EL LLIBRE DE LA MARATÓ

El llibre de "La Marató" de TV3 va néixer en l'edició del 2008, dedicada a les malalties mentals greus. Amb vuit relats de ficció sobre aquestes malalties, escrits per a l'ocasió per escriptors i escriptores catalanes, es va vendre a les llibreries des d'unes setmanes abans del programa i va ser tot un èxit, i va crear un nou pont de col·laboració entre La Marató de TV3 i el món cultural.

El llibre, que cada any es dedicarà a les malalties protagonistes de "La Marató" de TV3, té un doble objectiu. D'una banda recaptar fons per a la recerca biomèdica. De l'altra, sensibilitzar sobre les malalties tractades en el programa. Els dos objectius són possibles gràcies a la col·laboració desinteressada dels escriptors i escriptores que hi participen i de les editorials que, amb la coordinació del Departament de Publicacions de TVC, fan possible que els seus relats es converteixin en un llibre que arribi als ciutadans.


El llibre de La Marató 2015

 
 
cd 2008

El llibre de la Marató - edició 2008

Una de les novetats que va aportar l'edició de 2008 de "La Marató de TV3" va ser la posada a la venda d'un llibre amb relats de ficció relacionats amb les malalties mentals greus. Els textos eren obra de diferents escriptors que van treballar de manera altruista. Tots els beneficis que es van obtenir amb la venda es van sumar íntegrament a la recaptació de "La Marató 2008". El llibre el van editar conjuntament TV3 amb Columna, del Grup 62.

Els autors que hi van participar van ser Najat El Hachmi, Piti Español, Martí Gironell, Gemma Lienas, Carme Riera, Maria Mercè Roca, Sílvia Soler i Matthew Tree. Walter Riso va fer la introducció.

FRAGMENTS

 • 1 Walter Riso Introducció

  En un món tan veloç i globalitzat i tan poc introspectiu, on la preocupació pel «jo» i el sentit de la vida brillen per la seva absència, no és gens estrany que les malalties mentals greus trobin un terreny fèrtil per establir-s'hi. Deixant de banda la nostra vulnerabilitat biològica, poca o molta (no hem d'oblidar que algunes d'aquestes malalties tenen un rerefons bioquímic comprovat), els esdeveniments estressants incontrolables augmenten més i més mentre que els recursos per afrontar-los són cada vegada més incerts, cosa que genera, a més de por, un buit existencial difícil de manejar. La falta de punts de referència ideològics i ètics ens dilueix en una mena de Matrix, on l'autoconeixement s'afebleix dia a dia. Les utopies que abans ens mantenien actius i esperançats s'han esvaït i ens han deixat a la deriva sense un nord definit i sense tenir opcions existencials clares i saludables. En aquest entorn, on les megatendències ens empenyen a la uniformitat de criteris, i les modes intenten rentar-nos el cervell més que mai, l'ésser humà ha d'adreçar la mirada cap a l'interior. Rescatar l'individu, tornar a l'autogovern, a la resistència que sorgeix de l'autonomia i a un «lliure arbitri mental», tal com aconsellava Epictet, que ens permeti de prendre decisions més descontaminades. Com ja he dit, en aquestes condicions socioculturals no és gens estrany que l'absurd s'instal.li i la ment es perdi en banalitats. L'aprenentatge social ens indueix a pensar d'una manera irracional, i d'aquesta irracionalitat cognitiva a les malalties mentals greus hi ha un pas.

   

 • 2 L'home que nedava Najat El-Hachmi

  Això era un home que cada dia enfilava l'avinguda vorejada de plataners per anar a nedar, un home amb les conviccions fermes, per a qui la disciplina era important. El caos, deia, s'ha de combatre, i només l'ordre i la rutina poden contenir una realitat que vol desfermar-se contínuament. L'home nedava 45 minuts diaris, 5 d'escalfament, 20 de crol i 20 d'esquena. Preferirira anar sempre d'esquena, aquest estil és clarament més equilibrat que la resta, s'utilitzen tots els músculs del cos per igual, però el crol li permetia d'augmentar i mantenir la capacitat pulmonar: respirar al revés és respirar bé, perquè hi has de pensar, no és el gest reflex fruit d'una necessitat bàsica, has de concentrar-te molt per, mentre un braç s'alça, l'altre s'enfonsa dins de l'aigua, gires el cap a una banda, agafes tot l'aire que pots sabent que després et serà escàs i a més a més per la boca per, finalment, tornar a posar la cara a dins de l'aigua i deixar-ho anar tot pel nas. És un exercici que requereix pensar i disciplinar-te. L'únic problema del crol és que és un estil desequilibrat, nedes de biaix i això fa que desenvolupis més una meitat del cos que una altra, el braç que s'endinsa sempre ha de fer més força per donar l'impuls suficient i és evident que un pulmó s'expandeix més que l'altre, pel simple fet que una banda del costellam, de la cintura, s'estira més.

   

 • 3 El Mengüi Piti Español

  Però la qüestió és que fa uns dies, baixava jo per Rambla Catalunya, pim-pam, i a l'altra banda, pujant, veig que puja el Mengual amb una tia, així com sud-americana, joveneta, agafats de la mà, el tio, quins collons, a la de les natilles la deixa amb el xinet i ell s'ho fa amb la morena aquesta que el tio li dobla l'edat. I m'acosto i li dic «Ei, Mengüi!» i el tio no em mira ni res, com si no em conegués. I jo «Mengüi, collons, que sóc el Dorca!» i ell res, mirant el terra. Tant que em vaig emprenyar una mica, hòstia, perquè no t'esperes després de tants anys d'amistat que et tractin d'aquesta manera. I la burra de la sud-americana em diu: «El señor no le reconoce, que tiene una depresión». Una depresión... el Mengual! Jo encara, que tota la vida he sigut un desgraciat, ho reconec, però el Mengüi... De què, home? Es pensa que em mamo el dit o què? El que passa és que és com tots, que tenen èxit i fan pasta i van amb mil ties i són els amos i veuen un don nadie com jo i fan veure que no et coneixen ni res. «Ara he de saludar el pesat del Dorca, quin conyàs! Em foto el deprimit i que foti el camp». I me'n vaig anar, és clar. Però abans, tio, no me'n vaig poder estar i perquè no es pensés que m'havia empassatel cuento li vaig dir: «No m'esperava això de tu, Mengüi, de tu no». I vaig fotre el camp.

  Piti Español, Carme Riera, Martí Gironell i Sílvia Soler van parlar de la seva contribució al llibre el dia del programa de "La Marató de TV3".  

   

 • 4 La cara del pànic Martí Gironell

  Ja havien passat uns quants anys des d'aquell estudi, de les experiències i dels resultats que li van representar un gir determinant, decisiu, en el procés de vèncer l'agorafòbia. I ara que afrontava un nou repte i que sabia que un sobtat atac de pànic o d'angoixa la podia desmuntar, sabia que no passaria perquè havia aconseguit una cosa que molt poques persones aconsegueixen. Ella va deixar de tenir por, por de la por. Va deixar de témer perquè hagués d'afrontar una situació complicada i amenaçadora. Un temor previ que és el quid de la qüestió: sense, no es desencadena tot el procés. Per això, ella sabia que s'havia de ser valent. No s'havia de tenir por, s'havia de sobreviure a pesar de la por, no gràcies a la por, la por no ens deixa ser lliures i ella ja hi havia tingut prou lligams. Estava a punt per enfrontar-se al món però no volia menjar-se'l, no fos cas que patís una indigestió. La por l'ha perduda, el respecte, no. I amb aquesta idea rondant-li el cap van sonar uns petits cops a la porta de la seva habitació.

  Martí Gironell, Piti Español, Carme Riera i Sílvia Soler van parlar de la seva contribució al llibre el dia del programa de "La Marató de TV3".  

   

 • 5 Barcelona, 1964 Gemma Lienas

  El dia que ell es va posar malalt va ser com si haguessin apagat el llum. Em va semblar que el pis es quedava a les fosques. És clar que em podeu demanar qui sóc jo per fer un judici tan taxatiu d'aquella situació que, al capdavall, a mi particularment em va comportar pocs canvis reals. Perquè jo vaig continuar tenint el meu plat a punt, les meves estones de lleure i les meves racions de moixaines... Però, què voleu, res no va ser ja igual que abans perquè, amb l'aparició dels símptomes, l'humor de la família va canviar i, de retruc, va enterbolir-se l'atmosfera. I és que, quan dic que vam perdre la lluminositat, ho dic en sentit metafòric, si s'entén el que vull dir: la vida va tornar-se menys alegre, més continguda. I això que fins aleshores

  la tranquil.litat havia estat sempre una quimera que només es materialitzava quan la canalla era al llit. Quatre nenes i dos nens són moltes criatures perquè en una casa hi predomini el silenci. I no obstant això, quan ell es va posar malalt, les criatures van aprendre a jugar sense fer soroll. Segons ells dos, l'home i la dona, l'inici de la malaltia va ser sobtat i molt inesperat, tot i que ell podria arribar a admetre que els episodis d'insomni de les matinades de l'últim mes tal vegada l'haurien d'haver alertat. Ell, que sempre havia dormit d'una tirada, es va trobar amb els ulls oberts a partir de les cinc, un dia i un altre i tots els altres. Amb tot, no havia considerat que pogués ser un indici de cap problema de salut; si per cas, una molèstia empipadora.

   

 • 6 Un pou Carme Riera

  Havia recorregut els carrers que la seva companya de viatge li havia marcat en un mapa, fotografiant tot allò que li cridava l'atenció: des de les torres de la catedral, fins cada un dels racons de la plaça de Sant Jaume, des dels aparadors de botigues, antiquaris, llibreries de vell, cereries... fins al petit cafè de Caelum, on havia menjat pets de monja per primera vegada a la seva vida. A la tarda, abans de tornar cap al port, s'havia assegut a les escales de la plaça del Rei per escoltar uns músics de carrer als quals també havia retratat... «Li agradarà Barcelona, n'estic segura», li havia dit ella. Sí, li agradava, sobretot l'aire mestís, mesclat, divers que havia intentat copsar amb el seu objectiu, però més encara la gent. «Cap paisatge no supera els rostres de les persones». La veu de la vella senyora li arribava altre cop de lluny... Però d'ella no en sabia res, ni tan sols el nom. «Cap paisatge no supera el rostre de les persones»... tornà a sentir a cau d'orella. Estúpida de mi, es digué, li hauria hagut de fer una fotografia... però de seguida rectificà, qui sap si no hauria retratat un pou tan fosc com una depressió.

  Carme Riera, Piti Español, Martí Gironell i Sílvia Soler van parlar de la seva contribució al llibre el dia del programa de "La Marató de TV3".  

   

 • 7 6.40 p.m. Maria Mercè Roca

  L'Anna agafa dos paquets de llet, dubta, i n'acaba tornant un a la prestatgeria: a casa encara n'hi ha un parell i no vol anar gaire carregada. En deixar el bric al seu lloc sent que alguna cosa no va bé. No sap què és, però alguna cosa ha canviat a dintre seu, i tota ella es posa tensa i alerta. Se sent tota suada i veu que les mans li tremolen una mica. Quina sensació més estranya i més desagradable, pensa amb inquietud. Què em passa?, es pregunta. Cap enfora tot és igual que fa una estona, la gent empeny els carros, els altaveus anuncien productes d'oferta i uns quants clients fan cua a la peixateria. És a dintre seu, que té la sensació que està a punt de passar-li alguna cosa molt greu. La pren una por immensa i ara tremola tota ella. Treu els ulls de l'expositor de la llet i mira enllà, cap on hi ha les neveres i els congeladors: els veu borrosos. Parpelleja per fixar la visió, però no ho aconsegueix; tanca un ull primer, després l'altre: quan els torna a obrir tots dos el congelador de més a la vora ha perdut els contorns i ara en veu dos, superposats, que es belluguen una mica. Sense més, comença a sentir un xiulet a l'orella dreta, fort i agut, molt molest, alhora que el cor li comença a bategar violentament. L'Anna està terroritzada i sent que perd el control, però què em passa, què em passa? El cervell li va a cent per hora, sap que és al súper però alhora li sembla que no sap ben bé on és, què em passa?, cada vegada els batecs del seu cor sonen més forts i més desordenats, i li retrunyen al coll i a les temples. Torna a tancar els ulls. Déu meu, què tinc?, es torna a preguntar morta de por, i sap que és una cosa molt greu, perquè ara comença a tenir serioses dificultats per respirar, s'ofega, obre la boca, infla el pit buscant més aire, més aire, però l'aire no li arriba als pulmons, no en pot agafar prou, per molt que ho intenti. M'ofego, m'ofego. Respira amb la boca oberta, llastimosament, com un peix fora de l'aigua, cada vegada més de pressa, inspira, inspira, inspira, però el pit no es vol omplir, no se li eixampla, se li ha fet petit, se li està tancant. M'ofego, diu en veu alta, però amb les tenalles que li estrenyen el coll la veu no li surt. Les mans li suen tant que li rellisquen de la barra del carro, on s'aferra per no caure. Li fa mal el braç dret; se'l toca i li sembla de suro.Mira el passadís a dreta i a esquerra: és llarguíssim, està atrapada, no pot fugir, ni cridar, ni demanar ajuda. Que algú em tregui d'aquí, suplica sense veu, traieu-me d'aquí, m'ofego, m'ofego, quin mal el pit, tinc un atac de cor, em moriré, no veuré més el nen.

   

 • 8 Com un cel d'estiu Sílvia Soler

  I després escolten en B., que després de l'última sessió va passar dues setmanes tranquil.les, francament bones, però un bon dia, després d'encreuar una mirada amb un noi a l'autobús, va tenir una recaiguda forta. Van començar els pensament obsessius respecte a la seva orientació sexual i, després del calvari, van aparèixer els rituals complicadíssims per frenar els pensaments obsessius. El seu discurs és angoixant, el to de veu transmet ofec i fatiga, però el noi aconsegueix arribar al final i, aclaparat, deixa anar un sospir d'alliberament quan acaba.Ha quedat clar que es troba immers en una crisi, que ha fet un esforç sobrehumà per acudir avui a la reunió, i per parlar. Sap que li convé, i només per això tots saben que se'n sor- tirà. Rep l'aplaudiment i les paraules d'ànim de tota la rotllana.

