El dia a dia d'un club de natació

"El Club" a "El documental"

Una mirada al llarg de tot un any a l'activitat de l'Atlètic Barceloneta, un club de natació quasi centenari.

Aquest dimarts, "El documental" inicia la seva novena temporada amb l'emissió d'"El club", una coproducció de Televisió de Catalunya i Polar Star Films que ha comptat amb el suport del programa MEDIA de la Unió Europea. Dirigida per Rose Kowalski, aquest documental fa un retrat, al llarg d'un any, de la vida quotidiana d'un dels clubs de natació més emblemàtics de la ciutat de Barcelona, l'Atlètic Barceloneta.

Amb les seves instal·lacions situades en un emplaçament privilegiat, a tocar del mar, amb accés directe a les platges de Barcelona, el Club Natació Atlètic Barceloneta és el resultat de la fusió de dues entitats històriques dedicades al foment de l'esport: el Club Natació Athletic i el Club Natació Barceloneta. Impulsor d'algunes de les activitats més assenyalades del calendari esportiu de la ciutat, entre les quals destaca la travessia nedant del Port de Barcelona, que se celebra des de l'any 1926, avui dia és una entitat que combina activitats socials amb esport d'elit i que es projecta cap al futur amb l'aportació d'un grup d'entusiastes de l'esport i el lleure.

"El club" se'ns presenta a través, sobretot, de tres persones d'edats, interessos i motivacions diferents, que ens permeten comprovar la riquesa de la seva vida associativa. La Maria Borrella és una jove promesa de la natació catalana. Amb dotze anys ja ha batut diversos rècords de la seva edat a escala estatal i el seu somni, a més a més de millorar contínuament les seves marques, és participar en unes Olimpíades. Els sacrificis que la natació li suposa, en hores d'incansable entrenament, en haver de renunciar a sortir amb els amics..., els compensa amb una il·lusió i una voluntat de ferro.

La Sònia Montes té 33 anys i s'ha dedicat des de fa uns quants anys a modelar el seu cos: és culturista. La seva passió per esculpir el seu propi cos a base d'exigents exercicis al gimnàs l'ha portada a intentar guanyar diversos concursos especialitzats. Amb el pas del temps, però, la seva visió de l'esport com a mitjà per obtenir una finalitat concreta ha variat decisivament a mesura que el seu cos s'ha anat transformant.

Un punt de reflexió i ironia, a la vegada que relat històric de la realitat d'un club com l'Atlètic Barceloneta, el posa en Joan Segarra, de 80 anys, ànima d'un grup de gent gran que té el Club com a lloc de trobada quotidià en qualsevol època de l'any. Les xerrades al voltant d'una taula parada, els banys a les piscines i al mar faci fred o calor, les celebracions festives que puntegen el calendari són les fites de la vida d'en Joan i el seus companys, veterans a la recerca de tranquil·litat i sempre disposats a fer una vida el més sana possible.

"El club" és el retrat sensual del dia a dia d'un club de natació. Tot explorant els desitjos, les ambicions i les fragilitats de l'ésser humà, la pel·lícula segueix els alts i baixos de la vida: l'espontaneïtat de la infantesa, els reptes de l'adolescència, l'amor i l'ambició de l'edat adulta, les crisis de la mitjana edat i la soledat i l'alliberament de la vellesa. Veiem com una entitat fundada en els ideals de les classes treballadores evoluciona al llarg d'un segle cap a una comunitat diversa i tolerant que esdevé, per als seus socis, una casa fora de la seva llar.

Fitxa tècnica:
Direcció: Rose Kowalski
Producció: Madeleine Sheahan
Direcció de fotografia: Anna Molins
Productor executiu: Carles Brugueras
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Muntatge: Judith Miralles

Amb la participació de: Joan Sagarra, Manel Domènech, Sonia Montes, Víctor García, Gabriel Hernández, Maria Borrella, Joan Antoni Sierra, Marco Pasciuta, Petar Trbojevic, Conxita García, i amb: Joan Ferrer, Aleix Claveri, Cristina Nogueroles, Desirée Navarro, Santi Fernández, Sílvia García, Nuria Plantado, Lola Armengol, Júlia Domènech, Mapi Escriche, David Pol, Ana Paz Pérez, i tots els socis, empleats, equips i usuaris del
Club Natació Atlètic Barceloneta.

"El club" ha estat seleccionat oficialment per competir a la categoria de Millor Documental Iberoamericà al prestigiós festival DOCSDF de la Ciutat de Mèxic que se celebrarà entre el 15 i el 24 d'octubre del 2009.

Lloc web del documental "El club"
Anar al contingut