Exportació d'amiant

"Comerç tòxic", a "30 minuts"

Els països desenvolupats han prohibit l'ús de l'amiant a causa de la seva perillositat per a la salut. Però n'hi ha un, el Canadà, que en continua fabricant i exportant.

L'amiant va ser un dels grans descobriments industrials del segle XX, però s'ha convertit en un greu problema de salut pública i de gestió de residus. En el reportatge de "30 minuts" "Exposats a l'amiant" es van descriure les conseqüències a Catalunya, vint anys després de la prohibició de fabricar-ne a Espanya.

Les fibres d'amiant són un element cancerígen de primer ordre que es manifesta al cap dels anys d'haver-les inhalat. Es calcula que els pròxims anys causarà 60.000 morts a Espanya i 500.000 a tot Europa.

Però tot i la seva perillositat, hi ha països desenvolupats que també el tenen prohibit fronteres endins, però que en continuen fabricant i exportant. I un d'ells és el Canadà. El reportatge "Comerç tòxic", una producció del programa Foreign Correspondent de la cadena de TV ABC Austràlia, ens ho explica. El gros de la producció canadenca es destina a l'Índia, on l'amiant es continua estenent irremeiablement per tot el país. És el material utilitzat massivament en la construcció de l'anomenat "sostre dels pobres", tal com feia la nostra fàbrica Uralita dècades enrere.

El periodista australià Matt Peacock viatja fins a l'Índia i constata en primer terme el desastre mediambiental, a l'estat de Charkhand, de les restes d'amiant tòxic. I parla amb els afectats de la malaltia de l'asbestosi, originada per la inhalació de les fibres d'amiant. Però el fibrociment es continua estenent per tot el país, i es reprodueixen a escala massiva els errors dels països desenvolupats. I el principal subministrador és el Canadà, que ha invertit molts milions de dòlars per eliminar l'amiant dels seus edificis.

L'equip de reporters de l'ABC viatja fins al Canadà per demanar explicacions. Al cor de Quebec francòfon es continua extraient de sota terra l'amiant. Els responsables canadencs apel·len a la seguretat de la fabricació i a les mesures de precaució que han de respectar els països, com l'Índia, receptors del seu producte.

Tornant a l'Índia, el periodista Matt Peacock comprova que el procés no és tan senzill i que els treballadors que manipulen l'amiant importat arrisquen greument la seva salut. Els sostres fabricats amb amiant es distribueixen per tot el país, fet que compromet, a més, el futur de milions de persones més. Anys de malalties, d'investigació i prohibicions als països rics no han estat suficients per impedir que des del primer món es continuï fent comerç tòxic amb els països pobres.

Un reportatge de: Matt Peacock
Una producció de: ABC Austràlia


Anar al contingut