Documentals

Un pallasso únic!

"Tortell Poltrona, sense fronteres", de Marcel·lí Parés Dijous 5, a les 23.40, al 33 i internet 

"El documental" estrena "Tortell Poltrona, sense fronteres"

Al darrera del nas de pallasso de Tortell Poltrona, heretat del mateix Charlie Rivel, descobrim en Jaume Mateu, que ha aconseguit el reconeixement internacional unànime i el favor del públic al llarg de més de quatre generacions.
Una producció de Films de l'Orient en coproducció amb Televisió de Catalunya i Pallassos sense Fronteres dirigida per Marcel·lí Parés.

 

Homenatge al poeta

"Flames a la fosca", de Juanjo Suñer i Alberto Jarabo Dijous 28, a les 23.40, al 33 i internet 

"El documental" estrena "Flames a la fosca"

Retrat indagador en la vida i obra desconeguda del poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel (1913 – 1938). Mort als 24 anys de tuberculosi, ha esdevingut un mite pel que va donar de si la seva personalitat extraordinària en un temps tan curt.

 
 

Novena edició

"Game Over", d'Alba Sotorra Del 31 de maig al 5 de juny 

El FIC-CAT presenta la programació i la iniciativa "Nova Crítica"

"Game Over", d'Alba Sotorra, i "El testament de la Rosa", d'Agustí Villaronga, són dos dels documentals que competiran a la secció oficial del Festival Internacional de Cinema en Català - Costa Daurada.
Aquest any, el certamen retrà homenatge a Pere Portabella, de qui projectarà el seu últim treball, i presenta una novetat, la iniciativa "Nova Crítica", una oportunitat professional per als futurs crítics cinematogràfics.

 

Estrenes, festivals i molt més!

"Rumba Tres, de ida y vuelta", de Joan Capdevila i David Casademunt Del 26 d'abril a l'1 de maig 

DocuCartellera

Organitzeu-vos bé la setmana perquè la cartellera va ben plena d'estrenes, festivals, mostres, cicles i projeccions amb els directors. A les estrenes de "Mañana", "Mysterious Object at Noon" i "El Equipo de Pincho" se sumen els documentals que podreu veure a D'A, Clam, Farafina, Frenchdoc la Mostra Internacional de Films de Dones i la Mostra de Cinema: Salut, Drets, Acció. I encara us podeu apuntar al ritme de "Rumba Tres, de ida y vuelta" en alguna de les sessions presentades pels seus directors, a una classe de cinema amb "Hitchcock/Truffaut" o descobrir la història de "Joana Biarnés, una entre tots".

 

Rumbeta de tota la vida

"Rumba Tres, de ida y vuelta", de Joan Capdevila i David Casademunt Preestrena dimarts 19 a les 20.00, Cinemes Girona i estrena divendres 22 en diverses sales 

Estrena de "Rumba Tres, de ida y vuelta"

Recordeu o coneixeu Rumba Tres?
Després de cinquanta-cinc anys dedicats a la música, el grup de rumba catalana va arribar al cim de l'èxit internacional per passar més tard a l'oblit més radical.
L'"opera prima" de Joan Capdevila, fill d'un dels membres de Rumba Tres, i David Casademunt, indaga sobre l'ésser humà sotmès als efectes particulars de la fama.
Divendres 22 d'abril s'estrena als cinemes després de ser guardonada en diversos festivals nacionals i internacionals: el primer, el Festival Beefeater In-Edit Barcelona, i l'últim, el Festival Internacional de Cine de Talca, a Xile, aquest cap de setmana.

 

Doble sessió

"Flaixos per al meu blog. Juvé-Pallach", de Carles Canet Dissabtes, a les 22.50, al 33 i internet 

"Dones", la nova proposta del 33 per a les nits de dissabte

A partir del dia 23 d'abril, el 33 proposa cada dissabte una cita amb grans figures femenines de diferents àmbits. "Dones" és el títol d'aquest espai, que, a través del gènere documental, abordarà figures cabdals de la nostra història. Cada setmana, dues dones que comparteixen algun tret comú: l'escriptura, l'espectacle, la descoberta, la força de caràcter, la lírica...
Aquest dissabte, coincidint amb la diada de Sant Jordi, les protagonistes dels documentals seran escriptores: "Maria Aurèlia Capmany, 20 anys després" i "Flaixos per al meu blog. Juvé-Pallach".

