Tertúlia esportiva

Lluís Canut: ""Efectivament" no serà el "Punto pelota" a la catalana"

El cèlebre periodista esportiu de TV3 ens explica en què consistirà "Efectivament" i contesta a les preguntes que li han formulat els usuaris de tv3.cat.

Lluís Canut, una de les cares més reconegudes de TV3 i amb un currículum envejable com a periodista esportiu, afronta un nou repte com a presentador d'"Efectivament", l'espai d'opinió i de debat del nou canal Esport 3 que s'emetrà de dilluns a dijous a les 23.15 h. Lluís Canut ha contestat a les nostres preguntes i les dels usuaris de tv3.cat, en les quals sabrem més detalls d'aquest nou programa, però també de la seva carrera com a periodista i del Barça.

Com sorgeix la idea d'"Efectivament"?
Sorgeix principalment pel naixement d'un nou canal com és Esport 3 i per la necessitat de tenir un programa diari de debat futbolístic centrat principalment en l'univers del Barça. Tenim una sèrie de programes de referència com són els "Hat-trick", programes monogràfics com el "Temps de neu", les retransmissions de futbol i de bàsquet, entre d'altres. Amb "Efectivament", busquem tenir en el dia a dia un programa de referència.

El Barça tindrà molt de pes a "Efectivament", oi?
El Barça serà l'eix central del programa. També ho serà el futbol en general i es parlarà també d'altres qüestions, però evidentment el pes del programa el portarà el Barça. No s'ha d'obviar la transcendència que té el club blaugrana tant en l'esport com en la societat catalana.

I el futbol modest, hi tindrà cabuda? (Manuel)
No vull enganyar ningú. El futbol modest no hi tindrà gaire pes. "Efectivament" tractarà fonamentalment el Barça, i també el Reial Madrid i l'Espanyol. A Esport 3, el futbol modest té una finestra pròpia amb un gran programa com és "FutbolCat", que està dirigit per Jordi Sunyer. A més, cada cap de setmana continuarem amb les retransmissions dels partits de Segona Divisió i Divisió B.

El pes del tertulians és cabdal en un programa d'aquestes característiques. Ens en podries avançar alguns noms i si hi haurà convidats especials?
Tindrem amb nosaltres Hristo Stòitxkov, Gervasio Deferr, Julio Alberto, Lluís Llongueras, Sergi Bruguera, Verònica Sanz, Sonia Sanz, John Carlin, Pep Munné, Joaquim Brotons, Jaume Creixell... La nostra intenció és que vinguin cada dia tres tertulians al plató. A banda d'això, sempre hi haurà un convidat especial relacionat amb el món de l'esport i també comptarem amb un personatge de ficció,"l'infiltrat", que ens portarà informació molt confidencial de tot l'entorn del futbol i especialment del Barça. Serà una mena de "Gola profunda".

Els espectadors hi podran dir la seva, al programa? Quin pes hi tindran les xarxes socials?
Els espectadors hi podran participar a través de les xarxes socials, tant amb el Twitter com amb el Facebook. Volem donar molta importància a l'intercanvi d'opinions i hi haurà una sinergia total entre programa i audiència. Les xarxes socials i les noves teconologies seran una important font informativa de l'"Efectivament".

Programes nocturns de tertúlia futbolística "Punto pelota" i "Futboleros de Marca", entre d'altres, seran competència? Quin serà el vostre segell distintiu?
Nosaltres no venim a ser ni l'alternativa ni la competència de res. En primer lloc, perquè Televisió de Catalunya ha estat pionera en programes de tertúlia futbolística des de fa molts anys amb programes històrics com per exemple el "100x100 futbol" o les tertùlies del "Gol a gol" i "L'entorn". Per tant, en aquest sentit venim a recuperar un espai que durant molts anys ha tingut Televisió de Catalunya, i més ara que disposem d'una graella pròpia d'esports amb Esport 3. Nosaltres no serem el "Punto pelota" a la catalana ni el "Punto pelota" del Barça. L'estil de TV3 no va per aquest camí.

Creus que TV3 tracta igual el Barça que la resta d'equips esportius catalans? (Oriol)
És evident que el potencial de la marca Barça i de la seva massa de seguidors és enorme. No es pot comparar amb cap altre club. Pretendre que tots tinguin el mateix seguiment és impossible.

Hi ha un excés de programació esportiva a Televisió de Catalunya?
(Apalancat)
Penso que no. No hem d'oblidar que un dels grans fenòmens socials de Catalunya és el Barça, club que en aquests moments està vivint els millors anys de la seva història i que és segurament la marca que més projecta Catalunya a tot el món. TV3 no pot ser aliè a aquest fenomen i bona part del ressorgir de l'audiència de TV3 ha vingut donada perquè s'ha sabut explotar molt bé aquest potencial que representa el Barça.

Si no t'haguessis vinculat als esports, creus que hauries tingut el mateix impacte amb un altre tipus de periodisme com, per exemple, la premsa del cor? (Jonatan)
No m'ho he plantejat mai. Jo sempre he tingut molt clar que volia ser periodista esportiu. Molts companys d'escola em recorden que quan hi havia partits de futbol al pati jo ja els retransmetia. Si no hagués estat periodista esportiu, no sé per quina branca m'hauria decantat. Però estic segur que a la premsa del cor no. Amb tots els respectes, és un gènere que no m'interessa gens.

Quins riscos té un periodista esportiu? (Esteve)
Hi ha gent que no sap gestionar o digerir bé la passió que desferma el futbol, i de vegades això pot acabar traduint-se en violència. Jo més d‘una vegada he vist amenaçada la meva integritat, i fins i tot la de la meva família, i això en alguna cosa ocasió sí que m'ha preocupat molt.

Com afronta una persona amb la teva experiència i amb una trajectòria tan exitosa aquesta nou repte que suposa "Efectivament"?
Ho afronto amb molta il·lusió perquè és un gènere amb el qual em sento molt còmode i identificat. Fa molts anys que sóc a la casa i crec molt en aquest nou projecte que comencem. A més, hem de tenir en compte que estem vivint els millors anys de la història del Barça i crec que Televisió de Catalunya necessitava un programa diari com "Efectivament". Hem viscut anys molt durs, sense títols. Per exemple, l'època de Joan Gaspart com a president del Barça, va coincidir amb l'etapa de "L'entorn". Si en aquella època ens ho vam passar molt bé fent el programa, imagina't ara que les coses van rodades per al Barça.

Qui creus que guanyarà la Lliga i el Pichichi? (ralek)
Tinc claríssim que la Lliga la guanyarà el Barça. El Pichichi crec que serà per a Leo Messi.

Un tema que preocupa molts culers. Renovarà Guardiola?
(Oscar_seku)
Jo crec que al final es farà. És més una qüestió del "feeling" que pugui sentir amb el vestidor, de veure que la plantilla manté la mateixa ambició, que no es cansen del seu discurs. Mentre ell vegi aquest "feedback" entre entrenador i jugadors, ell continuarà al Barça.

I Dani Alves? (Oscar_seku)
S'acabaran entenent totes dues parts. Em costa de creure que el Dani Alves no reconsideri que enlloc estarà millor que al Barça. No serà fàcil perquè hi ha diferències entre el que ell considera que ha de cobrar i el que el club li ofereix, però al final Alves, que és molt intel·ligent i un gran professional, tindrà clar que a la vida no tot són els diners.


Román González
Anar al contingut