Reg per aspersió per combatre les glaçades a Lleida

La glaçada tardana afecta la floració dels fruiters i vinyes de l'interior del país

Néstor GómezActualitzat

Nit d'insomni en el món de la pagesia davant un fred que ha arribat amb molta força a l'interior del país. Ha estat un dia de llevar-se d'hora, a plena matinada, i mirar constantment les variables meteorològiques de temperatura, humitat i vent per actuar.

A la Portella, d'on són aquestes imatges, molts pagesos han instal·lat sistemes de reg, com aspersors, que han ajudat els arbres a no patir tant el fred gèlid de la nit. Han estat uns termòmetres instal·lats a la part més fonda del camp, connectats a un sistema digital, els que han avisat als pagesos que la temperatura baixava perquè activessin els sistemes per pal·liar els efectes del fred. 

Avui hem registrat el dia més fred de la primavera i caldria remuntar-se al febrer o principis de març per trobar valors similars als registrats durant aquesta matinada. Fora d'alta muntanya, la temperatura més baixa la trobem a Llorac, al nord de la Conca de Barberà, a la vall del Corb amb -5,6 ºC. Però els valors sota zero han abraçat bona part de la plana de Lleida, el Bages, Osona, la Garrotxa i altres punts de les comarques de Girona. Aquí teniu les temperatures mínimes d'avui.

 

Les dues cares de les glaçades

No totes les glaçades són negatives. Quan les glaçades són positives és durant la temporada hivernal, quan l'activitat biològica dels fruiters es troba al mínim, en el seu descans natural. Cada espècie fruital necessita el seu descans hivernal que es comptabilitza en hores de fred. Un arbre descansat podrà brotar amb més energia i activitat. Per exemple, les pomeres i pereres necessiten entre 800 i 1.300 hores de fred. A més, el fred rigorós de l'hivern serveix per eliminar alguns insectes o plagues.

La cara negativa es dona quan aquestes glaçades es produeixen quan la floració es troba en diferents etapes, des de l'aparició del borró fins a la fecundació del fruit. Moment molt delicat perquè pot produir la mort del fruit, que és el cas actual. És aquí quan s'actua amb sistemes antiglaçades, si se'n disposa.

Combat contra les glaçades

La nit ha estat ben llarga en el món de la pagesia per activar els sistemes antigelades, bé sigui per fer ús dels cremadors o per reg per aspersió. És fonamental protegir la fruita de pinyol de les glaçades, perquè si no hi ha possibilitat de protegir-la, el fred pot matar el futur fruit i perdre bona part o totalment la producció.
L'aspersió de l'aigua és un dels sistemes més efectius. L'aigua per aspersió aconsegueix crear una capa de gel damunt dels arbres que manté els fruits, en la fase primerenca del seu creixement, protegits del fred de l'aire.

Protecció dels fruiters amb aspesió (Ignasi Iglesias)

Un altre sistema de protecció antigelada és a partir de cremadors repartits per tota la superfície del conreu amb focs encesos. L'objectiu és crear una pantalla de fum per provocar un efecte hivernacle, com faria una nit de cel cobert que no deixa escapar la temperatura del terra. L'aire fred no es pot dipositar sobre els conreus i l'efecte del fred sobre el fruit queda esmorteït.

Les glaçades tardanes aniran a més amb el canvi climàtic

L'escalfament del planeta és un fet i provoca que els hiverns siguin més curts i menys intensos. Ara bé, de glaçades, n'hi haurà, i les tardanes s'incrementaran en una vegetació i conreus que agafarà amb l'activitat biològica represa, cosa que tindrà unes conseqüències greus.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut