3 dins l'espai "Sense ficció".
 
Sinopsi
 
La història de Josefina Castellví és la d'una gran epopeia vital com a pionera, dona i científica, però és també una història plena d'interrogants sobre el futur de la utopia antàrtica.
 
El 1986, 4 científics del CSIC que havien aconseguit arribar a l'Antàrtida gràcies a l'ajuda de col·legues polonesos, van plantar la seva tenda de campanya en un trosset de l'illa Livingston per estudiar un possible emplaçament del que acabaria sent la Base Antàrtica Juan Carlos I i pres­sionar així el govern espanyol perquè es vinculés al Tractat Antàrtic, fet que acabaria succeint el 1988. Aquest mateix any, el líder de l' expedició, el prestigiós oceanògraf espanyol doctor Antoni Ballester, té un ictus que el deixa postrat en cadira de rodes. Josefina ha d'agafar el relleu i dirigir durant els 6 primers anys la minúscula instal·lació en una època de tensions entre els científics i l'exèrcit espanyol per dirimir la jerarquia en el programa antàrtic.
 
El doctor Ballester ara té 93 anys. Mai va poder conèixer la base per la qual havia lluitat tants anys. No pot parlar, però escolta els poemes i les aventures que li explica pràcticament cada setmana la Josefina. Els uneix una passió comuna. Josefina no ha volgut tornar al Antàrtida per por de no reconèixer "la seva filla". És una dona incansable que ara dedica el seu temps a les puntes de coixí i a la jardineria, les seves dues grans passions actuals. Però les fotos penjades a la paret de casa i la seva col·lecció de pingüins en miniatura testifiquen la seva gran aventura vital.
 
Josefina també lluita per poder instal·lar al zoo marítim de Barcelona la primera base, el petit contenidor en què va viure tantes campanyes, havent de dormir sovint a terra perquè no hi havia llits per a tothom. A més, ha recuperat la maleta amb 30 hores de filmacions que havia rodat ella mateixa durant els primers anys a l'Antàrtida. Per primera vegada les mostra.
 
El documental és el retrat d'una gran aventura, però també el d'una dona excepcionalment vitalista que lluita per reivindicar la feina feta i l'esperit utòpic del tractat antàrtic, permanentment amenaçat per la cobdícia geopolítica i pels interessos industrials. L'acompanyen personatges clau d'aquells anys i de la nova generació que treballa a l'Antàrtida.

 


Tràiler d'"Els records glaçats"

Els records glaçats
Blog
 
Minimal Films
Web 
Facebook 
Twitter
 
Fitxa tècnica
Direcció i guió: Albert Solé
Director de fotografia: Hans Hansen
Muntatge: Jordi Puig
Ajudant de Muntatge: M. Eulàlia Muntané
Música: David Giró
So: Marc Casademunt
Direcció de producció: Cristina López
 
Albert Solé, direcció i guió
Durant anys, Albert Solé va treballar com a reporter als canals públics Televisió Espanyola (TVE) i Televisió de Ca­talunya (TV3). L'any 2000 va començar a dirigir docu­mentals. Després d'una extensa sèrie de treballs en aquest àmbit, el 2007 va dirigir la seva primera pel·lícula per a cinemes: "Bucarest: la memòria perduda" (coproduïda amb TV3 i TVE), estrenada a nombroses sales de tot Espan­ya i guardonada amb els Premis Goya i Gaudí al millor documental 2009.
Altres documentals de què és autor són "Històries d'Aigua", per a la Fundació Agbar; "Cordobés, l'Espanya dels miracles", per a TVE i el canal franco-ale­many Arte o "El somni de l'aigua " per a ExpoZaragoza i la UNESCO.
També va dirigir una sèrie de documentals sobre la reinserció a les presons per a Canal Cuatro; "La ment del violador" per al programa DocumentosTV, de TVE, i la sèrie històrica "Xavier Mina, somnis de llibertat" per a TVE i Aragón Televisión, el capítol "Europa canta" per a la sèrie "50 años de..." ( TVE ) i el documental " Metropolità" (TMB).
El 2011 va estrenar la seva segona pel·lícula documental en sales de cinema "Al final de l'escapada" (TV3 i TVE) guardonada, entre d'altres, amb la Biznaga de plata i el premi del públic al Festival de Cinema de Màlaga.
Premis
Per "Bucarest, la memòria perduda"
· Goya al millor documental 2009 per l'Academia de las Artes y las Ciencias Cine­matográficas
· Gaudí al millor documental per l'Acadèmia del Cinema Català
· Millor documental, Festival Cinespaña 2008, França
· Millor director, Festival Memorimage 2008
· Premi CMCA Mémoire de la Mediterranée al millor documental, França
· Millor direcció i millor muntatge, Festival de la Memoria 2009, Tepozlán, Mèxic
· Menció especial del jurat, Festival Inquiet 2009
Per "Javier Mina, sueños de libertad"
· Millor documental, Premio Pantalla de Cristal 2009, Mèxic
· Millor producció, Pantalla de Cristal 2009, Mèxic
Per "Al final de la escapada"
· Biznaga de plata al millor documental, Festival de Cine de Málaga, 2011
· Premi del públic al millor documental, Festival de Cine de Málaga, 2011
· Menció especial del jurat, Festival Internacional de Cine de Guadalajara, Mèxic
· Menció honorífica, Festival de la Memoria de Cuernavaca, Mèxic



 

Entrevista a Josefina Castellví en el programa "Els matins" de TV3 (9/10/13)


 

Notícia "Documental sobre l'oceanògrafa catalana Josefina Castellví" del "Telenotícies vespre" (20/11/13)


Més informació sobre el documental a Catalunya
http://www.tv3.cat/documentals
Subscriu-te al butlletí
Anar al contingut