  -Nois, ja n'hi ha prou per avui. Se'ns ha fet tard. Ens veiem a començament del mes que ve, d'acord? Us enviaré un sms confirmant dia i hora.

  Petons, abraçades, somriures, agraïments. L'Elvira els acomiada un per un i sap que tots surten de la sala millor de com han entrat. La comunicació ajuda. Compartir ajuda. Enfrontar-te a tu mateix ajuda. Quan es queda sola recull les cadires i les arramba a la paret. Tanca la finestra. Agafa la bossa i la jaqueta i apaga el llum. Tanca la porta amb clau i, un cop al replà, pitja el botó de l'ascensor. Sí que tarda. Es pregunta si s'ha recordat de tancar la finestra de la sala, que han obert a mitja sessió. Sí, ella diria que sí que ho ha fet. No? L'ha tancada? I el llum? Ha apagat el llum? Branda el cap com si volgués espolsar-se els pensaments. Escampar els borinots i el seu zum-zum persistent. Arriba l'ascensor. Obre la porta, entra i pitja el botó de la planta baixa. Uns segons sense respirar i arrenca. Deixa anar l'aire, mou el coll per relaxar la musculatura i, finalment, somriu.

  Sílvia Soler, Carme Riera, Piti Español i Martí Gironell van parlar de la seva contribució al llibre el dia del programa de "La Marató de TV3".  

   

 • 9 Com escriure sobre la pròpia malaltia mental sense plorar com una ... Matthew Tree

  Ras i curt: cap als catorze anys vaig començar a sentir-me assetjat per una sèrie de pors imaginàries tan improbables com (per a mi) reals. Sent els meus coneixements de la psiquiatria del tot inexistents, jo creia que era l'única persona del món que tenia aquestes pors i per això no en vaig parlar fins que -uns sis anys després- una crisi nerviosa en tota regla m'hi va obligar.A partir d'aquí vaig ingressar en un hospital psiquiàtric públic on feien sessions de psicoteràpia en grup (vuit hores al dia, durant dues o tres setmanes) i on també em receptaven clorimipramina (un calmant bastant fort, vaig descobrir després -no pas sense un bri d'orgull sense fonament, atès que habitualment es fa servir per tranquil.litzar les persones que hagin pres sobredosis d'àcid lisèrgic); més endavant, els de l'hospital em van canviar la clorimipramina per lorazepam, un ansiolític que encara prenc, uns trenta anys després. Es veu que la meva insistència a amagar l'existència del trastorn al llarg de l'adolescència, el va convertir en poc menys que crònica. La malaltia en qüestió, per cert, abans es deia una neurosi obsessiva i ara -la paraula «neurosi» havent-se tornat psiquiàtricament incorrecta amb el pas dels anys- es coneix com a trastorn obsessiu-compulsiu. Ara bé, la veritat és que -malgrat alguna recaiguda ocasional- fa molts anys que no he permès que aquestes pors m'afectin massa, per no dir gens. Sé des de fa molt de temps que són producte del propi cervell i, per tant, que em toca a mi i a ningú més controlar-les. Són, per dir-ho així, cosa meva.

  Un dels autors de llibre, Mathew Tree, va explicar la seva experiència personal en patir, de petit, un trastorn obsessiu compulsiu.  

   

llibre 2009

Segona edició del llibre de "La Marató"

Aquest any, vuit escriptors posen la seva ploma a disposició del llibre de La Marató. Lolita Bosch, Andreu Martín, Esperança Camps, Jordi Sierra i Fabra, Manuel Baixauli, Rafael Vallbona, Eloi Vila i Màrius Serra escriuen sobre el món que envolta les malalties minoritàries.

L'edició del llibre va a càrrec de les editorials Angle, Bromera i Cossetània. Es tracta de tres editorials independents amb trajectòries sòlides i un ampli catàleg. A banda de l'edició en suport tradicional, però, els lectors també podran gaudir d'una edició en digital. Aquesta és una iniciativa del Departament de Publicacions de Televisió de Catalunya i el portal Edi.cat - el primer portal de distribució de llibres electrònics en català.". Totes dues edicions tindran un preu de 9 euros.

FRAGMENTS

 • 1 Lolita Bosch Respirar

  És un món estrany, aquest. I hi ha moltes maneres de ser-hi.
  Però nosaltres, els que som la gran majoria, sovint, podem fer com si no hi fóssim. De la mateixa manera que anem en bicicleta sense recordar que un dia, de petits, en vam aprendre, o tal com respirem sense aturar-nos a pensar quan triguem entre un moment i l'altre. Perquè probablement, nosaltres, ens ofegaríem. Sempre ho he pensat, això: si ens miréssim caminar, cauríem.
  No en sabem prou.
  Així que no he pogut triar una malaltia. Perquè moltes m'han fet pensar en algú a qui m'estimo. I perquè moltes d'altres m'han fet imaginar com és no ser com som.

   

 • 2 Andreu Martín ÀNGEL

  I jo, amb la calidesa d'aquells braços, vaig esclatar en plors.
  De sobte, em vaig esgarrifar i no vaig poder contenir ni les llàgrimes ni els sanglots. Va ser un moment alliberador. Era el que estava necessitant des de feia molt de temps. Una abraçada com aquella. Innocent, espontània, generosa, amanida amb una rialla infantil que volia dir que la vida continuava. Entre aquells braços innocents, aleshores, vaig poder tornar a sentir la veu del meu pare dient-me «Així què penses fer...?», les seves últimes paraules, i vaig veure la mirada expectant de la mare, amb aquells ulls tan bonics. I vaig descarregar amb plors aquella indignació que m'encegava, enmig de l'alegria delirant, molt llunyana i desconeguda per a mi, que desprenia aquell esperit pur potser per comunicar-me que un dia, tard o d'hora, jo també la podria gaudir.
  Més tard, quan vam seguir el viatge, i vam arribar a casa i vaig comentar l'incident amb algú, vaig parlar d'un àngel. Un àngel que m'havia abraçat, que m'havia ajudat a plorar, que m'havia transmès vida quan únicament em sentia envoltat de mort. Un àngel.
  I després em vaig assabentar que era un nen amb síndrome d'Angelman. Angelman.
  Només hi ha un nen entre 20.000 que la pateixi i jo havia tingut la sort de trobar-me amb la seva alegria. Ell va canviar la meva vida.
  Ell em va ensenyar a abraçar, a riure i a plorar.

   

 • 3 Quim Monzó Ardor guerrer

  Parlo menjant-me síl•labes, d'una manera sincopada que m'acosta a la quequesa. És conseqüència de la síndrome de La Tourette, que també fa que –de sobte– se'm dispari una parpella o torci el coll en un gest involuntari. És allò que habitualment en diem tics. Però els tics afecten també d'altres zones del cos, més aparatoses i amb moviments més complexos (però igual d'irrefrenables).
  Quan al pati de l'institut de batxillerat fèiem classe de gimnàstica, se'm podia reconèixer a distància: jo era aquell noi que, perfectament alineat amb tots els altres, de sobte aixecava la cama dreta fins que el tou de la cama li tocava la cuixa. En acabat la baixava i, mentre els altres continuaven immòbils, jo girava ràpidament 360 graus sobre mi mateix. No podia evitar-ho. Durant aquells anys, d'aquesta síndrome se'n sabien encara menys coses que ara, i dubto que els metges militars d'aleshores haguessin estat capaços d'entendre les causes apassionants que et porten a aquest frenesí de moviments.  

   

 • 4 Esperança Camps Estimada Maria

  A poc a poc t'hauràs d'acostumar a la nova disposició dels mobles, a l'altura del llit, a la distància entre la taula i l'armari rober, a la disposició dels calaixos: el de la roba interior, el de les samarretes, el de les bruses, els pantalons i les faldes penjats al pany de la dreta, i les jaquetes i els jerseis de llana al de l'esquerra... És un esforç extraordinari que et demanam. No sé si tenim dret a fer-ho, però segur que te'n sortiràs com de cada repte que et proposes. Molt prest sabràs quina és la paret de la mar i quina és la de la muntanya. N'estic certa, Maria. Estic segura que recordes el blau de la mar embravida a l'hivern i el blau turquesa de la platja d'estiu. De tots els contes il•lustrats, els que fullejaves una vegada i una altra, amb una freqüència que a mi m'exasperava, eren els que tenien tots els blaus a les pàgines. Conta'm les sirenes, em deies.
  I els peixos. Peix, peix, repeties... Per això hem pintat de blau, Maria, per això. El mateix blau de les pintures de dit amb què t'embrutaves la roba.
  I també hi ha la muntanya a la teua nova cambra, filla. Ja no pots observar com volen les papallones com t'agradava fer quan eres petitona. O tal vegada sí que volen encara dins de tu, les papallones de colors. Tal vegada, quan les veus, rius.  

   

 • 5 Jordi Sierra i Fabra Moebius

  –M'està dient que la Chelsey no pot riure perquè no té...?
  –Em temo que sí, senyora.
  La Lori Todd va mirar el seu marit. La veritat anava penetrant lentament en els seus cervells. Però encara era inassimilable.
  –Quedarà bé?
  –No l'entenc.
  –Després de l'operació –va aclarir ella–. Vull dir que si li quedarà una cicatriu o alguna cosa així.–Senyora, la síndrome de Moebius és irreversible, almenys de moment.
  –Què?
  –No es pot operar el que no existeix. No és que estigui atrofiat o deteriorat. És que no té aquest múscul. Operar-la significaria empeltar-li no només un múscul facial, sinó també els seus corresponents nervis i artèries, i això és impossible.
  –Vol dir que...?
  La pregunta va morir per manca d'energia. Es va convertir en un esbufec carregat de dolor.
  –La seva filla no pot riure, senyora Todd, no podrà mai. Ho sento.

   

 • 6 Manuel Baixauli Al taller

  Somric, per a mi.
  –Què més em pots dir –fa–, dels vint anys que ens separen? Hi cap molt, en vint anys.
  Pense en moments de goig intens en el treball, en la vida; pense en la mort del pare, en la malaltia incurable de la mare; i pense, és clar, en la síndrome de Guillain-Barré aguda que vaig sofrir ara fa quatre anys. Què faria ell, si li ho contara? Ho voldria evitar? Només hi ha una manera d'evitar-ho: el suïcidi.
  Hauria d'explicar-li que, en contra del que creu, l'Infern existeix, i que no és com el pinten als retaules del gòtic ni com el descriu el Dant, sinó que adopta formes diverses, imprevisibles. Li diria que, per a ell, l'Infern serà quedar-se, en poques hores i sense saber per què (no ho sabrà mai, i tanta dieta sana i exercici no li hauran servit de res), serà quedar- se, dic, completament paralític, amb tot el cos mort excepte els ulls, les orelles i el cervell, que ho enregistraran tot amb una lucidesa terrible. Carme Riera, Piti Español, Martí Gironell i Sílvia Soler van parlar de la seva contribució al llibre el dia del programa de "La Marató de TV3".  

   

 • 7 Rafael Vallbona L'home discret

  En Job Duran va ser un home discret fins al darrer dia de la seva vida. Va estudiar comerç per entrar de ben jove a treballar en un despatx i així tranquil· litzar la seva mare, que pregava a Déu cada nit perquè el seu fill únic no acabés fet un tarambana com aquells nois que freqüentava els diumenges i amb els quals, quan agafava el tren per anar a la ciutat, li havien dit que saltaven de vagó en vagó tot fugint del revisor per mor de no portar bitllet. A casa en Job tenien prou diners perquè el fill pogués viatjar legalment, però ell no ho feia per no destacar respecte dels col•legues que no en tenien. Uns anys després es va enamorar d'una voluptuosa mulata que cantava cuplets picants en un cabaret, però la va abandonar per casar-se amb una dona eixarreïda i esquerpa del veïnat de qui la seva mare li cantava tot de gràcies que, posteriorment, va descobrir que no tenia.

   

 • 8 Eloi Vila Ràfegues acústiques

  El primer que feia quan passaven les dones era mirar-los el cul. Com jo. Fins i tot en situacions tenses. Com la d'aquell matí, a quarts d'onze, quan ens vam tornar a creuar amb la Maria al carrer del Rec. M'agradava passejar pel Born a l'estiu. Simplement, perquè en aquells carrerons no hi tocava el sol i les estrangeres badaven lleugeres de roba pels aparadors de les botigues més fashion del barri més cool de la ciutat més in. Al meu amic també li agradava. En el seu cas, simplement perquè les estrangeres hi passejaven lleugeres de roba.
  La Maria no era estrangera, tot i que em va confessar que, des de feia un temps, en aquesta ciutat se'n sentia. La vaig conèixer a les darreries d'abril, tres o quatre dies després de Sant Jordi, no ho recordo exactament, també a quarts d'onze del matí, comprant a la fruiteria del carrer del Rec, on els tomàquets i les taronges sempre fan goig, encara que no sigui ni època de tomàquets ni de taronges. Ella en volia de Montserrat, tot i que probablement els portaven de Huelva. Jo, en canvi, necessitava carregar el cistell de taronges per al suc matinal de cada dia. També li vaig mirar el cul, però el que em va enlluernar va ser el seu nas punxegut, els seus grans ulls, de color verd fosc com el de les fulles de morera, i els seus cabells negres tallats à la garçonne, com la Louise Brook a les pel• lícules de cine mut i la Liza Minelli a Cabaret.  

