Cerca
 
TV3
 
 
 
Segle XX
 
El desembarcament de Normandia
 

Properes emissions

 • 33
  Divendres 29/03/2013 23:07

  L'últim complot de Stalin

  "L'últim complot de Stalin" és el títol, i també la descripció del contingut, d'un esplèndid documental francès datat el 2009 que, amb el suport de te...

  "L'últim complot de Stalin" és el títol, i també la descripció del contingut, d'un esplèndid documental francès datat el 2009 que, amb el suport de testimonis molt valuosos, ens aproxima al tenebrós sistema que va governar la Unió Soviètica entre 1924 i 1953. En efecte, la història que presenta és incomprensible fora del context de l'stalinisme, una forma de poder basada en la sospita permanent, en la malfiança envers tot i tothom, en la convicció d'estar envoltats d'enemics ocults que calia desemmascarar i liquidar per mitjà de periòdiques purgues. En l'origen d'allò que serà conegut com "l'afer dels metges", o "el complot de les bates blanques", hi ha almenys tres factors. D'una banda, la campanya antisemita i "anticosmopolita" desfermada per Stalin des del 1947, que culminà el 1952 amb l'afusellament dels 13 membres del Comitè Antifeixista Jueu, creat pel mateix Stalin durant la guerra. També, el recel del líder soviètic envers alguns dels seus col·laboradors més pròxims (Molotov, Mikoian, Voroshilov, Beria¿) i especialment envers uns serveis de seguretat que considerava ineficaços i sospitosos de traïció. En tercer lloc, les relacions amb l'estat d'Israel, a qui Stalin havia brindat un suport decisiu en el seu naixement el 1948, per sospitar al cap de pocs mesos sobre la doble lleialtat dels jueus soviètics, i veure'l després com un peó de l'imperialisme nord-americà en la fase àlgida de la Guerra Freda. Amb aquests vímets, i sempre per instigació de l'amo del Kremlin, a partir de la segona meitat del 1951 els serveis de seguretat van començar a fabricar el complot, a practicar detencions i tortures per obtenir "confessions" a mida, "confessions" al voltant de la tesi que Stalin formularia davant del Politburó l'1 de desembre de 1952: "tot jueu nacionalista és un enemic potencial a sou dels Estats Units. I entre els meus metges hi ha molts jueus sionistes". El 13 de gener de 1953, la suposada conjura dels metges "burgesos i sionistes" del Kremlin per liquidar la jerarquia soviètica va esclatar en un article a "Pravda", mentre regnava a Moscou un clima de pogrom, corrien rumors de deportació massiva dels jueus soviètics i es trencaven les relacions diplomàtiques amb Israel. La mort de Stalin, aquell 5 de març, va tallar en sec la purga iniciada. La rapidesa (menys d'un mes) amb què els seus successors, i sobretot Beria, van alliberar i rehabilitar els detinguts, anunciant que tot el complot era fals, demostra que s'havia tractat de molt més que d'un rampell antisemita: Stalin, abans de desaparèixer, havia volgut suprimir la major part dels hereus potencials a fi de realçar pòstumament la seva pròpia grandesa.

  • Subtitols
  • VO
  • 3alacarta
 

Servei d'atenció a l'Audiència

 

Segle XX és el programa de referència de Televisió de Catalunya en matèria de documentals sobre els més diversos aspectes de la història social, política i bèl·lica dels temps contemporanis.

 
 
 

Vídeo destacat

 
 • Divulgació  - 27/05/201251.27

La vida després del mur - capítol 1

Sota el títol de "La vida després del mur", a "Segle XX" els presentem a partir d'avui un doble ...

 
 • RSS
 • Més vídeos
 
 
 
 

Vídeos del programa

 • Segle XX

  Divulgació 

  La vida després del mur - Capítol 2

  Completem avui l'emissió del doble documental alemany "La vida després del mur", sobre les conseqüències més quoti ...

 • Segle XX

  Documental 

  Espies de Franco

  Franco va guanyar la Guerra Civil espanyola gràcies en part a la xarxa d'espies que va organitzar a França. Aquest ...

 
 
 

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.