DIES DE TRANSICIÓ

Manifestacions per l'amnistia, dilluns a "Dies de transició"

Dilluns "Dies de Transició" viatja fins a l'1 de febrer de 1976, quan milers de ciutadans van envair els carrers de Barcelona demanant l'amnistia.

Diumenge 1 de febrer de 1976, milers de ciutadans van envair els carrers de Barcelona demanant l'amnistia. Ni tan sols era una manifestació legal, però va superar totes les previsions. Ningú no s'ho esperava: ni les autoritats ni els convocants ¿la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona- preveïen una resposta tan massiva. Era com si aquell dia s'hagués perdut la por. Durant tot el matí, i en un ambient gairebé festiu només trencat per les violentes càrregues policials, la Barcelona postfranquista va canviar de cara.

Aquest capítol recull el testimoni de nombrosos manifestants, llavors nois i noies que s'"estrenaven" en la protesta de carrer i que van rebre, aquell dia, els seus primers cops de porra. Recull també el testimoni dels dos únics detinguts, posteriorment torturats i empresonats; el d'alguns presos polítics que van seguir la manifestació des de la presó; el de Salvador Sánchez Terán, llavors governador civil de Barcelona, i el d'un antic capità dels "grisos", la temuda policia d'ordre públic. També hi intervenen l'aleshores corresponsal de la BBC, que va haver d'amagar-se en una església; i el de l'API, una agència clandestina d'informació.

El fotògraf Manel Armengol, autor de la imatge més difosa dels fets d'aquell 1 de febrer, recorda el moment: la violenta càrrega policial, emmig del passeig de Sant Joan, contra un grup de pacífics manifestants entre els que hi havia Lluis M. Xirinacs i la pedagoga Marta Marta. Mossèn Xirinacs, símbol de la lluita per l'amnistia, és un altre dels protagonistes del programa, que recull, a més, nombroses fotografies i filmacions ¿algunes inèdites fins ara- del que va passar aquell dia.

El relat de la manifestació s'alterna, en aquest episodi de "Dies de Transició", amb l'explicació d'allò que representava l'amnistia pels centenars de presos polítics i el llarg procés de protestes populars per aconseguir-la, i conclou amb una referència a la manifestació que, el diumenge següent, 8 de febrer, i ja convocada per l'Assemblea de Catalunya, va omplir de nou els carrers de la ciutat.
Anar al contingut