Detectius informàtics

"60 minuts" retrata els guerrers de la xarxa

El reportatge entra en el món dels "hackers" i ofereix una visió sense precedents d'una de les més noves i vulnerables fronteres del món: el ciberespai.

Només va durar uns segons, però el 14 d'agost del 2003 una apagada general de la xarxa de distribució elèctrica va paralitzar el subministrament de la xarxa telefònica i de distribució de l'aigua de Nova York i de Toronto, i va afectar més de 50 milions de persones. Va ser l'apagada elèctrica més important de la història dels EUA. El que no s'ha explicat mai, i es relata per primera vegada en aquest "60 minuts", és que, just tres dies abans, un pirata informàtic va alliberar el virus més mortífer de tots els temps: el Blaster. Un "cuc" informàtic que acabaria demostrant que el fet de traspassar les fronteres de la xarxa pot acabar afectant molts altres aspectes de la vida quotidiana.

Internet s'ha promocionat com un dels invents més importants de la història de l'home modern i, de la mateixa manera que va passar amb el descobriment de l'àtom, la seva capacitat per beneficiar la humanitat només ha estat igualada pel seu potencial de desencadenar una destrucció igualment massiva.

El reportatge "Els guerrers de la xarxa" ofereix una visió sense precedents d'una de les més noves i vulnerables fronteres del món: el ciberespai. D'aquesta manera entrem en el món dels "hackers", com és el cas de Màfia Boy, un estudiant de 15 anys d'escola Secundària que, l'any 2000, va causar milions de dòlars en danys, d'una sola tacada, a gegants d'internet com Yahoo, Amazon, eBay, Dell, eTrade i CNN.

El reportatge ens presenta també el cas de "hackers" com Donnie, que fa un viatge singular al ciberespai de Rússia a la recerca dels creadors d'un virus informàtic amb l'esperança de recollir la recompensa de 250.000 dòlars, oferta per Microsoft.

Així com en la naturalesa, els virus informàtics han evolucionat ràpidament i ara tenen la capacitat de controlar milions d'ordinadors sense el coneixement dels seus propietaris, la qual cosa crea enormes xarxes informàtiques il·legals, conegudes com a "botnets". Aquestes xarxes se les sotmet a una gran varietat d'usos il·lícits, com ara el robatori d'identitat i l'extorsió cibernètica, però també són l'arma més recent i més letal que s'ha desplegat mai en els conflictes militars. Aquest va ser el cas de l'atac cibernètic massiu contra Estònia de l'any 2007, una ofensiva que va tancar virtualment el país i va portar l'OTAN a desplegar el seu equip de resposta cibernètica.

El reportatge "Els guerrers de la xarxa" ofereix entrevistes amb detectius cibernètics de l'FBI, el Pentàgon, l'OTAN, i el Departament de Seguretat Nacional que expliquen com el ciberespai s'ha convertit en el terreny en l'última batalla entre els estats nació i com els grups terroristes ja estan planejant el seu pròxim moviment.

En definitiva, el "60 minuts" de dimarts ofereix un inèdit i ràpid cop d'ull a les trinxeres d'una batalla cibernètica mundial, un mercat que ja es cotitza més a l'alça que el del tràfic de drogues il·legal, amb un cost global de més de 100 bilions de dòlars anuals.
Anar al contingut