   

 • 9 Màrius Serra NO TÉ NOM

  Té raó, però la força cultural dels noms és terrible. Una cosa que no té nom no existeix plenament. Coneixeu algú que no tingui nom, renom o malnom? Doneu-me una síndrome de nom impronunciable i us muntaré una campanya de suport. Encara que sigui un nom embarbussador, com Solzhenitsyn, Schwarzenegger o Chigrinsky. Noms com Lapiladelgreix o Calaixdesastre no resulten prou atractius.
  Dues gerres més tard, el pare de la nena quieta sense diagnòstic ja em parla com si fóssim en una trobada d'exalumnes. Abans que els nostres voltors emocionals s'acarnissin en els seus objectius vitals, alço el braç per demanar el compte. I és llavors quan arriba una confessió inesperada que mai no oblidaré.
  –Jo el que encara ara no puc suportar –em diu, amb ulls plorosos–, és saber que la meva filla mai no podrà...
  Jugo mentalment a completar la frase, encara a mà alçada: caminar?, parlar?, abraçar-me?
  –...arribar a ser una esportista d'elit.
  Em pregunto si el cambrer, compassiu, ha afegit vodka a la cervesa d'aquest pare plorós d'ulls injectats.
  –Com dius? –li faig repetir.
  I hi torna. Potser la il·lusió òptica que, anys després, em permetrà veure com mon fill bat el rècord mundial dels cent metres llisos prové de la intensa perplexitat que m'envaeix en aquest moment tan animat. –Que sempre havia somiat que la meva filla seria una esportista d'elit.  

   

llibre 2010

El llibre de la Marató - edició 2010

Sensibilitzar a través de la paraula és la proposta del Llibre de La Marató en aquesta tercera edició, una iniciativa altruista que implica diversos autors i empreses, i que, com el disc, contribueix a incrementar la recaptació de La Marató. Entre tots lluitarem per superar les conseqüències del dany medul·lar i cerebral.

Per tercer any consecutiu, el nou llibre de la Marató és de gran qualitat narrativa. Comptem amb la col•laboració dels escriptors Joaquim Carbó, Maite Carranza, Ramon Erra, Jordi Llavina, Empar Moliner, Imma Monsó, Marc Pastor i Antoni Vives. Amb la lectura d'aquests vuit relats de ficció, que desprenen solidaritat, humanitat, emoció i intriga, el lector s'acostarà a les percepcions i vivències dels afectats de les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.

Editat per Edicions de La Magrana (RBA Llibres) i per Televisió de Catalunya, el Llibre de La Marató es podrà comprar en llibreries i quioscos-llibreria a partir del 18 de novembre. A més a més, i com a novetat des de l'any passat, el Llibre es pot adquirir també en versió digital a través del portal 36L Books al mateix preu que el volum imprès, 10 euros.

FRAGMENTS

 • 1 Joaquim Carbó La pròrroga

  Vinculat a Cavall Fort des del primer número (1961), forma part del consell de redacció de la revista i desenvolupa una extensa dedicació als llibres per a infants i joves i novel·les per a adults. Històric del col·lectiu Ofèlia Dracs, va coordinar el sector del llibre infantil del Congrés de Cultura Catalana. L'any 2002 va rebre el premi Memorial Jaume Fuster pel conjunt de la seva obra. És autor de La casa sota la sorra, La colla dels deu, Els gossos salvatges i En Felip Marlot.

   

 • 2 Maite Carranza Tres- cents vuitanta- quatre dies

  Escriptora, guionista i llicenciada en Antropologia. Destaca l'èxit internacional de la trilogia fantàstica La guerra deles bruixes (El clan de la lloba, El desert del gel i La Maledicció d'Odi). Ha guanyat els Premis Folch i Torres 1986, Crítica Serra d'Or 1987, Joaquim Ruyra 1989, Edebé Infantil 2002, Protagonista Jove 2006 i Edebé Juvenil 2010.

   

 • 3 Ramon Erra Aquell rodar magnífic

  Llicenciat en Ciències Polítiques. És coautor, amb Jordi Martí, de la novel·la per a joves Operació gàbies buides. Va debutar en la narrativa curta amb La flor blanca de l'estramoni (2001). Ha escrit el llibre de contes Pólvora del quatre de juliol (2007) i la novel·la Desfent el nus del mocador (2008). La seva darrera novel·la, Escolta, Volòdia!

   

 • 4 Jordi Llavina Les fulles mortes

  Llicenciat en filologia catalana. Va presentar durant cinc anys el programa de llibres "Fum d'estampa" a Catalunya Cultura, guardonat amb el premi Atlàntida, dins la Nit de l'Edició de l'any 2001. Actualment realitza i presenta el programa de llibres televisiu "L'última troballa", per a Comunicàlia. Ha publicat els relats Ningú ha escombrat les fulles (2008) i Londres nevat (2009), i els de poemes La corda del gronxador (2006, premi Joan Alcover) i Diari d'un setembrista (2007, premis Alfons el Magnànim i Crítica Serra d'Or 2008). Últim nou llibre de poemes, País de vent.

   

 • 5 Empar Moliner El príncep del lavabo adaptat

  Escriptora. És col·laboradora habitual de diferents mitjans de comunicació, entre els quals l'Avui, TV3 i Catalunya Ràdio. S'inicià com a contista amb l'obra L'ensenyador de pisos que odiava els mims (1999), T'estimo si he begut (2004) guardonat amb la Lletra d'Or 2005 i No hi ha terceres persones (2010) També ha publicat la novel·la Feli, estheticienne (2000), premi Josep Pla i els reculls d'articles Busco senyor per amistat i el que sorgeixi (2005) i ¿Desitja guardar els canvis?.

   

 • 6 Imma Monsó El Favor

  Primera novel·la el 1996, No se sap mai. La versió castellana, Nunca se sabe, va ser guardonada amb el Premi Tigre Juan 1997. Com unes vacances, va obtenir el 1998 el Premi Prudenci Bertrana i també el Premi Cavall Verd. La tercera novel·la, Tot un caràcter (2001). Ha publicat els reculls de contes Millor que no m'ho expliquis (Premi Ciutat de Barcelona 2003) i Marxem, papà. Aquí no ens hi volen (2004). El 2006 Un home de paraula va rebre els premis Salambó, Terenci Moix i Maria Àngels Anglada a la millor novel·la en català de l'any. La seva darrera novel·la, Una tempesta (2009).

   

 • 7 Marc Pastor

  És diplomat en Criminologia i Política Criminal i treballa a la policia científica dels Mossos d'Esquadra. Ha publicat les novel·les Montecristo (2007), La mala dona —que va obtenir el Premi Crims de Tinta de Novel·la l'any 2008 i que ha estat traduïda al castellà, l'italià i l'alemany— i L'any de la plaga (2010).

   

 • 8 Antoni Vives Hotel de Ville

  Economista, polític i escriptor. Actualment és regidor de l'Ajuntament de Barcelona. És autor de Catalunya entre la perplexitat i el somni (2002), El nacionalisme que ve (Premi Octubre d'Assaig 2003), Barcelonies: lletra de batalla per Barcelona (2006) i Per què faig de polític? Carta oberta als meus fills (2007). El 2010 va publicar la seva primera novel·la, El somni de Farringdon Road.

   

llibre 2011

Llibre de la Marató de TV3

L’estructura del llibre és lleugerament diferent i nova respecte als llibres anteriors. Durant tres anys, hem editat un recull de relats de ficció i no ficció escrits per diferents autors. Aquest any també tindrem relats de ficció, vuit en concret, més un poema per començar i una tira còmica per acabar.

Com a novetat, també tenim un escrit personal i molt íntim d’una mare que parla sobre la pèrdua sobtada del seu fill de 19 anys.

El llibre es podrà trobar a partir del 17 de novembre i, com en els últims dos anys, en paper a totes les llibreries i en format electrònic a la plataforma de distribució i difusió Libranda. Es vendrà al preu únic de 10€.

Aquest any, l’edició del llibre de La Marató és conjunta entre edicions 62 i TV3. L’editor l’any 2012 celebrarà els 50 anys de la fundació de l’editorial i TV3 el desembre del 2011 celebrarà els 20 anys de La Marató. Unim esforços per fer la quarta edició del llibre, que aquest any està dedicada a la Regeneració i trasplantaments d’òrgans i teixits.

FRAGMENTS

 • 1 Joana Martos Cinc vides

  "Un donant pot donar cinquanta-set anys de vida a un trasplantat. Si cinquanta-set anys els multiplico per cinc vides, imagineu-vos els anys que ha regalat el meu fill. I aquelles dues persones que no s’hi veien, ara poden veure els seus, el sol, el blau del cel, tot. El meu fill el va plorar una multitud de persones però ell ha donat cinc multituds de felicitat i d’esperança."

   

  Joana Martos
  Mare d’un noi de disset anys que va morir ara fa dos anys. Va decidir donar tots els òrgans i teixits del seu fill.

   

 • 2 Joan Margarit Cançó del donant

  "Cançó del donant
  Separa tant, la música. Però si sents
  aquesta que ara escolto,
  a través d'ella parla la meva soledat.
  El temps, la veritable mare, em bressa
  amb cançons de bressol que sonaran,
  quan ja m'hagi adormit,
  com un eco llunyà a la teva vida.
  No sents el meu agraïment dins teu?
  Perquè la veu del temps és en la música"

   

  Joan Margarit (Sanaüja, la Segarra, 1938)
  Poeta i catedràtic de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. Els títols de la seva obra poètica són Els primers freds. Poesia 1975-1995 (2004), Estaciò de França (1999), Joana (2002), Càlcul d’estructures (2005), Casa de Misericòrdia (2007), Misteriosament feliç (2008) i No era lluny ni difícil (2010). El seu poemari Casa de Misericòrdia ha estat guardonat amb el Premio Nacional de Poesia de les lletres espanyoles, que concedeix el Ministeri de Cultura, així com amb el Premi Nacional de Cultura, en l’apartat de Literatura, que atorga la Generalitat de Catalunya. També ha estat distingit amb els premis Cavall Verd, de la Crítica Catalana i Rosalía de Castro.

   

 • 3 Joan Barril La vida en una llibreta

  "El dia de l'operació, en Bernat es trobava asserenat de cos i d'ànima i això va sorprendre la seva dona i els metges. Podia perdre-ho tot, però la llibreta el salvava. Quan sortís de la taula d'operacions no hi hauria el cervell que havia preparat el doctor Frankenstein, sinó la constància real d'allò que havia viscut. No era un trasplantament el que l'esperava, sinó simplement una nova oportunitat per començar una vida diferent sense nostàlgia."

   

  Joan Barril (Barcelona, 1952)
  Ha publicat articles d’opinió, reportatges i contes a la premsa, tant en català com en castellà. Va ser director del setmanari El Món i ha col·laborat, entre d’altres, als diaris El País, La Vanguardia i El Periódico. De la seva obra literària, cal destacar les novel·les Un submarí a les estovalles, Condició de pare, Parada obligat&ogarve;ria (Premi Ramon Llull 1998), Gairebé una parella, Tots els ports es diuen Helena (Premi Ramon Muntaner 1998 de literatura juvenil), Certes mentides (Premi 23 d’Abril 2002), i Les terres promeses (Premi Sant Joan 2010), traduïdes al castellà, el gallec i el portuguès. Entre d’altres, també és autor dels llibres Sobre l’amor (2007), Sobre la distància (2008) i Sobre els plaers (2009). Més enllà de la paraula escrita, actualment dirigeix i presenta cada vespre a Catalunya Ràdio el programa El Cafè de la República.

   

 • 4 Flavià Company Mirall de l’ànima

  "En llegir els noms i cognoms de l'Anna, va saber que la coneixia d'alguna cosa. Va tancar els ulls –la seva millor manera de concentrar-se i recordar, d'alguna cosa li havia de servir haver viscut cec des de la infantesa fins feia pocs anys- i començà a fer una revisió exhaustiva d'una desordenada llista de noms"

   

  Flavia Company (Buenos Aires, 1963)
  Escriptora i traductora. Llicenciada en Filologia Hispànica, imparteix cursos de novel·la i conte. Cultiva diversos gèneres literaris. Ha publicat, entre d’altres, les novel·les Llum de gel (1996), Ni tu, ni jo, ni ningú (1998, premi Documenta 1997), Dame placer (1999), Melalcor (2000), La mitad sombría (2006) i L’illa de l’última veritat (2010). Ha estat traduïda a l’anglès, l’alemany, el francès, el portuguès i el neerlandès. Col·labora a la premsa i ha dirigit i presentat programes de televisió. Polifacètica, té estudis de patrona de vaixell de pesca, ha cursat piano al Conservatori Superior de Música del Liceu i ha participat en la banda d’Amposta la Lira Ampostina tocant el clarinet.

   

 • 5 Albert Espinosa Delfino

  "Entrem en una habitació d'un nen de 6 anys. El nen es diu Ian. Està al llit, sembla que estigui adormit. L'Ian és ros i té unes orelles molt grans.
  La càmera lentament passa per la lleixa on té les joguines, veiem que té 5 dofins. Estan molt gastats, són de diferents mides. Cadascun d'ells està molt jugat.

  Delfino, has tornat!! T'estimo!! Saps, Delfino, tant de bo pogués trasplantar també la meva família... Aquesta nit he descobert que ja no tinc pressa per ser gran. Ja no vull ser gran. Et queda genial, l'aleta, et dona pedigrí..."

   

  Albert Espinosa (Barcelona, 1974)
  Enginyer industrial de formació, és guionista de teatre, cinema i televisió, actor de teatre i director de teatre i cinema català. És autor del llibre El món groc (2008) i de les novel·les Tot el que podríem haver estat tu i jo si no fóssim tu i jo (2010) i Si tu em dius vine, ho deixo tot... però digue’m vine (2011). Va escriure, dirigir i protagonitzar el film No me pidas que te bese porque te besar´. També és el guionista d’altres pel·lícules com Planta 4a, Tu vida en 65 minutos i Va a ser que nadie es perfecto. En el seu vessant com a actor, va rebre el premi a actor revelació pel seu paper en la sèrie Abuela de verano. També és director, autor i actor teatral en la seva companyia de teatre, anomenada Pelones, així com columnista d’El Periódico de Catalunya i col·laborador de diversos programes de ràdio. Al gener del 2011 s’inicià l’emissió a TV3 de la sèrie de televisió Polseres vermelles, de la qual és guionista.

