Diversitat cultural

"Tot un món", ara també a les aules

La Fundació Jaume Bofill en col·laboració amb TV3 ha editat una carpeta amb continguts de "Tot un món" que es distribuirà per escoles i instituts de Catalunya.

En el marc de la col·laboració entre TV3 i la Fundació Jaume Bofill, aquesta institució ha editat la carpeta "Tot un món – Material didàctic 2", que es distribueix entre les escoles i instituts de Catalunya.

La carpeta, que dóna eines per treballar a les aules qüestions relacionades amb la immigració i la interculturalitat, ha estat elaborada a partir del programa que TV3 emet des del 2004 i s'adreça als cicles superiors de Primària i primer d'ESO, al segon cicle d'ESO, al Batxillerat i als cicles formatius.

Paral·lelament a l'edició de la carpeta, aquest material estarà disponible a internet a partir de finals de març a l'adreça www.fundaciobofill.documenta.cat, una pàgina oberta a tothom que vulgui aprofundir en temes vinculats a la diversitat social i cultural i pensada sobretot per facilitar la feina als professors que treballen a les aules amb pissarres digitals interactives i ordinadors.

Tant la carpeta "Tot un món – Material didàctic 2" com el nou web s'han presentat aquesta tarda a la comunitat educativa en un acte que ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i en el qual ha estat present el nou secretari d'Immigració del Govern, Xavier Bosch.

En representació de TV3, la periodista Lídia Heredia ha obert l'acte reafirmant el compromís clar de la cadena tant amb les qüestions vinculades a la cohesió social com a l'educació. "La televisió vol ser companya de viatge dels educadors amb un material com aquest que ajudi a lluitar contra els tòpics, i també educant els alumnes en el llenguatge audiovisual per formar espectadors exigents".

Heredia ha afirmat també que l'interès de TV3 per retratar la nova societat catalana té en "Tot un món" un referent que ja fa set temporades que està en antena però que no ha estat l'únic exemple. "A més de programes com 'Karakia' o la programació 'D'aquíd'allà' que hem vist els últims sis mesos, TV3 té des del 2005 una Comissió per a la Diversitat que vetlla per les bones pràctiques i perquè aquests nous catalans siguin subjecte del discurs informatiu i no només objecte".

Per la seva banda, Ismael Palacín, director de la Fundació Bofill, ha recordat l'important increment de població immigrada que Catalunya ha tingut en els últims 10 anys i el creixement paral·lel de la xenofòbia, tensions que també es tradueixen a les escoles. "El repte per a nosaltres es fomentar la presa de consciència i crear posicionaments crítics. Amb aquests materials proposem als alumnes un itinerari personal de creixement", ha dit.

Ha tancat l'acte l'autor del material didàctic elaborat a partir del programa "Tot un món", Miquel Àngel Essomba, que ha dit als educadors presents a la sala que formaven part d'una generació de "pioners". "Som els primers educadors que hem d'educar generacions dins d'un món divers i heterogeni i ho hem de fer sense referents propis per fer-hi front", ha assegurat. Per ell, els educadors estan duent a terme una "revolució silenciosa per donar resposta als reptes de la societat".

Essomba s'ha referit al material educatiu de "Tot un món" com "una guia on l'element fonamental és l'educador que adapta les propostes a les necessitats de les persones amb qui ha de treballar".
Anar al contingut