Normativa europea

"Àgora" tanca la temporada parlant del comerç

Abans de final d'any, la legislació comercial catalana s'haurà d'adaptar a la directiva europea Bolkestein sobre la liberalització de l'activitat i la simplificació de tràmits per obrir nous establiments.

Aquest dilluns, "Àgora" tanca la temporada amb l'emissió del programa número 361, i ho fa amb un debat de màxima actualitat com és la llei del comerç de Catalunya.

Abans de final d'any la legislació sobre comerç a Catalunya s'haurà d'adaptar a l'anomenada directiva Bolkestein, una norma europea destinada a liberalitzar el món del comerç i simplificar els tràmits necessaris per obrir establiments comercials, tant petits com grans.

Però en plena crisi econòmica, i quan el comerç ha de plantejar-se el futur, -ja que les vendes baixen durant la temporada, el consum és retrau i les rebaixes comencen des del primer dia amb descomptes superiors al 50% i ni així s'esgoten els estocs-, la reforma de la llei del comerç va més enllà de la discussió "botigues grans o botigues petites".

De fet, el que es discuteix és el model de ciutat, amb comerços a l'extraradi on es va a comprar en cotxe i en dies i hores determinades, o ciutats amb un teixit comercial al carrer, i on es pugui anar a peu o en transport públic a fer les compres durant l'anomena't horari comercial.

Temes de debat

- Com serà el futur comercial a Catalunya? Horari lliure i grans superfícies o petites i mitjanes empreses als carrers de les ciutats?
- La mobilitat dels ciutadans per anar als grans centres comercials en dies festius és un avantatge o un inconvenient?
- En les famílies en què treballen tot els adults, és possible mantenir el model de la petita botiga oberta només els dies laborables?
- Què s'ha de fer per adaptar-se a les noves fórmules comercials com la venda per internet o la proliferació d'"outlets"?
  -Encara té sentit marcar unes dates tancades per a les rebaixes en un moment en què la crisi ha buidat de compradors la majoria d'establiments?

Xavi Coral tractarà aquestes i altres qüestions, dilluns, amb Josep Huguet, enginyer industrial i historiador, conseller d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya; Miquel Àngel Fraile, llicenciat en Ciències Econòmiques i diplomat en Comerç Exterior, secretari general del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona, de la Confederació de Comerç de Catalunya i també de la Confederació Espanyola de Comerç; Modest Guinjoan, doctor en Economia, professor a la Universitat Pompeu Fabra, director del Departament d'Economia i Empresa de PIMEC i director de la consultora Barcelona Economia, i Eva Pich, llicenciada en Dret, professora associada de Dret Administratiu de la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en dret del comerç.

"Àgora" s'emet els dilluns, a partir de les 22.00 pel 33, i en diferit, a partir de la 1.55; els dimecres, a les 21.40, a la franja europea, i a la franja americana, els dimecres a les 05.20.
Anar al contingut