   

 • 6 Eduard Márquez Suite albanesa

  "Mentre l'agulla surt del braç, la pell s'estira un instant. Després torna al seu lloc i apareix un punt vermell. Minúscul. Ja no em fa res mirar-ho.
  Tapo la punxada amb un tros de cotó i m'aixeco de la cadira. L'home de la bata blanca buida la xeringa en un tub de plàstic i hi enganxa una etiqueta amb el meu nom.
  ?Ja pots anar-te'n. Digues-li al següent que passi.
  Surto de la infermeria i, sota l'atenta mirada dels guàrdies que vigilen el tancat dels presoners, enfilo cap al barracó"

   

  Eduard Márquez (Barcelona, 1960)
  Autor de llibres de poesia (La travesía innecesaria i Antes de la nieve), narracions per a nens (Hoax, La maledicció del cavaller Nomormai, Els somnis de l’Aurèlia, L’Aurèlia i el robaombres, Les granotes de la Rita, L’Oriol i el ratolí Pérez, L’Andreu i el mirall de les ganyotes, Una mala idea i els sis episodis de «Les increïbles i superheroiques aventures de la XXL») i reculls de contes (Zugzwang i L’eloqüència del franctirador). Com a novel·lista, ha publicat Cinc nits de febrer (2000), El silenci dels arbres (2003; finalista del Premi Llibreter 2004), La decisió de Brandes (2006; premis Octavi Pellissa 2005, la Crítica Catalana 2006 i Qwerty 2007) i L’últim dia abans de demà (2011).

   

 • 7 Sergi Pàmies Fetge amb ronyons

  "Hagman potser no hauria escrit les seves memòries si no li haguessin trasplantat el fetge. La cirrosi l'hauria consumit i probablement hauria acabat com un esperit zombi, compartint aurèoles de cowboy i ressaques amb altres socis del Club dels Petroliers de Dallas (amb diferència, un dels antres més fascinants de l'alcoholisme organitzat). Al llibre, Hagman comparteix els dubtes sobre quina mena de persona deu ser el donant del fetge que el va salvar"

   

  Sergi Pàmies (París, 1960)
  Escriptor, traductor i periodista. Inicia la seva carrera literària amb la publicació dels reculls de narrativa breu T’hauria de caure la cara de vergonya (1986), i Infecció (1987). A continuació publica les novel·les La primera pedra (1990), L’instint (1992; Premi Prudenci Bertrana de novel·la 1993), i Sentimental (1996). Amb La gran novel·la sobre Barcelona (1997; Premi Crítica Serra d’Or 1998), l’autor retorna a la narrativa breu, gènere que continua conreant amb els títols L’últim llibre de Sergi Pàmies (2000), Si menges una llimona sense fer ganyotes (2006), que rep els premis Ciutat de Barcelona 2006, Lletra d’Or 2007 i Setenil 2007, i La bicicleta estàtica (2010). Al mateix temps cal destacar la seva tasca com a traductor, principalment del francès al català i al castellà, i la publicació d’un gran nombre d’articles periodístics en diferents mitjans de comunicació com ara El Temps, El País i La Vanguardia, entre d’altres. Des de fa anys és col·laborador habitual en diferents programes de ràdio i televisió. Tota la seva obra ha estat traduïda al castellà i al francès, i tamb´ en té de traduïda a l’alemany, l’anglès, el gallec, el grec i l’italià.

   

 • 8 Jordi Puntí Ronyó

  "Amb desgana, com si no s'ho acabés de creure, va obrir el sobre, en va treure un paper doblegat pel mig i va llegir-lo. Era la mateixa lletra impertinent del seu germà. La carta no duia data, ni estava firmada, i només hi havia una frase escrita:
  'Necessitaré un ronyó'."

   

  Jordi Puntí (Manlleu, 1967)
  Ha publicat quatre llibres de narracions: Pell d’armadillo (Premi Crítica Serra d’Or, 1998), Animals tristos (2002), Set dies al vaixell de l’amor (2005), amb dibuixos de Mariscal, i Els castellans (2011). Col·labora al diari El Periódico, Ràdio Barcelona i a la revista L’Avenç. Amb la seva primera novella, Maletes perdudes, s’ha consolidat com un dels escriptors m´s destacats i reconeguts de les lletres catalanes. Els drets de traducció de l’obra ja han estat cedits a quinze llengües i ha obtingut cinc dels premis catalans de més prestigi: Premi Octavi Pellissa a la creació literària (2003), Premi Llibreter 2010, XI Premi Amat-Piniella, Premi Lletra d’Or 2011 i Premi de la Crítica 2011.

   

 • 9 Care Santos But not too late

  "Avui t'he canviat la llosa, la culpa, la desfeta, els vint-i-cinc anys, la bomba de dispersió, tot el mal i tot el dolor per un tros de víscera. El doctor diu que aviat podré fer vida normal. Potser ara que la llosa és més lleugera ja no escriuré mai més."

   

  Care Santos (Mataró, 1970)
  És escriptora i crítica literària en llengua castellana i catalana. Va realitzar estudis de Dret i Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona. Comença la seva carrera periodística al Diari de Barcelona, al qual segueixen diversos mitjans. Des que el 1995 es va donar a conèixer amb un primer llibre de relats, ha publicat nombrosos títols. En català, va obtenir el Premi Gran Angular l’any 2000 i el Ramon Muntaner de novel·la juvenil l’any 2006. La seva darrera novel·la publicada ha estat Habitacions tancades (2011). Ha estat traduïda a una dotzena d’idiomes.

   

 • 10 Teresa Solana Lliçó d’anatomia

  "Tot va succeir en un obrir i tancar d'ulls.
  Un cotxe —el meu— avançant el conductor tortuga que tenia al davant per una carretera estreta i sinuosa. A l'esquerra, la muntanya de pins negres. A la dreta, l'esmolat penya-segat. A sota, a una distància de vertigen, els esculls coberts d'escuma contra els quals picaven amb suavitat les onades d'un mar tranquil i blau. A l'horitzó, la llum tèbia d'un capvespre d'estiu.
  I la lluna.
  Una lluna en quart minvant que dibuixava contra el cel foscant una fina dalla de plata."

   

  Teresa Solana (Barcelona, 1962)
  Llicenciada en Filosofia per la Universitat de Barcelona, on tamb´ va cursar estudis de Filologia Clàssica. La seva activitat professional ha estat centrada en la traducció literària. Ha dirigit la Casa del Traductor a Tarazona, i és autora d’articles i assaigs sobre traducció. El seu debut novellístic, Un crim imperfecte (2006; Premi Brigada 21 de novel·la en català), obre una sèrie d’èxit amb els germans bessons detectius Borja i Eduard, que prossegueixen les novel·les Negres tempestes (2010; Premi Crims de Tinta), i L’hora zen (2011), un cicle traduït a l’italià, l’alemany i l’anglès. Ha escrit també la novel·la Drecera al paradís (2007) i el volum de relats Set casos de sang i fetge (2010).

   

 • 11 Juanjo Sáez Arròs covat

   

  Juan José «Juanjo» Sáez Domper (Barcelona, 1972)
  Historietista i il·lustrador. En els seus inicis, va estudiar art, disseny i pintura a lvEscola Massana i va comen&ccedi;ar a col·laborar en fanzines com a dibuixant i il·lustrador. D’aquí va passar a col·laborar per a la revista musical Rockdelux, així com en altres revistes de caràcter cultural i de tendències. Entre d’altres mitjans, ha col·laborat per al suplement «La Luna» d’El Mundo, la revista Qué Leer, o els diaris El Periódico de Catalunya i El País. Alhora que ha conreat una carrera com a historietista, ha realitzat treballs de disseny i publicitaris, i ha aconseguit obrir el seu propi estudi, Familiares de Juanjo Sáez, al barri del Raval. Ha arribat a realitzar treballs per a Nike (amb motiu del Trofeu Comte de Godó) o Estrella Damm. Dins de la seva obra, ha publicat diversos còmics. Les seves primeres obres van ser Dentro del sombrero i Buenos tiempos para la muerte, i més tard l’editorial Mondadori li va publicar Viviendo del cuento (2004), El Arte, conversaciones imaginarias con mi madre (2006) i Yo, otro libro egocéntrico (2010). El 2009, va col·laborar amb el grup Los Planetas en la publicació d’un còmic per al seu disc Principios básicos de astronomía, i va fer la seva primera sèrie de televisió, Arrès covat, que es va emetre al Canal 33 de Televisió de Catalunya i que li va valer un Premi Ondas el 2010. Aquest mateix any va llançar un llibre en català i castellà amb el guió de la seva sèrie, Arròs covat, i va començar a col·laborar per al diari Ara.

   

llibre 2012

Llibre de la Marató de TV3

En el Llibre de La Marató d’enguany s’apleguen un conjunt de textos i il·lustracions que tenen com a fil conductor la idea de solidaritat. Cada autor i creador ho ha expressat a la seva manera, a través d’una història, d’una reflexió personal o d’un recurs gràfic.Tots hi han col·laborat generosament i han aportat el talent personal per fer possible aquesta obra conjunta.

Cada text és un univers de sentit, un mirada, una perspectiva sobre la solidaritat. Junts teixeixen una visió que recupera l’expressió més genuïna de solidaritat. La solidaritat no és obra d’un dia, ni es resol en un gest. Tant de bo que aquest llibre sigui un estímul per pensar-la, però, sobretot, per practicar-la.

El Llibre de La Marató, publicat per TV3 i Ara llibres, es podrà trobar a partir del 12 de novembre en paper a totes les llibreries, a centres com Aba­cus i Fnac, i a la Botiga en línia de TVC. També estarà disponible en format electrònic a la plataforma de distribució i difusió Libranda. Es vendrà al preu únic de 10€.

.

.

FRAGMENTS

 • 1 Salvador Espriu He deixat endarrera el sorral i la barca

  "He deixat endarrera el sorral i la barca,
  i la mar grunyia molt apagadament a la meva esquena,
  allunyat gos foll d’un amic malson.
  Camino amb esforç muntanyes amunt
  i avanço per rengles i rengles de flames,
  alimares de benvinguda de la nit.
  Sento enllà una remor que s’atansa,
  lliure galop de cavalls a les prades altes
  que veig verdejar passats els límits del darrer bosc.
  Perquè ja és de dia.
  M’arriba de sobte la claror d’aquest nou dia
  que esdevindrà plenitud del meu somni feliç."

   

  Salvador Espriu
  (Santa Coloma de Farners, 1913 - Barcelona, 1985)

  És un dels escriptors més significatius de la postguerra i un dels poetes catalans més importants. Tot i que es dóna a conèixer com a narrador, la seva incursió tardana en la poesia no és cap obstacle per aconseguir un ràpid reconeixement, no només dins les lletres catalanes sinó dins la literatura universal. També té un paper important en la recuperació del teatre català. Celebrem els 100 anys del seu naixement.

   

 • 2 Francesc Torralba La solidaritat més enllà dels tòpics

  "La solidaritat és el vertader antídot a la indiferència i a l’individualisme. És una experiència d’unitat, un lligam invisible que cohesiona els pobles i les nacions. No és un acte que es mou en un únic sentit. Tots necessitem ser ajudats; tots experimentem la necessitat de consol i d’estima. La solidaritat es desenvolupa en diferents direccions i sentits. És l’ajuda mútua, l’intercanvi de béns materials i immaterials, un intercanvi que fa créixer i multiplica exponencialment el potencial que cadascú posseeix individualment. El Tot és més gran que la suma de les parts. La unió de les persones al voltant d’una causa fa possible el que, d’entrada, semblava impossible."

   

  Francesc Torralba (Barcelona, 1967)
  És doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona i doctor en Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya. Actualment és director de la càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull. Ha publicat una cinquantena de llibres  i ha estat  guardonat amb diversos premis d’assaig. La seva obra ha estat traduïda al castellà, al portuguès, al francès, a l’italià i a l’alemany. Col·labora en el programa L’ofici de viure, de Catalunya Ràdio, i escriu habitualment a l’Avui  i a La Vanguardia. Entre els seus darrers llibres cal destacar L’art de saber escoltar (2007), El sentit de la vida (2008), Planta cara a la mort (2008), Paraules per ser feliç (2009), La llibertat que necessites (2009) i  L’amor que ve de dins (2011).

   

 • 3 Albert Om Habitació 133

  "Jo venia d’un hospital on estaves acostumat a dir «t’operarem i veuràs com tot anirà bé». Doncs el primer dia que vaig començar a treballar aquí, entro en una habitació i una noia jove em diu: «M’estic morint o què?». No vaig saber què respondre. Però no vaig marxar, em vaig quedar allà amb ella i crec que això és el que li va agradar. Saber que l’acompanyaria en aquell viatge. Aquí et sents molt útil, molt a prop de la persona."

   

  Albert Om (Taradell, 1966)
  És periodista, empresari, presentador, director de programes de ràdio i televisió catalana. Llicenciat en Ciències de la Informació, ha participat en programes com Malalts de Tele i Set de nit, de Toni Soler, i ha dirigit programes com El club i El convidat. Amb aquest últim va ser guardonat amb un premi Ondas l’any 2011. També ha publicat alguns llibres, com El nom del Porc, amb el qual va aconseguir el Premi Pere Quart d'humor i sàtira, Els veïns de dalt o Rebotiga d'il·lustres, del qual és coautor amb Toni Coromina. Des del 2010 és també conseller assessor del diari Ara.

   

 • 4 Josep M. Fonalleras Una tarda de llum verdosa

  "Vaig pensar aleshores, i encara ho penso, que la decisió de la Dolors, tan radical, em parlava d’un cos amb la fredor amb què la van mirar, mesos després, els joves que van aprendre amb ella i la van manipular; i que la decisió de la tia Maria, i les galetes i la llum dels finestrals i aquella taula amb els tapets i les flors i l’oració del meu pare, em parlaven d’una altra cosa. Una cosa dita a cau d’orella, amable, no gens postissa, antiga, escrita amb la lletra humil amb què la tia Maria va omplir aquella llibreta d’instruccions que s’assemblava tant a una llista d’anar a comprar."

