Des del Parc de la Ciutadella

TV3 ofereix en directe l'acte institucional de la Diada

Ramon Pellicer informarà en directe de l'acte de celebració de la Diada organitzat per la Generalitat de Catalunya i el Parlament al Parc de la Ciutadella. Aquesta any el fil conductor és la llengua catalana.

L'acte institucional de celebració de la Diada Nacional de Catalunya tindrà lloc, com en els darrers anys, al Parc de la Ciutadella, organitzat conjuntament pel govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya. L'acte vol recordar, com ja s'ha fet en altres edicions, diferents efemèrides al voltant de fets i personalitats rellevants de la cultura catalana que s'han commemorat enguany. El fil conductor de l'acte institucional de l'Onze de Setembre serà la llengua catalana.

La creació i direcció escènica recau en la figura del dramaturg i director teatral Joan Ollé, i serà conduït per la periodista Mònica Terribas. El programa, que conté la lectura de poemes i textos d'autors catalans, combinat amb peces musicals interpretades per una selecció d'artistes de referència.
Les efemèrides que tindran un record destacat durant la celebració són les següents:
- 150 anys del naixement d'Antoni Maria Alcover
- 100 anys del naixement de Xavier Montsalvatge
- 50 anys de la mort d'Eduard Toldrà
- 25 anys de la mort de Manuel Blancafort i de Frederic Mompou
- 100 anys del naixement dels escriptors Pere Calders, Tísner i Joan Sales
- 150 anys del naixement d'Antoni Maria Alcover
- 100 anys del naixement de Xavier Montsalvatge
- 50 anys de la mort d'Eduard Toldrà
- 25 anys de la mort de Manuel Blancafort i de Frederic Mompou
- 100 anys del naixement dels escriptors Pere Calders, Tísner i Joan Sales
- 50 anys de l'edició de "La plaça del Diamant"
- 50 anys de la fundació d'Edicions 62
- 50 anys de l'edició del llibre de Joan Fuster "Nosaltres, els valencians"
- 25 anys de la mort de J.V. Foix
- 40 anys de la mort de Gabriel Ferrater
- 50 anys de la mort de Francesc Pujols

Com en altres edicions, l'acte s'iniciarà amb la desfilada de la Formació de Gala dels Mossos d'Esquadra i amb el lliurament de la senyera per part d'un municipi de Catalunya. En aquesta ocasió, serà Capmany, una de les localitats afectades pels incendis de l'Empordà d'aquest estiu.
Hi participaran amb interpretacions musicals i lectures de textos la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, el Cor Lieder Càmera, el quartet musical Las Migas i la mezzosoprano Marisa Martins; les actrius Pepa López, Carme Sansa, Victòria Pagès i Sílvia Munt; els actors Pep Tosar i Ivan Benet; el cantautor Roger Mas i el crític literari i assagista Josep Maria Castellet.
Com a mostra de la repercussió i la projecció internacional de la nostra cultura, la Diada comptarà amb l'actuació de l'actriu, directora de cinema i cantant portuguesa Maria de Medeiros, que interpretarà un poema d'Ausiàs March, musicat per Raimon.
La imatge de la Diada és la reproducció de l'obra "L'esperit català" (1971) d'Antoni Tàpies, figura principal de l'art del segle XX i català universal, que va morir el mes de febrer passat.
Anar al contingut