Presentació del documental

TV3 estrena, a "Sense ficció", el documental "Adéu, Espanya?"

Una producció de TV3 amb la col·laboració de Brutal Media, dirigit per M. Dolors Genovès.

El documental s'ha presentat a l'auditori de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, amb l'assistència de Mònica Terribas, directora de TVC; Joan Salvat, cap de l'àrea de Documentals de TVC, i M. Dolors Genovès.

Amb la globalització i la democratització s'ha produït l'emergència de les nacions sense estat que aspiren a decidir el seu propi futur constitucional. "Adéu, Espanya?" compara la realitat de Groenlàndia, Escòcia i el Quebec amb Catalunya. Per fer-ho, es pregunta si la secessió és democràtica i si els processos d'independència són jurídics -emparats en clàusules legals- o polítics -fruit d'una negociació-; analitza els recursos econòmics de cada país i la seva viabilitat com a estats sobirans, i examina el posicionament de la Unió Europea, l'oficial i l'extraoficial, davant la possibilitat de la secessió d'una part d'un estat membre i la seva incorporació immediata a la Unió.

Mònica Terribas ha explicat: "No som davant d'un documental que vulgui convèncer; el que pretenem és que el públic es pugui formar opinions. Posar damunt la taula un debat que ja existeix i aportar més arguments per a la reflexió, que és una de les funcions de la televisió pública". Pel que fa a les quatre situacions que aborda el treball, ha manifestat: "S'hi plantegen qüestions juridicopolítiques i econòmiques en relació amb els seus estats amb punts de vista enriquidors". "Es tracta de veure com aquestes nacions que no tenen estat es plantegen el seu present i futur a partir del passat". El projecte es va proposar al setembre del 2008. "A mesura que el fèiem hem vist que la realitat al nostre país ha anat canviant. I aquesta és una realitat social que una televisió pública ha de reflectir", ha dit Terribas. "És una peça documental de les que constitueixen patrimoni". En referència a la situació política actual ha aclarit: "Hem volgut fugir de la contemporaneïtat política". Quant al cost ha dit: "És aproximadament el que costen dos episodis de 'Polònia' o 'Crackòvia'.

"Els documentals de M. Dolors Genovès han quedat en els arxius com un tresor", ha dit Joan Salvat; "ella té una voluntat de ferro per tirar endavant els seus projectes", ha afegit. Centrant-se en "Adéu, Espanya?" ha explicat que "és una de les grans apostes de la temporada". "Tractar aquest tema no és senzill ni fàcil. S'ha de trobar un punt d'equilibri". En relació amb la feina que es fa des de l'àrea de Documentals ha insistit que una de les apostes són les produccions pròpies i les coproduccions: "Últimament hem presentat 'Querida D. Elena', 'Embarcament immediat'… i la nostra voluntat és continuar produint peces d'aquest estil". I ha anunciat que la setmana que ve la proposta és "El laberint", una reflexió de l'estat de les autonomies en el moment actual.

En el seu torn de paraula, M. Dolors Genovès ha explicat que la producció s'ha fet en nou mesos i que ha tingut "un equip de privilegi". Rememorant els inicis del projecte ha explicat: "El que hi havia a l'estiu del 2008 ens ha portat a la realitat que tenim ara. Es començava a preguntar l'encaix de Catalunya a Espanya. Però aleshores no sabia que hi hauria referèndums per a la independència de Catalunya". En relació amb les quatre nacions que apareixen en el documental ha especificat: "Vaig plantejar la proposta pensant què tenen en comú? Que poden tenir o poden aspirar a una independència o a tenir un estat propi i no tenen cap intenció de fer servir la força". "En el documental es planteja un debat democràtic sense eufemismes". Pel que fa al títol del treball, ha explicat: "L'interrogant del títol és per deixar obert el debat". I ha acabat dient: "No sé si aquest documental té data de caducitat. Vostès, els ciutadans, en tenen la paraula".


Mònica Terribas també ha avançat que s'està treballant en el documental "Monarquia o república": "l'acabarem fent".

"Adéu, Espanya?", s'emet dijous a la nit, a TV3 i es podrà veure també en alta definició (HD).
Anar al contingut