   

  Josep M. Fonalleras (Girona, 1959)
  És escriptor i articulista. Llicenciat en Filologia Catalana, ha treballat a l'administració pública i ha publicat nombrosos articles en premsa, sobretot en mitjans com La Vanguardia, l'Avui o El Punt. També ha col·laborat amb Catalunya Ràdio. Alguns dels seus escrits es recullen en els llibres Interior de balena (1991) o Itinerari recomanat (2003). A més, ha publicat diversos llibres com ara El rei del mambo (1985), Botxenski i companyia (1988) o Avaria (1990). El 2003 va reunir bona part dels seus relats en el llibre Llarga vista. Actualment és soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

   

 • 5 Andreu BuenafuenteLa solidaritat

   

  Andreu Buenafuente (Reus, 1965)
  És humorista, presentador i productor. Es va iniciar en la secció esportiva de Ràdio Popular de Reus als disset anys. Més tard va dirigir els seus propis programes juntament amb la seva productora audiovisual “El Terrat”. Ha treballat en programes per a TV3, com ara La cosa nostra i Una altra cosa, que van tenir un gran èxit entre els anys 1999 i 2004. Més tard va ser contractat per la cadena de televisió Antena 3 i posteriorment per la cadena La Sexta.Actualment escriu a diversos diaris, com El País, La Vanguardia, Nou Diari, Sport i Diari de Tarragona. També és autor de catorze llibres, en la majoria dels quals recull opinions, anècdotes i monòlegs propis.

   

 • 6 Blanca Busquets Olor d’àngel

  "De vegades em demano com és que abans no havia caigut en això, com és que abans ni m’havia passat pel cap que un pessic del que jo tinc pot ser un gra de sorra per ajudar a construir una muntanya màgica que ens pot salvar la vida.”
  (...)
  “Em vaig quedar amb la boca oberta i vaig notar una alegria que em tirava coll amunt i que m’embolcallava tot. Ja sé que és impossible, però ahir vaig voler pensar que aquell àngel l’havia salvat jo. I ara diré una cosa que potser també sembla impossible, però puc jurar que va anar així: quan ella era uns metres més enllà, es va girar, em va somriure i em va saludar amb la mà"

   

  Blanca Busquets (Barcelona, 1961)
  És escriptora i periodista. Ha publicat les novel·les Presó de neu (2003), El jersei (2007), A saber dónde está el cielo (2009).Va guanyar el premi Llibreter 2011. Com a periodista treballa a l’emissora de Catalunya Ràdio des de l’any 1986, on ha fet diversos programes. També ha treballat com a redactora a Televisió de Catalunya durant set anys. Actualment és sòcia de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

   

 • 7 Salvador MacipLa història d’en Max

  "Els metges que investiguem i estem lluny dels pacients, del factor humà, correm el perill de perdre de vista aquesta perspectiva. Per això haver conegut en Max m’ha ajudat a recordar per quina raó inverteixo una bona part del meu temps a mirar la vida a través d’un microscopi."

   

  Salvador Macip (Blanes, 1970)
  És doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona, investigador i escriptor. El 1998 es va traslladar a Nova York per estudiar les bases moleculars del càncer a l'Hospital Mount Sinai. Des del 2008 continua aquesta recerca a la Universitat de Leicester (Regne Unit), on dirigeix el Grup de Mecanismes de Mort Cel·lular i és professor del departament de Bioquímica. Ha publicat cinc novel·les, tres llibres per a nens, un recull de contes i un mètode per aprendre anglès. Cal destacar el títol Què és el càncer (2012) Entre altres premis literaris, ha guanyat el Joaquim Ruyra (2010) i el Carlemany (2012). En el camp de la divulgació científica, és autor d’Immortals, sans i perfectes (2008) i Les grans epidèmies modernes (2010), porta la secció de ciència del programa Via Lliure de RAC1 i escriu mensualment sobre aquest tema a El Periódico i al diari ARA.

   

 • 8 Toni BatlloriMalson insolidari

   

  Toni Batllori (Barcelona 1951)
  És humorista gràfic. Ha publicat les seves vinyetes en diaris com l’Avui i El País i ha col·laborat en diverses revistes, entre les quals El Jueves. Actualment treballa a la secció de política de La Vanguardia amb la seva vinyeta còmica diària de “Ninots”. L’any 2007 va rebre el premi Ciutat de Barcelona de Comunicació. A més de ser dibuixant, també es dedica a l’escultura, la fotografia i la pintura.

   

 • 9 Carles Capdevila Emprenedors contra emprenyadors

  "Per sort, aquest país és ple d’aficionats i organitzadors enèrgics als quals els brillen els ulls d’alegria. Sovint s’organitzen per una causa justa o contra una malaltia injusta. Serien les persones amb més motius per estar queixoses i són les més generoses. Es revolten amb un somriure."

   

  Carles Capdevila (Els Hostalets de Balenyà, 1965)
  És llicenciat en Filosofia i periodista. Ha estat articulista d’opinió dels diaris Avui, El Periódico i El 9 Nou (1995-2010), corresponsal a Nova York del diari Sport (1992-1994) i cap de la secció de Societat del diari Avui (1989-90). Ha col·laborat als programes El Club i Divendres, de TV3. És el creador, director i productor executiu d’APM (TV3) des del 2004 fins a l’actualitat. Ha publicat diversos llibres, com ara Nova York a la catalana (1996), Criatura i companyia (Premi Pere Quart d’Humor i Sàtira 1999), Vull ser famós (2002) i Alguna Pregunta Més: Antologia de 10 anys de disbarats (2004). Com a membre del col·lectiu literari Germans Miranda, ha escrit contes a El Barça o la vida, Tocats d’amor i Adéu, Pujol. Actualment és director del diari Ara.

   

 • 10 Sebastià Alzamora Chirivel, 18 km

  "En Pau va decidir tallar el despropòsit.
  —Antonio, abans no m’ha dit què fa la Lola —el to li va sortir insidiós.
  El vell va callar novament. En Pau el va mirar pel retrovisor i va veure que acotava el cap.
  En Pere va escampar la vista a través de la finestra del cotxe i es va fixar en la lluna damunt el castell de Vélez. Li va semblar que era minvant, però mai no n’estava segur."

   

  Sebastià Alzamora (Llucmajor, Mallorca, 1972)
  És escriptor, crític literari i gestor cultural. Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de les Illes Balears (1995), compagina la creació literària amb tasques acadèmiques i de gestió cultural. Es va donar a conèixer amb el poemari Rafel (1994). Posteriorment ha publicat, entre d'altres, Apoteosi del cercle (1997), Mula morta (2001) i El benestar (2003). Part de la seva obra poètica ha estat aplegada en antologies conjuntes, com per exemple Imparables (2004). Com a narrador és autor de L'extinció (1999), Sara i Jeremies (2002) i La pell i la princesa (2005). Ha escrit també l'assaig Gabriel Janer Manila: L'escriptura del foc (1998) i ha participat amb relats breus en diversos volums col·lectius. Actualment és Soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

   

 • 11 Maria Barbal Com si al davant hi tinguessis un mirall

  "I, potser, l’únic que he tret en clar del que, en principi, era confús és que en la solidaritat, no s’ocupa sempre el mateix cantó: qui la practica i qui la rep s’intercanvien els papers segons les circumstàncies. Que un dia tu ets el feble idesprés potser ets el fort, o a la inversa. I això sí que ho explica la pel·lícula, que l’amistat sorgeix de manera natural; quan deixes la por de banda i mires l’altre com si davant teu hi tinguessis un mirall."

   

  Maria Barbal (Tremp, 1949)
  És novel·lista i professora de Secundària. Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona. Entre els seus primers llibres cal destacar Perdra de tartera (1985), novel·la que va tenir molt bona acollida per part de públic i lectors. Després va publicar els reculls de contes La mort de Teresa (1986) i Ulleres de Sol (1994), així com les novel·les Mel i metzines (1990) i Càmfora (1992). Més endavant va publicar novel·les, com Carrer Bolívia (1999), Bella edat (2003), País íntim (2005) i Emma (2008). Ha guanyat els premis de la Crítica Nacional de Literatura i el de Serra d'Or. Actualment és sòcia de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

   

 • 12 Forges Ciudades solidarias

   

  Antonio Fraguas "Forges" (Madrid 1972)
  És humorista gràfic. La seva obra ocupa un lloc molt important en la crítica social espanyola. El seu punt fort és la visió crítica de les situacions de la vida quotidiana. És creador d’una extensa iconografia de personatges i situacions còmiques que reflecteixen la idiosincràsia i la sociologia de l’Espanya contemporània. Va ser guardonat amb la Medalla d’Or al Mèrit en el Treball l’any 2007. Més tard va rebre el Premi Llegenda per la seva defensa constant de la lectura i dels llibres a través dels seus dibuixos. L’any 2011 el Consell de Ministres del govern d’Espanya li va atorgar la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts.

   

 • 13 Àlex Rovira Cap pessimista no ha descobert mai el secret de les estrelles

  "Molts esclavatges s’esvaeixen davant la nuesa a la qual ens sotmet la mort propera, inesperada o la seva amenaça. No és resignació. Tampoc no és abandonament. La puntada de peu rebuda ens pot despertar de cop i volta."

   

  Àlex Rovira (Barcelona, 1969)
  És emprenedor, escriptor, economista, conferenciant internacional i consultor espanyol. És llicenciat en Ciències Empresarials i MBA per ESADE, on dirigeix seminaris sobre Innovació, Gestió del Canvi, Gestió del Talent, Gestió de Persones i Pensament Creatiu per a l’alta direcció d’empreses i ONG. També col·labora amb altres institucions d’alt prestigi acadèmic. És un dels escriptors espanyols de més prestigi internacional, amb més de cinc milions de còpies venudes dels seus diferents llibres, algun dels quals ha estat número 1 en vendes a Espanya. Entre els seus títols cal destacar: La Bona Sort (2006), La Brúixola Interior (2003), Els Set Poders (2006), El Laberint de la Felicitat (2007), Les Paraules que Curen (2008), La Bona Vida (2008), L’última resposta (2009), El Beneficio (2010), La Bona Crisi (2010) i Un cor ple d’estrelles (2010). Escriu i col·labora amb mitjans de comunicació espanyols i estrangers, com ara “El País Semanal”, Cadena Ser, Catalunya Ràdio i la revista japonesa de psicologia “Psiko”.

   

llibre 2012

Llibre de la Marató de TV3

El llibre de la Marató forma part del projecte solidari impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 per obtenir recursos per a la investigació científica en el tractament de determinades malalties; concretament, l'edició d'enguany se centra en les neurodegeneratives, entre les quals l'Alzheimer, el Parkinson, l'esclerosi múltiple i l'esclerosi lateral amiotròfica. Setze autors de prestigi hi participen amb textos i il·lustracions que, allunyant-se del dramatisme, transmeten sempre missatges positius. Partint del rigor i el respecte, l'obra pretén difondre els valors de la tendresa, la solidaritat i el respecte tant als malalts com a les persones que en tenen cura i, alhora, vol fer somriure el lector, perquè l'actitud positiva i fins i tot el sentit de l'humor són els recursos que més ajuden els afectats i les famílies a tirar endavant.
El llibre de La Marató, publicat per TV3 i Viena Edicions, es pot trobar en paper a totes les llibreries i a la Botiga en línia de TVC. També estarà disponible en format electrònic a Edi.cat. Es vendrà al preu únic de 10 €.

.

.

FRAGMENTS

 • 1 Miquel Martí i Pol Vull somiar el demà

  "Vull somiar el demà
  sense la nosa ni el pes
  d'un vent caduc
  que entela els ulls
  i els lleva força i delit per lluitar.
  Tot el que m'heu donat
  és un espai de foscor
  i el meu anhel
  és clar i encès
  com el desig que m'empeny a cantar.
  No em vull negar
  a cap demà
  per una almoina
  de llum del passat.
  Crec en qui creu en mi
  i en la promesa d'un temps
  tan lluminós
  com els colors
  que dibuixen l'arc que em tensa
  tant el temps com l'esperança.
  No vull cantar i fugir,
  sóc el que sóc, i la por
  mai no em farà
  recular un pas
  perquè amb les mans em vaig fent el destí.
  L'arbre del meu desig
  creix allunyat dels horrors
  i estimo tant
  el seu fullam
  que la seva ombra m'acull dia i nit.
  Cap vell encís
  no m'és precís
  per fer que vibrin
  els llavis i els dits.
  Vull compartir el recer
  dels anys que tinc davant meu
  amb gent de pau
  vora del mar
  perquè em gronxi tots els somnis
  i em mantingui sempre el cor viu.
  Cap vent no estimaré
  com el gran vent que m'empeny
  vers l'horitzó
  ple de claror
  que jo mateix amb esforç traçaré.
  Pobres atribolats
  plens de desfici i d'«estrés»,
  on anireu quan arribeu
  al trist enlloc que entre tots heu creat.
  Canto i cantant
  vaig caminant,
  que amb la cançó
  sempre miro endavant.
  Vull somiar
  el meu demà
  ple de la força
  i el goig d'estimar. "

   

  Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, 1929-2003)
  Als catorze anys entrà a treballar d'escrivent en una fàbrica, fins que l'esclerosi múltiple li ho impedí, el 1972. Va publicar uns trenta-cinc títols de poesia, entre els quals destaquen El poble, La fàbrica, Vint-i-set poemes en tres temps, Estimada Marta, Suite de Parlava i Llibre de les solituds; un volum de contes, dos de memòries i un recull d'algunes de les seves col·laboracions periodístiques, i va traduir vint-i-un llibres. Formà part, des de la seva fundació, del consell de redacció de la revista Reduccions. Entre molts altres premis va rebre la Creu de Sant Jordi (1983) i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1991).

   

 • 2 Albert Solé Duel de memòries

  "O sigui que aquest era el gran misteri, penso, mentre miro la desena escassa de fotos d'ell que hi ha dins d'un sobre. Té una mirada lluminosa i un posat d'home d'acció. Duu una caçadora de pell a l'estil dels pilots de combat de la guerra. No reconec trets de la meva pròpia fesomia en aquella expressió dura. Necessito esbrinar què se'n va fer exactament, d'aquell home, però això suposa negociar amb la memòria tan incerta com imprecisa de l'àvia. Segurament necessitaré l'ajut dels membres del grup de la figuera i, sobretot, de l'Agustina, que sembla tenir un efecte estimulant sobre la màquina dels records de l'àvia."