Un altre món és possible

"Mañana", de Cyril Dion i Mélanie Laurent Divendres 29 d'abril. Preestrena dimarts 26, a les 20.15, Cines Verdi, Barcelona 

Estrena de "Mañana"

Gairebé un milió d'espectadors a França, Premi César al Millor Documental 2015 de l'Acadèmia del Cine Francès i lloada per la crítica. Divendres s'estrena el documental que ha esdevingut tot un fenomen de taquilla a França, Bèlgica i Suïssa.
A partir d'un estudi que anunciava la desaparició de part de la humanitat d'aquí al 2100, Cyril Dion i Mélanie Laurent investiguen quines en són les causes i, sobretot, les solucions. Un viatge on coneixen els pioners que estan reinventant l'agricultura, l'energia, l'economia, la democràcia i l'educació i que mostren com podria ser el món de demà.

 

#DA2016

"The Other Side", de Roberto Minervini Fins al 2 de maig, Barcelona 

D'A, el Festival Cinema D'Autor de Barcelona

Aquesta setmana el festival presenta tres estrenes documentals a Catalunya: "El nome de los árboles", de Ramón Lluís Bande, "The Other Side", de Roberto Minervini, i "Rastreador de estatuas", de Jéronimo Rodríguez.

 

Tres sessions

"Araya" (1959), de Margot Benacerraf Divendres 29 d'abril, a les 20.00, Cinemes Girona, Barcelona 

Pioneres del documental llatinoamericà

La 24a Mostra Internacional de Films de Dones presenta aquest cicle durant tres dijous consecutius amb la col·laboració de Casa Amèrica Catalunya. Comença amb "Araya" (Veneçuela, 1959), de Margot Benacerraf, el primer documental de factura llatinoamericana que va guanyar el primer premi al prestigiós Festival de Cinema de Canes i que es considera una obra mestra del cinema llatinoamericà.

 

Trencar el silenci

"Historias para contar", del Col·lectiu de Dones de Matagalpa 26 i 29 d'abril, diversos espais, entrada gratuïta 

Documental i gira de teatre de denúncia de l'abús sexual

El Col·lectiu de Dones de Matagalpa (Nicaragua) utilitza el teatre com a eina per a la transformació individual i col·lectiva. Aquesta setmana acaba la gira de "La historia del silencio", una obra que tracta el tema de l'abús sexual i les conseqüències en la salut de les supervivents.
El mateix col·lectiu va realitzar a Nicaragua "Historias para contar", un documental al voltant d'una representació d'aquesta obra amb el fòrum posterior entre les assistents, algunes de les quals van ser víctimes d'abusos sexuals a la infància.

 

Algunes opten a un nou premi del festival

"35 y soltera", de Paula Schargorodsky Del 27 d'abril al 8 de maig, Madrid 

DocumentaMadrid avança els títols de la secció Panorama del Documental Español

El Festival Internacional de Documentales de Madrid va anunciar la setmana passada la programació d'aquesta secció, que per primera vegada va acompanyada d'un nou premi del palmarès oficial, el premi al millor llargmetratge documental espanyol. Hi optaran "Thy Father's Chair" ("La butaca del pare") i "35 y soltera". Fora de competeció, hi participen "Sexe, maraques i chihuahaues", coproduïda per TV3, "Socotra, la isla de los genios" i "Tarajal. Desmontando la impunidad en la frontera sur".

 

Les entranyes d'una campanya que ha fet història

"Alcaldessa", de Pau Faus Del 23 al 29 de maig, Barcelona 

DocsBarcelona estrena "Alcaldessa" i "Metamorphosis", la candidatura "Barcelona en comú" des de dins

El backstage de la candidatura ciutadana que va guanyar les darreres eleccions municipals a la capital catalana arriba un any després a la gran pantalla amb dos títols que es complementen en el seu retrat del fenomen Barcelona en Comú, "Alcaldessa" i "Metamorphosis". DocsBarcelona els estrenarà en seccions competitives coincidint amb el primer aniversari d'unes eleccions municipals històriques.

