El medi ambient
El reportatge

24/12/2003

Sons per fer fugir estornells

Un sistema no agressiu per espantar aquests ocells.

Els estornells són ocells gregaris i per això formen gran estols a l'hora de menjar o quan busquen recer per passar la nit. El seu vol en grup sembla un ballet ben assajat i, vist de lluny i a certes hores, fa l'efecte d'una gran bandera onejant al vent i movent-se pel cel.

Però, juntament amb aquest positiu efecte estètic, els estols d'estornells també causen perjudicis en diverses zones. Al camp arriben a devastar alguns conreus i tenen especial avidesa per les vinyes i pels cirerers i les oliveres. Quan comença a fer-se fosc, van a ciutats i pobles per passar la nit en els arbres urbans de passejos i places, on se senten segurs. Això fa que tant el mobiliari com el terra quedin plens de brutícia, que delata la seva presència.

L'empresa Bioacústic, d'Igualada, ha desenvolupat un sistema per fer fugir els estornells i evitar tant els danys als conreus com les molèsties en racons urbans. Aquest mètode es basa en estudis de comportament i dels sistemes de comunicació d'aquests ocells. Això va permetre deduir que hi ha un crit concret que els estornells utilitzen com a senyal d'alarma. Després de diverses proves, els tècnics van constatar que l'emissió d'aquest so a partir d'un enregistrament d'alta qualitat feia creure als ocells que algun company seu els avisava d'algun perill i, per això, marxaven del lloc. Es tracta d'un mètode que, segons l'empresa, és efectiu i no causa perjudicis a les aus.

Josep Costa, biòleg Bioacústic:
"Simplement és comunicar-se amb les aus. No cal fer ni gaire soroll, ni gaire esvalotament, sinó simplement comunicar-nos-hi. L'únic que fas és dir-los que el lloc no és segur i que fugin. Per a les aus és totalment innocu. I fins i tot és específic."

El so s'ha d'emetre en el moment just i durant uns minuts. Normalment, al cap de dos o tres dies de fer-ho, els estornells han après que aquell lloc no és segur i en busquen un altre.

Bioacústic investiga com fer fora altres espècies, com ara les gavines. Aquestes s'ajunten i formen grans grups en llocs on poden trobar menjar fàcil, sobretot en conreus i abocadors. S'ha vist que tenen un llenguatge molt ric en sons i en postures, i els sorolls d'alarma que emeten es poden aprofitar, també, per provocar la seva fugida en els llocs on causen molèsties.

Un reportatge de Xavier Duran i Alfons Casado

Bioacústic© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.