   

  Albert Solé (Bucarest, 1962)
  És periodista i cineasta. Va treballar com a reporter a TVE i TV3 abans de fer el salt a la direcció de documentals, el 2002. Actualment produeix i dirigeix projectes audiovisuals des de la productora Minimal Films. Entre les seves pel·lícules destaca Bucarest, la memoria perduda, guardonada amb nombrosos premis, en què explica la malaltia d'Alzheimer que va patir el seu pare, l'exministre i redactor de la Constitució espanyola Jordi Solé Tura. És també autor dels documentals Al final de l'escapada, El somni de l'aigua o el més recent Els records glaçats (2013). Ha rebut, entre altres guardons, el premi Goya, el Gaudí i la Biznaga del Festival de Màlaga, a més de diversos reconeixements internacionals. És també promotor i president del jurat dels premis Solé Tura per a cinema sobre malalties del cervell.

   

 • 3 José Antonio Fortuny Els altres

  "Des d'aleshores vaig sentir com la separació amb els altres s'accelerava. Ens bifurcàvem, la bretxa que ens separava esdevenia cada dia més inquietant. No m'entenien o em malinterpretaven. El codi de comunicació no funcionava. Per tal de fer-me entendre millor, em vaig posar a estudiar idiomes. Com que tenia la sensació que no em veien, vaig començar a vestir-me amb colors cridaners. De vermell de cap a peus, preferentment."

   

  José Antonio Fortuny (Maó, 1972)
  Des de petit es va veure afectat per una greu malaltia neuromuscular que progressivament ha anat paralitzant-li tot el cos. La curiositat i el sentit de l'humor han estat les seves millors armes en aquest combat diari; escriure, la millor eina per mantenir-se mentalment en forma i comunicar-se amb els altres. Malgrat tot, tracta de no perdre la fe en l'ésser humà. La seva odissea vital va quedar reflectida en el seu primer llibre, Diálogos con Áxel (2003), que va ser un èxit editorial i es va publicar també a Círculo de Lectores. Recentment, ha sorprès amb una novel·la molt diferent, la sàtira social Alehop (2012).

   

 • 4 Sònia Moll Achillea millefolium

  "Acabaves de patir un desengany amorós i t'amagaves al lavabo de l'escola per plorar entre classe i classe. El pare et va conèixer una tarda de maig, a la plaça de Viña del Mar on esperaves el bus per tornar a casa. Duies un vestit estampat de flors vermelles i una carpeta amb treballs dels alumnes sota el braç. Pensaves que mai a la vida no tornaries a estar tan trista. Aquell noi prim i nerviüt et va consolar amb poca traça. El mocador que es va treure de la butxaca era net però desgastat, i feia olor de lleixiu. Li tremolaven una mica les mans i es tocava tota l'estona les ulleres de pasta gruixuda. Però va aconseguir que somriguessis, i et va semblar buen mozo. «¿Puedo volver a verla?»
  Ell vivia a Santiago, tu a Valparaíso. Us vèieu cada quinze dies. «La distancia es como el aire, que apaga el fuego chico y aviva el grande.» Us escrivíeu. Teníeu una llibreta que us anàveu passant cada cop que us retrobàveu. Vas començar tu, escrivint-hi cartes gairebé diàries que mai no tiraries a la bústia. Al cap de quinze dies, quan el tornaves a veure, li donaves la llibreta i ell se l'enduia els quinze dies següents. Llegia totes les cartes que li havies anat escrivint, i te n'escrivia ell a continuació, tots els dies que durava l'absència. En la trobada següent, la llibreta tornava a les teves mans. Tenies la lletra grossa, arrodonida, ben lligada. La del pare era menuda, estiregassada, nerviosa. De seminarista."

   

  Sònia Moll (Barcelona, 1974)
  És llicenciada en Filologia Catalana i ha fet de correctora, editora, traductora, lingüista i professora. Ha publicat poemes a la revista Caravansari, al llibre col·lectiu La catalana de lletres 2005, a diverses plaquettes de poesia de Papers de Versalia (Sabadell), a l'antologia poètica Nou de set, aplegada per Susanna Rafart (2011) i a l'antologia Donzelles de l'any 2000 (Editorial Mediterrània, 2013). Alguns dels seus poemes han estat traduïts al francès. Amb Non si male nunc (2008), el seu primer llibre de poemes, publicat per Viena Edicions, va rebre el V Premi Sant Celoni de Poesia. El 2012 va rebre el Premi de Narrativa 25 d'Abril de Benissa per l'obra Creixen malgrat tot les tulipes, que ha editat també Viena Edicions i ha tingut molt bona acollida del públic i de la crítica.

   

 • 5 Paco Roca Arrugues

   

  Paco Roca (València, 1969)
  És un versàtil autor de còmic i il·lustrador. Molt aviat va començar a compaginar les feines de publicitat i premsa amb el còmic. Entre la desena d'obres que ha publicat destaquen El Faro, Arrugues —Premi Nacional del Còmic 2008—, Las calles de arena, Emotional World Tour, L'hivern del dibuixant (premi al millor guió i a la millor obra al Saló del Còmic de Barcelona 2011) i Memorias de un hombre en pijama. Després d'il·lustrar La metamorfosis, de Franz Kafka, l'any 2012 va donar forma definitiva a la seva obra El juego lúgubre i va guanyar el Goya al millor guió per l'adaptació al cinema d'Arrugues. Des del juny del 2012 escriu i dibuixa un nou còmic, Los surcos del azar, que aspira a veure la llum el Nadal del 2013.

   

 • 6 Núria Esponella Memòria de carbassa

  "Recorda bé el dia que la seva mare no va saber tornar a la casa familiar: havia agafat el tren en direcció a Figueres i va baixar en una estació que no tocava. Poc després, van començar els episodis d'oblit i les reiteracions es van anar fent constants. Al cap de pocs mesos, li havien fet les proves de detecció a l'hospital. Poma, cullera, bicicleta. Tenien els resultats del TAC, i el diagnòstic que els va donar la doctora no era gens favorable. A partir de llavors va començar un temps difícil per a totes dues. Sobretot per a la Joana, que no entenia res. Va passar de la incomprensió a la còlera, de la còlera al dolor, del dolor a l'acceptació. Finalment, així ho creu, va canviar la manera de veure- ho tot, el dia que el seu fill la va trobar plorant a l'habitació. Se sentia angoixada i trista, i van parlar més de dues hores."

   

  Núria Esponellà (Celrà, 1959)
  És escriptora i professora. Es va iniciar en la poesia (Un vent, una mar, 1994; La mirada de la gavina, Premi Goleta i Bergantí, 2002). Ha publicat novel·les com ara Gran Cafe (1998), El mateix vell amor (Premi Ciutat de Badalona 2000), Sunitha, historia d'una nena apadrinada (2003), La travessia (IV Premi Columna 2005), Rere els murs (Premi de novel·la històrica Nèstor Luján 2009) i Una dona d'aigua (Finalista al Premi Prudenci Bertrana 2012). Ha novel·lat la sèrie televisiva Temps de silenci i té llibres de narrativa breu: Petits grans plaers (2006) i Un any al camp (2007). Premi de Periodisme Bonmatí (2004), ha col·laborat amb Catalunya Ràdio i La Vanguardia. Actualment col·labora a RAC1 i a El Punt Avui.

   

 • 7 Maria Carme Roca La veritat amagada

  "Ai, Senyor, i ella que pensava que encara ho controlava!
  Feia temps que convivia amb el Parkinson i des que havia nascut en Martí que s'havia agreujat. I encara sort que no li afectava gaire la mobilitat, però el que ja no controlava eren els tremolors i els moviments compulsius de la cara. El nen li ho va dir amb una naturalitat aclaparadora:
  —Per què sempre dius que no, iaia?
  I li va agafar la cara amb les dues manetes per comprovar-ne el moviment.
  La dolçor de la criatura la va desarmar i es va acabar fent un tip de riure. I li agradava allò de «iaia no-no». I des de llavors que en Martí l'anomenava així."

   

  Maria Carme Roca (Barcelona, 1955)
  Historiadora i filòloga, es dedica professionalment a l'escriptura des de l'any 1997. Des d'aleshores ha publicat més de quaranta llibres, tant de literatura infantil i juvenil com destinats al públic adult. Autora de narrativa, conrea la novel·la, el conte, el relat i l'assaig. En el decurs de la seva trajectòria ha obtingut diversos premis literaris, com el Lola Anglada de contes pel recull On s'amaga la por (2002), el Barcanova de literatura infantil i juvenil per Akanuu, l'arquer persa (2005), el Nèstor Luján de novel·la històrica per Intrigues de palau (2006), el Bancaixa de narrativa juvenil per Qui és el de la foto? (2009) i el Joaquim Ruyra de novel·la juvenil per Katálepsis (2012).

   

 • 8 Stephen Hawking Viure amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA)

  "Molt sovint em pregunten: "Què en pensa, del fet de tenir ELA". La resposta és: no gran cosa. Intento dur una vida normal com puc, i no pensar en el meu estat de salut ni doldre'm de les coses que em priva de fer, que no són tantes.
  He viscut pràcticament tota la meva vida adulta amb una malaltia neuromotora. Tanmateix, això no m'ha privat de tenir una família molt atractiva ni de l'èxit en la feina. Això ha estat gràcies a l'ajut que he rebut de la Jane, dels meus fills i de moltes altres persones i entitats. He tingut la sort que la malaltia hagi avançat més a poc a poc que no és habitual.
  Això demostra que no s'ha de perdre l'esperança. "

   

  Stephen Hawking (Oxford, Regne Unit, 1942)
  Va ocupar durant trenta anys la càtedra Lucasian de Matemàtiques de la Universitat de Cambridge. És fundador del Centre de Cosmologia Teòrica i director de recerca del departament de Matemàtiques Aplicades i Física Teòrica de la mateixa universitat. Ha estat mereixedor de més de dotze títols honorífics i de diversos premis. És membre de la Royal Society i de l'Acadèmia Nacional de la Ciència dels EUA. Ha publicat nombrosos llibres, entre els quals els best-sellers Breu historia del temps (1988), L'univers en una closca de nou (2001) i El gran disseny (2010), i ha contribuït en tots els camps de la física gravitacional. El setembre del 2013 es va publicar la seva autobiografia, My Brief History, coincidint amb l'estrena de la pel·lícula Hawking. Als vint-i-un anys li van diagnosticar esclerosi lateral amiotròfica (ELA).

   

 • 9 Robert Saladrigas L'encàrrec

  "La Clara Periu no dubta a afirmar que l'únic benefici que li ha reportat la malaltia són els somnis fantàstics. La doctora Chazarenc nega que una cosa tingui relació amb l'altra, però la Clara argumenta que en el seu cas els malsons tètrics que solien anguniejar-la s'han convertit en històries meravelloses d'un món igualitari, habitat per persones del món real que si més no durant llargues estones tenen la virtut de captivar-la. Això sí, però: tan bon punt es lleva se li esborren de la ment. Aquesta és la raó per la qual no ha aconseguit traslladar-ne cap a l'ordinador, com si no haguessin deixat petjades en la seva ment un cop recuperada la consciència."

   

  Robert Saladrigas (Barcelona, 1940)
  Educat en una escola laica, va fer estudis d'Economia i posteriorment es va dedicar al periodisme a El Correo Catalán, Tele-exprés, La Vanguardia, Tele-estel i Destino. Entre el 1978 i el 1984 va col·laborar al circuit català de TVE, on va dirigir els programes Signes i Veus i formes. Va escriure els guions televisius de Cambres barrades (TVE, 1979) i de la sèrie de tretze contes Histories de cara i creu (TVC, 1985). Per la seva obra narrativa ha rebut els premis Víctor Català, Sant Jordi, Carlemany, Josep Pla i el premi de la Crítica. Des del 1970 escriu a La Vanguardia, on va fundar la secció de Cultura i va dirigir el suplement Libros (1981-1993). Actualment hi escriu sobre literatura estrangera a Cultura/s.

   

 • 10 FER La Marató de TV3

   

  Fer (Josep Antoni Fernández i Fernández) (Mansilla de las Mulas, Lleó, 1949)
  La seva família es va traslladar a Mollet del Vallès des de Lleó quan ell tenia quatre anys. Llicenciat en Història, va fer de professor. Va començar a dibuixar a la revista Mata Ratos, a En Patufet, Oriflama i al diari La Prensa. Fou director de les revistes humorístiques El Papus i El Jueves, i substituí Cesc com a dibuixant de la vinyeta diària al diari Avui. Ha editat diversos llibres de ninots i n'ha il·lustrat d'altres, a més de força àlbums d'historietes amb els seus personatges del «Puti club» i de les «Històries Fermoses». És el principal impulsor del Premi Internacional d'Humor Gat Perich, guardó que rebé el 2005. L'any 1996 va rebre el premi Ivà al millor historietista.

   

 • 11 Ignasi Riera Paraula de Fàtima

  "Abans d'embrancar-me en les giragonses de la història, recapitulem: em dic Fàtima, sóc del color de les olives que tan bé saben conservar a Formentera, vaig arribar a Barcelona el març de 1993, el de la caravana solidària amb el meu poble, que va arrossegar fins a Tinduf i els camps de refugiats de la meva gent més de noranta vehicles de tota «l'estesa pell de brau». Com tants dels meus, tenia mal d'ulls, als meus dotze anys. I no era pas filla de tuareg, sinó d'un dels meus, expulsats de la seva pàtria per la Marxa Verda marroquina de l'any 1976: un soldat malparit a les ordres del rei del Marroc, Hassan II, el va matar quan el pare lluitava, encara uns quants anys després, a la guerra del desert, en aquell front de més de mil quilòmetres: com de Girona a Cadis."

