El documental

Estrena d'"A través del Carmel"

"A través del Carmel", una mirada molt personal a un dels barris més peculiars de Barcelona i als seus habitants

El divendres 27 de novembre s'estrenarà als cinemes Nàpols de Barcelona el documental "A través del Carmel", dirigit per Claudio Zulián i que vam poder veure dins "El documental" del 33.

"A través del Carmel" ens acosta a una tarda qualsevol en la vida del Carmel. Noranta minuts rodats sense interrupció, de quatre a sis. Els veïns que han volgut participar convidant-nos a les seves cases, als seus tallers, a les seves ocupacions quotidianes, ens expliquen la seva història en un dia qualsevol, on s'albira l'origen i el futur de la ciutat.

La càmera recorre el barri barceloní del Carmel, els seus carrers i les seves places, entrant a botigues, cases, locals d'associacions, oficines i tallers. Es tracta d'una mirada que escolta les persones, les seves converses i els sons de la ciutat. En un llarg pla-seqüència conviuen el temps de la pantalla i el de la mateixa vida.

En paraules del seu director, Claudio Zulián:
"L'elecció del tractament en pla-seqüència té la seva raó en la sentència 'la ciutat és un món de mons'. El pla-seqüència permet plasmar aquestes diferències entre espais en una unitat temporal de continuïtat. Constitueix una mirada propera a la gent del barri. És el que he volgut expressar, l'acte concret de travessar la ciutat i els seus murs. Mitjançant aquesta visió, tracto de facilitar a l'espectador un millor coneixement i comprensió de l'ambient del Carmel. Pel que fa a la realització, vaig conèixer un excel·lent operador de SteadyCam, en Ramón Sánchez, que es va prendre aquesta feina com un desafiament personal. Es va haver de confeccionar un disseny de producció com si es tractés d'una coreografia. La tasca del nostre director de fotografia, Quique López, va ser també importantíssima. Vam haver de fer un estudi exhaustiu de l'espai, adaptant-lo per mantenir en tot moment la continuïtat estètica. En conjunt, la preparació ens va suposar dos mesos d'assaig, tot el trajecte visual pel barri estava absolutament guionitzat, treballant frec a frec veïns i equip.

Pel que fa a les associacions i veïns voluntaris, el treball d'organització va necessitar un any sencer de contactes. Malgrat que ho vam pensar tot com si fos una festa del veïnat, cadascú tenia una funció i una responsabilitat de cara al ritme de treball. I tots s'ho van prendre molt seriosament. Cadascú va decidir com sortia, com seria retratat, i on. En aquest sentit, des del principi vaig tenir clar aquest component de coresponsabilitat entre nosaltres i els personatges. Això va ser fonamental en la disciplina de treball. La voluntarietat va ser decisiva. Volien mostrar el seu lloc de treball, el seu ambient quotidià. D'aquesta manera, al llarg de l'any s'anaven recollint les propostes de tots fins que es va poder aconseguir un guió viable. Posteriorment, es va organitzar una videonstal·lació al barri. En ella la responsabilitat d'exhibició anava a càrrec de cadascun dels protagonistes. Uns instal·laven un reproductor a l'aparador del seu comerç, d'altres a la finestra de casa seva..."

Del mateix director, vam poder veure a "El documental" el seu curt "El futur" ("L'avenir"), un retrat d'una comunitat minaire al nord de França.

Aquest documental ha estat seleccionat als següents festivals:
Taiwan International Documentary Festival TIDF (Taiwan 2008)
Split Film Festival (Croàcia 2008)
Rencontres Internationales Art Action Paris/Berlin/Madrid 2007-2008
Docudays Beirut (Beirut 2007)
Festival de Documentals i Animació de Leipzig DOK (Alemania 2007)
Sichuan TV Festival (China 2007)
Festival Tertio Millennio Roma (Itàlia 2007)
Urban TV (Casa encendida de Madrid 2008)
Secció Catalan Focus del Festival de Sitges (Catalunya 2006).

"A través del Carmel" és una producció d'ACTEON en coproducció amb Televisió de Catalunya i Carmel Amunt, amb el suport de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Fitxa tècnica:
Guió i direcció: Claudio Zulian
Documentalista/Antropòleg: Adrià Pujol
Director de fotografia: Kike López
Steadicam: Ramon Sánchez
So: Raimon Rifé (Polart)
Muntatge: Domi Parra

Claudio Zulian, el director, és compositor i doctor en Estètica. Des del 1985 i durant més de deu anys compon, crea i dirigeix nombrosos espectacles escènics amb la característica comuna de la utilització de noves tecnologies ("Varios efectos del amor" 1987; "Telediario" 1994 ; "Macbeth, sempre"... 1994) al servei de la paraula i l'expressió.

L'any 1995 redacta un document, "-Redes/cubiertas-" que ha guiat després una sèrie de projectes d'intervencions urbanes. "Xarxart" (1996), instal·lació amb accés a internet sobre l'art i la cultura a la xarxa, a la sala d'exposicions del Col·legi d'Aparelladors de Barcelona. L'any 1998 dirigeix "Escenes del Raval", una instal·lació activa, al CCCB.

L'any 1998 dirigeix el curt documental "Dan Graham" sobre l'exposició d'aquest autor a la Fundació Tàpies de Barcelona. L'any 1999 presenta "Retaule del Secà de Sant Pere", instal·lació fotomuntatge a Lleida. L'any 2000 escriu el guió del llargmetratge "Fora de camp". Ha realitzat també la instal·lació interactiva "Finestra de Magraners" (Lleida, 2000) i la instal·lació sonora "S'Ubac" (Bosc de Crestatx, Mallorca, 2000). L'any 2001 munta la instal·lació fotogràfica d'intervenció social "La démocratie est-elle un art?" a la Maison de Culture - Le Cargo de Grenoble i la intervenció fotogràfica "Visions del Carmel" al mateix barri de Barcelona, formada per 500 pòsters situats als carrers del barri, al mercat del Carmel i al CCCB.

És professor associat de l'Institut Universitari de l'Audiovisual, de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
La seva activitat teòrica inclou conferències, cursos i publicacions en els quals s'ha ocupat, entre altres coses, d'art, de la història de l'espectacle i dels mitjans de comunicació.
Anar al contingut