 

El cost real de les importacions

"Freightened. El preu real del transport marítim", de Denis Delestrac 16 d'abril, San Francisco, EUA 

Estrena mundial de "Freightened. El preu real del transport marítim"

L'últim documental de Denis Delestrac, director de "Sand Wars" i "Pax Americana", s'estrena a Green Film Festival de San Francisco. El film revela la mecànica i els perills del transport marítim, una indústria que, malgrat que és poc coneguda, subministra a 7 mil milions d'humans i és la clau de la nostra economia, el medi ambient i el model de la nostra civilització.
Un treball d'investigació produït per Polar Star Films en coproducció amb La Compagnie des Taxi-Brousse que compta amb la col·laboració de TV3. Aquest any es podrà veure a DocsBarcelona i al programa de TV3 "Sense ficció".

 

Vídeos de programes de Documentals

 • Aterratge de nit a Barcelona d'un avió Airbus 320 des de la cabina del pilot Play 2.31

  Sense ficció

  Aterratge de nit a Barcelona d'un avió Airbus 320 des de la cabina ...

  Quinze aviadors confessen a càmera les emocions que viuen i els pensaments que tenen mentre ...

 • Enlairament d'un avió Airbus A330 a Rio de Janeiro des de la cabina del pilot Play 2.18

  Sense ficció

  Enlairament d'un avió Airbus A330 a Rio de Janeiro des de la cabina ...

  Material extra del documental de "Sense ficció" "Pilots". Quinze aviadors confessen a càmera les ...

 • Vídeo extra del documental "Pilots" de l'enlairament d'un Boing 737 a Barcelona Play 2.11

  Sense ficció

  Vídeo extra del documental "Pilots" de l'enlairament d'un Boing 737 ...

  Quinze aviadors confessen a càmera les emocions que viuen i els pensaments que tenen mentre ...

 • Clip_Joan Manuel Serrat Play 00.10

  19/01/2016

  Sense ficció

  Clip_Joan Manuel Serrat

  A partir de la dècada del 1960, quan baixa una mica la brutal repressió política i cultural que el ...

 • La cançó censurada Play 57.01

  19/01/2016

  Sense ficció

  La cançó censurada

  A partir de la dècada del 1960, quan baixa una mica la brutal repressió política i cultural que el ...

 • Clip_Jesús Aguirre Play 00.11

  19/01/2016

  Sense ficció

  Clip_Jesús Aguirre

  A partir de la dècada del 1960, quan baixa una mica la brutal repressió política i cultural que el ...

 • Clip_Lluís Llach Play 00.23

  19/01/2016

  Sense ficció

  Clip_Lluís Llach

  A partir de la dècada del 1960, quan baixa una mica la brutal repressió política i cultural que el ...

 • Clip_Raimon Play 00.17

  19/01/2016

  Sense ficció

  Clip_Raimon

  A partir de la dècada del 1960, quan baixa una mica la brutal repressió política i cultural que el ...

 • Plaça de Catalunya, èxit o fracàs? Play 53.33

  06/10/2015

  Sense ficció

  Plaça de Catalunya, èxit o fracàs?

  A Plaça de Catalunya, èxit o fracàs? Lluís Permanyer ens posa al descobert com la plaça més ...

 • Pepe & Rubianes Play 1.25.00

  29/02/2012

  Pepe & Rubianes

  Pepe & Rubianes

  A "Broadway Danny Rose", de Woody Allen, un grup de d'amics del món de l'espectacle rememoren al ...

 • Peixos grossos i bananes Play 55.44

  05/11/2013

  Sense ficció

  Peixos grossos i bananes

  L'origen de tot va ser el documental d'una petita productora sueca sobre un grup de treballadors ...

 • FARMACRITICS Play 6.42

  Pastilla busca malaltia

  FARMACRITICS

  Vídeo complementari del documental "Pastilla busca malaltia". Una exvisitadora mèdica i el ...

 
 
Documental interactiu
 
Documental interactiu
 
Subscriu-te al butlletí
 
Contacta'ns
 

Programes destacats

 

Documentals d'avui

 • 22:00 - Karakia  Lali (Córdoba, Argentina)   [33]
 • 22:30 - Karakia  Pip, més que idiomes   [33]
 • 01:15 - Karakia  Lali (Córdoba, Argentina)   [33]
 • 01:45 - Karakia  Pip, més que idiomes   [33]
 

Podcasts recomanats Què és això?

 
Coproduccions
 

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.