   

  Ignasi Riera (Barcelona, 1940)
  És tècnic editorial i escriptor. Va ser regidor quinze anys a l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat, i diputat dotze anys al Parlament de Catalunya, amb el PSUC i ICV. Ha estat col·laborador de diferents mitjans de comunicació: TV2, TV3, Catalunya Ràdio, Rac1, SER, RNE i R4; Diari de Barcelona, Avui, Treball, Arreu, Serra d'Or, El País, La Vanguardia i El Periódico. Actualment participa a l'Avui i al programa de RNE No es un día cualquiera. És autor de cinquanta-sis llibres publicats. Destaquen: Els catalans de Franco, Les set vides del gat Giovanni, El pacte de Formentera, Lluís Llach: «Companys, no és aixo», El meu oncle Pere Quart, El llibre d'hores del ben menjar i Jordi Pujol: llums i ombres. El més recent és Que també l'esperança fatiga. Vida i obra de Ramon Comas i Maduell (2013).

   

 • 12 Dolors Borau Al replà

  "El semàfor és ben vermell i sembla que no vulgui tornar-se mai verd, però jo seguiré dissimulant. Ja està, finalment canvia, però com n'és d'ampla, la Diagonal! Vinga, va, que ja falten menys carrils per acabar aquesta travessia. De vegades em fa ràbia haver perdut l'agilitat. Ai, no! Torno a estar en aquella maleïda situació tan compromesa. Un bar. Necessito un bar, que serà la meva salvació."

   

  Dolors Borau (Barcelona, 1963)
  Diplomada en Dietètica i Nutrició, fa formació i divulgació en aquest àmbit i regenta, a Barcelona, una botiga d'alimentació saludable i cultura. Ha publicat la guia Informació i consells per promoure l'alimentació saludable en les persones grans, el llibre de relats Taula reservada (2006), la novel·la Com una pedra (2009, Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler) i, amb Oriol Izquierdo, el llibre infantil Una festa sobre rodes (2010). Té en preparació el llibre Olors, sabors, colors, textures i acompanyament en les dietes per a criatures i adults en tractament oncologic i una nova novel·la, Els dies robats. L'any 2004 va tenir el primer brot d'esclerosi múltiple.

   

 • 13 Sebastià Serrano La cuidadora que estimava les metàfores

  "Cada dimarts a la mateixa hora continuaren les converses, la formació, la col·laboració en tasques relacionades amb el fet de donar valor als mil i un detalls que defineixen l'art de cuidar, des de la delicadesa del tacte en donar un got d'aigua o col·locar la gibrella a la pacient, fins a posar tota l'atenció, la motivació i l'empatia en l'activitat comunicativa entre la cuidadora i la pacient."

   

  Sebastià Serrano (Bellvís, Pla d'Urgell, 1944)
  És catedràtic de Lingüística a la Universitat de Barcelona. Ha publicat una trentena de llibres, els més recents dels quals són L'actitud positiva (2012) i De l'amor, la mentida i la persuasió (2013). Ha impartit cursos o conferències en universitats d'arreu del món: Berkeley (Califòrnia), Buenos Aires, Estocolm, Vancouver, Roma, Sant Petersburg, Lió, París, Autònoma de Mèxic, Madrid, Salamanca, Autònoma de Barcelona, Pompeu Fabra, etc. Per la seva obra ha obtingut diversos premis, entre els quals destaquen l'Anagrama d'Assaig, el Joan Fuster, el Prat de la Riba, l'Enciclopèdia Catalana o el Ramon Llull, entre d'altres. L'any 2003 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

   

 • 14 Pep Coll Ni jugador suplent ni estrella de l'equip

  "En lloc del Núñez, ha vingut el Bertran. Al matí, ell ha sigut el més puntual d'arribar. Us en recordeu, que només jugava de suplent? Doncs, avui, el Bertran...
  —Ha hagut de jugar lesionat —posa cullerada el Teixidó.
  L'ocurrència aixeca riallades i a mi em va bé per encarrilar el final del discurset:
  —Però és que no ho està gens, de lesionat, només ho sembla. En realitat ell és el que està més en forma de tots nosaltres. Gràcies a tu hem guanyat el partit per golejada. Avui has sigut la gran estrella de l'equip. Proposo, doncs, que siguis tu l'organitzador de la propera trobada."

   

  Pep Coll (Pessonada, Pallars Jussà, 1949)
  Va estudiar Filosofia a la Universitat de Barcelona i ha treballat de professor de Literatura catalana al llarg de més de trenta anys. Com a escriptor ha conreat diversos gèneres narratius, com ara el recull de llegendes i narracions populars (Muntanyes maleides, 1993; Llegendes d'arreu de Catalunya, 2012), obres de literatura juvenil (Que farem, que direm?, 1992; L'habitació de ma germana, 2008) i, sobretot, novel·les: La mula vella, 1989; El segle de la llum, 1997; L'abominable crim de l'Alsina Graells, 1999; El salvatge dels Pirineus (Premi Sant Joan 2005); Les senyoretes de Lourdes (Premi Sant Jordi 2007), i Dos taüts negres i dos de blancs, publicada a la tardor del 2013.

   

 • 15 Olga Xirinacs L'estiu de les mares

  "La Mercè és una dona no gaire alta, de cara rodona i ulls grisos sempre atents. Porta el cabell tallat curt, del color de l'herba madura. Abans de casar-se havia acompanyat malalts i tenia experiència de casos com el de la Carme. De com, a mesura que el cervell perdia relació amb el món que el voltava, s'anava fent un lloc on, per compensació, vivia la vida on s'havia trobat emparada, protegida i sense preocupacions fortes. Aquest món solia ser el de la infantesa; allà hi havia joguines, cançons, altra gent estimada i que l'estimaven, i que els acompanyants potser ni coneixien. Segurament havia rebutjat la pena i se sentia protegida. Hi ha èpoques a la vida que ens sentim protegits, altres que som nosaltres qui protegim i, finalment, arriba el sentir-se indefens, amb el temor que comporta."

   

  Olga Xirinacs (Tarragona, 1936)
  Va néixer i viu a la casa davant del mar, a Tarragona. També escriu a Mont-ral (Alt Camp, Serra de Prades). És professora de piano. Ha publicat més de seixanta llibres: poesia, narrativa, novel·la i viatges. Té editats tres-cents contes per a adults i infants. Ha obtingut els premis més importants de la literatura catalana: Sant Jordi, Carles Riba, Premi de la Crítica (dues vegades), Sant Joan, Ciutat de Palma, Josep Pla i Sèrie Negra (de Planeta), entre d'altres. És Mestra en Gai Saber pels Jocs Florals de Barcelona, Creu de Sant Jordi i Medalla de Plata de la Ciutat de Tarragona. Col·labora amb músics i artistes plàstics, i escriu a La Vanguardia i a Foc Nou.

   

 • 16 Vicenç Villatoro La cançó de l'oblit

  "També he oblidat com he oblidat. Com vaig anar oblidant. Em diuen que no va ser de cop, però sí que va ser força de pressa, com una torrentera d'oblits. Pel que m'han dit, va ser com si algú hagués anat buidant una casa i hagués anat apagant els llums de cadascuna de les cambres, fins que totes es van quedar a les fosques. No sé quan va començar. Tampoc quan va acabar. No tot és a les fosques. Recordo les paraules i el que volen dir. Em sé les convencions, somric i saludo. Hi ha un aprenentatge antic, coses que sé, que no se m'han esborrat. Però no recordo ni els noms ni les dates ni els fets. No recordo la meva vida."

   

  Vicenç Villatoro (Terrassa, 1957)
  És periodista i escriptor i, actualment, director de l'Institut Ramon Llull. Va començar l'activitat narrativa per a adults amb la novel·la Evangeli gris (Premi Sant Jordi, 1981). Entre les seves obres figuren País d'Italia (Premi Sant Joan 1983), Els anys a ciutat (1986), Les illes grogues (1987), Entre batalles (1987), Titanic (1990), Hotel Europa (1992), Memoria del traidor (1996), La claror del juliol (Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de novel·la 1996), La derrota de l'angel (2004), Moon River (2011) i Llibre d'actes 1998-1999 (2012). Ha guanyat molts premis literaris, entre els quals el Ciutat de Barcelona, el Documenta, el Carlemany i el Ramon Llull.

   

llibre 2014

Llibre de la Marató de TV3

Per setè any consecutiu El llibre de La Marató se suma al gran projecte solidari que és La Marató de TV3 –impulsat per la Fundació La Marató i TV3–, amb un recull de narracions i dibuixos de destacats escriptors i il·lustradors que, de manera absolutament desinteressada, han cedit les seves obres per ajudar a fer reflexionar i a conscienciar la societat i, alhora, contribuir a la recaptació de fons per a la investigació científica de les malalties.

Un any més, tot el sector editorial català, autors de ficció i de no ficció, il·lustradors, editors, agents literaris, impressors, distribuïdors i llibreters, s’ha involucrat en aquesta gran mostra de solidaritat de la societat catalana i ha fet possible que pugueu gaudir d’aquest llibre.

En els textos i els dibuixos trobareu uns valors, unes històries, unes sensacions i unes emocions que fan que aquest llibre que teniu a les mans sigui únic en molts sentits, un llibre que Diu molt de tu.

El llibre de La Marató, publicat per TV3 i Rosa dels vents, PRH, es pot trobar en paper a totes les llibreries i a la Botiga en línia de TVC. També estarà disponible en format electrònic a diferents plataformes digitals. Es vendrà al preu únic de 10 €.

AUTORS

 • 1 Jordi Llavina El cor divers de Joan Vinyoli

  "¿Què ens volen dir, els poetes, quan parlen del cor? ¿Què hi cap, dins el cor escrit d’un autor líric?
  Aquesta del cor és una paraula tan gastada, segons com... L’òrgan del cor, que no és res de l’altre món pel que fa a la mida (la d’un puny estàndard, com a molt) i que és d’allò més lleig pel que fa a l’aparença (la de qualsevol víscera bruta de sang d’una carnisseria), però que és un motor sense el qual no existirien, per a nosaltres, ni la llum ni l’estiueig, ni el pànic ni el goig, ni els pantalons de campana ni els barrets de palla d’Itàlia, ni Shakespeare ni Caetano Veloso, un òrgan sense el qual, en definitiva, no existiria res de res, el cor, pobre!, ha hagut de suportar com, al llarg dels segles, se’l posava sempre damunt d’un pedestal, d’una peanya, a la vista de tothom. Ha hagut d’aguantar com se’l dibuixava a les pissarres o se’l representava, febrosament bategant, en les instal•lacions dels videoartistes, com se’n feia –amb una pèssima representació punxent de cristall o de pedra vulgar- un penjoll kitsch o, fins i tot, uns botons de puny, o un coixí de color rosa perquè hi fem reposar el cap i els somnis. ¿Qui ha vist mai que una melsa o un pulmó siguin motiu, posem per cas, d’una agulla de pit o de la promoció internacional d’un perfum parisenc?
  Pobre cor!
  Hi va haver un temps en què els poetes veien, en el cor, el receptacle de l’enteniment, en contraposició als ulls, que eren els ebris notaris de la bellesa. La disputa entre el cor i els ulls és clàssica (¿qui s’enamorà primer?, es pregunten molts autors antics). Shakespeare, per exemple, la recull en un dels seus magnes sonets (la traducció és de Gerard Vergés):
  Lliuren el cor i els ulls pugna salvatge
  Per tenir sobre tu tot el seu dret;
  Vol l’ull vedar-li al cor la teva imatge,
  I el cor li nega a l’ull paper en el plet.
  De tot aquest llast tan feixuc, de tota aquesta difícil herència, d’aquest tràfec no sempre cordial, de tot això en tenen culpa els poetes. Els poetes, sí, que van fer d’aquest òrgan primordial i industriós tot un símbol: el de les passions. Diem: És una noia que posa massa cor en les coses, o En Pere és home de bon cor, o bé ¿Què et diu, el cor? I és que el cor forma part essencial del nostre llenguatge diari: no hi ha dia que no pronunciem aquest mot, en un sentit o en un altre, una o diverses vegades Aquest 2014 celebrem el centenari del naixement de Joan Vinyoli, i també el trentè aniversari de la seva mort. Va ser un home que va viure apassionadament, i que va escriure una poesia d’una altíssima qualitat, en què la mesura compositiva moderava l’abundància del cor."

   

  Jordi Llavina (Gelida, 1968)
  Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, fa més de quinze anys que es dedica professio¬nalment al periodisme. Va presentar i realitzar, durant cinc anys, el programa de llibres diari Fum d’estampa, a Catalunya Cultura. Com a crític o columnista, publica regularment a El Punt, La Vanguardia, Sàpiens, El Mundo, Avui i El 3 de vuit. Ha presentat l’espai d’entrevistes El quadrat verd, per a Barça TV.
  Ha publicat els llibres de poemes La corda del gronxador (premi Joan Alcover de poesia), Diari d’un setembrista (premi Alfons el Magnànim, de la Diputació de València, i premi de la Crítica Serra d’Or), País de vent (premi Vila de Martorell de poesia), Vetlla (Premi Octubre 2011 i Premi de la Crítica) i Con¬trada. Com a narrador, ha tret Ningú ha escombrat les fulles, Londres nevat (aquest últim ha estat traduït a l’asturià) i la novel·la El llaütista i la captaire. Ha publicat la novel·la per a infants L’ar¬queta dels rellotges (Cruïlla).
  Col·labora amb el Museu de la Vida Rural en tasques de pro¬moció i dirigeix la col·lecció de temàtica etnogràfica del mateix museu.

   

 • 2 Elsa Punset Un cor misteriós

  "... el que sí que podem dir segons l’escola mèdica de Harvard és que hi ha “converses” químiques entre el cor i el cervell que afecten tots dos òrgans. El cor envia missatges a través de rutes físiques al cervell, i aquest els interpreta i els transforma en emocions, un fet que, segons McCraty, podríem anomenar el “codi morse dels cor”: “Els batecs del cor són similars al codi morse, i aquests missatges reflecteixen el nostre estat emocional”. I precisament per aquesta empremta física que deixen les emocions en el cos en general, i en el cor en particular, s’obre una de les possibilitats que tenim de convertir-nos en actors actius en el nostre propi benestar. Per això necessitem aprendre a gestionar les nostres emocions. "

   

  Elsa Punset
  Escriptora i divulgadora. La seva destacada presència en mitjans de comuni¬cació, tallers i conferències l’han consolidat com una de les principals referències en l’àm¬bit de parla hispana en l’aplicació de la intel·ligència emocional com a eina per al canvi positiu. Nascuda a Londres, Elsa és llicenciada en Filosofia i Lletres, màster en Humanitat per la Universitat d’Oxford i en Periodisme per la Universidad Autónoma de Madrid. És, així mateix, màster en Educació Secundària per la Universidad Camilo José Cela de Madrid.
  Directora de continguts del Laboratorio de Aprendizaje Social y Emocional (LASE), ha col·laborat en televisió a El Hormiguero i amb la secció pròpia «la Mirada de Elsa» a Redes.
  Ha escrit la faula «El León Jardinero» i els llibres Brúixola per a navegants emocionals, Innocència radical i, el 2012, el seu best seller Una motxilla per a l’univers, editat a catorze països. Al març del 2014 ha publicat el seu nou llibre sobre intel•ligència social, El món a les teves mans.

   

 • 3 Maruja Torres Sin corazón no hay corazón

  "Llegó a casa muy fatigada, pero solo físicamente. Sentía en el torso la reconfortante ausencia de su órgano más vulnerable. Se calentó un precocinado en el microondas y ocupó su lugar ante el televisor, mientras comía con gusto.
  Glub, glub, glub
  El sonido brotaba de un corazón rojo y musculoso que, en la pantalla del televisor, un cirujano con mascarilla sostenía, mientras daba cuenta de las peligrosas enfermedades que acechan a semejante víscera, y de la solidaridad social que se precisa para afrontarlas.
  Glub, glub, glub.
  El telediario había pasado a deportes sin que cesara el sonido amenazador.
  Demasiado tarde comprendió que, en algún momento, había dejado abierta la puerta del cuarto oscuro. La asistenta no podía haber sido, pues él mismo se encargaba de la limpieza. Nadie había entrado jamás.
  Ni siquiera él lo había hecho como lo hacía ahora, las piernas flojas y... No, eso no era verdad. El corazón en la boca, no.
  La habitación estaba vacía. En su lugar quedaba un reguero de sangre y agua, que burbujeaba, glub, glub, glub.
  Y una nota:
  “Me largo. Voy a ofrecerme para un trasplante, para investigación, o para lo que haga falta."

   

  Maruja Torres (Barcelona, 1943)
  Periodista que ha viscut com a tal el tardofranquisme, la Transi, la proclamació de la Consti, la de¬mocràcia, les vaques grasses i el daltabaix. En¬cara dempeus, com evidencia el seu darrer llibre, Diez veces siete. Una chica de barrio nunca se rinde..

   

 • 4 Enric Pardo PAT

  "La Roser va riure i totes dues es van agafar de les mans.
  - I ja sabeu com li direu?
  - Patrícia o Patrici, si és nen, com tu – vaig dir jo tot convençut.
  - Ni parlar-ne. Patrícia si és nena està bé. Però si és nen poseu-li Jordi, Xavier o Enric, un nom normal. Que Patrici sembla un personatge de pel•lícula del Charlton Heston.
  Tots tres vam riure. Al cap d’una estona va entrar la mama i ens va agafar el relleu, una mica empipada per haver-la deixat jugar a cartes. Vam fer petons a la Iaia Pat i vam marxar a recollir el germà de la Roser.
  Quan sortia de l’habitació ens vam mirar als ulls. Recordo que no vaig gosar dir-li t’estimo. No sé si per por a mostrar els meus sentiments, per por que ella pensés que era un comiat, o per por a sentir jo que era un comiat. I ella ho va saber a l’instant. Aleshores, amb els ulls, ella em va dir: jo també t’estimo, fill meu. Ens vam somriure i vam marxar. Va aconseguir, amb aquella mirada, que no tingués por.
  Ja mai més no la vaig tornar a veure. Aquella nit el seu cor es va trencar del tot. Allò que tenia més gran va ser el que li va fallar.
  Aquella nit, després de deixar el germà de la Roser en un pub del centre, vam anar a recollir les caixes de la Roser a casa. Li vaig preguntar per què li havia dit a la Iaia que estava embarassada. Em va dir que no ho sabia, aixecant les espatlles.
  - Però estàs prenyada?
  - Que va. Sols que...
  - Què?
  - Que no volia que sabés que ho havíem deixat.
  - Haurem de fingir, si es posa bona.
  - Tant de bo es posi bona, Enric.
  - Ja.
  Ens vam quedar en silenci.
  - Vols fer l’amor i quedar-te a dormir?"

   

  Enric Pardo (Castelló de la Plana,1977)
  Guionista i professor de cinema. Actualment és guionista i creatiu de l’Àrea de Ficció de la productora El Terrat i cap del departament de Ficció TV de l’ESCAC. És guionista i coordinador de guió de la sèrie d’animació Arròs covat (per la qual va guanyar un premi Ondas) i guionista dels llargmetratges Animals, El club de los buenos infieles, Trash, i del programa de esquetxos Autodefinits. Com a professor de l’ESCAC, ha impartit classes de guió, dramatúrgia, sèries de fic¬ció televisiva, i ha dirigit projectes de final de carrera. Com a analista de guions per a TVE, ha assessorat en més de cinquanta guions de llargmetratges. La seva primera novel·la, Totes les noies fan petons amb els ulls tancats, va ser un gran èxit de vendes que va donar pas a Primera temporada, la seva segona novel·la.

   

 • 5 Vicenç Pagès Jordà Assumptes del cor

  "El cor és, en definitiva, l’òrgan més subtil, l’encarregat de governar tots els altres, inclòs el cervell, que es reserva a les funcions merament calculatòries: digue’m quin cor tens i et diré com ets. El cor pot ser delator (Edgar Allan Poe), impacient (Stefan Zweig), senzill (Flaubert), salvatge (Carles Riba, David Lynch), despullat (Baudelaire), gelat (Antonio Machado), de rock and roll (Lou Reed). Quan el cor és solitari, pot dedicar-se a la caça, com apunta Carson McCullers, o formar una banda musical, com canten els Beatles en un dels seus temes més coneguts. El cor pot ser el refugi del patriotisme més noble (Braveheart), o el reducte del nacionalisme instrumentalitzador, com ha escrit el meu col·lega Umberto Eco a propòsit de la novel·la Cuore, d’Edmondo de Amicis."

   

  Vicenç Pagès Jordà (Figueres, 1963)
  és autor de quatre novel·les: El món d’Horaci, La felicitat no és completa, Els jugadors de whist, Dies de frontera; tres llibres de contes, la novel·la curta Carta a la reina d’Anglaterra i assajos com Un tramvia anomenat text. Ha obtingut premis com el Sant Jordi, el Sant Joan, el Crexells i el Documenta. És professor de llengua i estètica a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i col·labora habitualment a El Punt Avui, El Periódico i L’Avenç.
  http://www.vicencpagesjorda.net

   

 • 6 Rosa Regàs La cançó del llangardaix

  "La tieta Maria sempre ens estava dient que patia del cor. A nosaltres ens semblava que, com tot el que ella era i tocava, aquesta malaltia era com d’un altre món i amb prou feines tenia a veure amb la realitat, la nostra, la que consideràvem l’única que valia la pena tenir en compte, la que nosaltres coneixíem, la dels constipats, la tos, les febrades o els empatxos. Sí, ens dèiem, aquesta malaltia pertanyia més a la fantasia que no pas a la realitat. Ella mateixa era com un personatge de conte."

   

  Rosa Regàs
  Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona. Va treballar a l’editorial Seix Barral des del 1964 fins al 1970. El 1970 va fundar l’editorial La Gaya Ciencia, de literatura, política, economia, filosofia, poesia, arquitectura, i Ediciones Bausán, dedicada a literatura infantil. Va dirigir-les totes dues fins al 1983. Va fundar i dirigir també les revistes Arqui¬tecturas Bis i Cuadernos de la Gaya Ciencia. Del 1983 al 1994 fou traductora free-lance a l’Organització de les Nacions Unides a Ginebra, Nova York, Nairobi, Washington, París, etc.
  El 1994 fou anomenada Directora del Ateneo Americano de la Casa de América de Madrid, càrrec del qual va dimitir el maig de 1998.
  Ha publicat més d’una vintena de llibres, entre els quals des¬taquen Azul, que va estar guardonat amb el Premi Nadal el 1994, Luna Lunera, Premi Ciutat de Barcelona 1999, i Diario de una abuela de verano, del qual es va fer una adaptació televisiva.

   

 • 7 Carla Gràcia Mercadé El dia que el Bernat va conèixer la Rita

  "El dia que el Bernat va conèixer la Rita, la senyoreta va anotar el seu nom a la pissarra i el va lletrejar. Rita Boncoeur Vives. És de pare francès i de mara catalana i s’incorpora avui perquè abans vivia a París. Abans, els pares li havien contat que quan era molt petit van anar tots tres a París. Però ell ja no se’n recorda. Ara se li fa estrany pensar que abans hi eren tots tres. I llavors el Bernat veu per primera vegada la Rita. Té el cabell panotxa i arrissat, i moltes pigues per tota la cara. El Bernat pensa que li agradaria comptar-les. Ella s’asseu al seu costat. És l’únic lloc que queda buit. El Bernat sent el frec de la seva bata de quadres vermells i s’arracona per deixar-li lloc. Ella l’examina. "

   

  Carla Gràcia Mercadé
  Llicenciada en Ciències de la Comunicació per la Universitat Ramon Llull. Després de fer un postgrau de Gestió i Resolució de Conflictes, un MBA in¬ternacional i de viure a França, a Anglaterra i als Estats Units, va emprendre l’aventura de fer la volta al món. En aquest viatge va descobrir la vocació per l’ofici d’escriure. Ha treballat per empreses nacionals i internacionals en l’àmbit de la comunicació i la formació, ha col•laborat en diversos mitjans i és directora del programa radiofònic Plusvàlua, d’economia amb valors. .

   

 • 8 Gaspar Hernàndez El desfibril·lador

  "Tots ens podem morir avui o demà. L’únic que tenim és l’ara i l’aquí, el moment present. El de l’ara i l’aquí és un tòpic, però segurament és un tòpic perquè, com molts tòpics, és cert. Tot el que tenim és el moment present, i malgrat això la societat no ens ensenya a viure’l amb plenitud, i ens projecta constantment cap al passat o el futur, un futur que tan sols és una il·lusió de la ment."

   

  Gaspar Hernàndez
  Escriptor i periodista. A Catalunya Ràdio presenta L’ofici de viure, un programa sobre psicologia i espiritualitat. Aquest any ha publicat la novel•la La terapeuta (Columna). Amb una altra novel•la, El silenci, va guanyar el pre¬mi Josep Pla, fa cinc anys. A TV3 ha presentat el programa Bricolatge emocional.

   

 • 9 Ada Castells 4.000 caràcters

  "El periodista encara no ha posat ni una paraula. Recorda que quan van quedar perquè li llegís la novel•la, l’escriptor consagrat va ser una mica arrogant amb ell, com si se’l volgués treure de sobre. Ara està temptat de fer un perfil amb una punta de mala llet, però no s’escau per acompanyar una necrològica. Total són 2.000 caràcters. Entre la data de naixement i la de la mort –ahir per al lector -, ja gairebé ho tindrà tot dit. Se centra en un currículum que ha trobat a la web. La formació, els títols més coneguts –posar-los tots enfarfegaria el text – i els premis. Ja està. Quan pitja enviar, passen cinc minuts de les onze. El corrector s’ho mira en un moment, li recorda per enèsima vegada que al final del text hi ha de posar un quadratí que s’han inventat els de disseny en lloc d’un punt final i ... a màquines! Ara el periodista té aquella sensació agradable de la feina feta combinada amb el rau-rau dels errors d’haver-la feta massa ràpid. "

   

  Ada Castells
  Amb vint-i-set anys va publicar la seva primera novel·la: El dit de l’àngel, una ficció realista i estripada sobre els seus avantpassats protestants. Després va venir Mirada, novel·la en contra de la dictadura de la imatge i, quatre anys més tard, Tota la vida, biografia descaradament novel·lada del pintor C. D. Friedrich. La seva última novel·la, Pura Sang, està ambientada a Menorca i Barcelona, i és la història d’una dona que lluita per no tenir por de res. Menja gràcies al seu tre¬ball de periodista literària i de professora d’escriptura, i també d’altres activitats literàries que es va empescant.

   

 • 10 Enric Calpena Als homes se’ls ha de cuidar

  "Finalment, va ser el dia de partir cap a Prim. En Carrasca va agafar en Mitjavila i va fer que li agafés la corretja perquè el tinent no es perdés. En Carrasca es va sentir molt important. Van caminar pels carrers d’aquell poble entremig de desenes de persones que els aclamaven. Fins i tot va veure un parell de gosses que feien bona olor, però encara que el primer impuls va ser anar a perseguir-les, olorar-les i potser refregar-s’hi una mica, en Mitjavila no es va aturar i en Carrasca va pensar que el tinent tenia raó i que calia continuar caminant. La desfilada va acabar davant d’un lloc increïble, la font claríssima d’una de les olors que en Carrasca no havia acabat d’identificar en tots aquells dies. Era com una gran extensió de terreny, però plena del tot d’aigua, i a sobre d’aquella extensió hi havia tot de cases, de vaixells, surant. En Carrasca va sentir un cop més que la vida era meravellosa. Però el que va passar després no li va agradar tant, ni a ell ni a molts dels nois que anaven a l’expedició."

   

  Enric Calpena
  Periodista i professor de la Universitat Ramon Llull. Enguany ha publicat amb un gran èxit la seva primera novel·la, Memòria de Sang, ambientada en la guerra d’Àfrica (1859-1860). És el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, una trobada literària dedicada a aquest gènere. Actualment dirigeix el programa En guàrdia, a Catalunya Ràdio, i presenta el programa Cronos a Televisió de Catalunya.

   

 • 11 El cor de la mare Jenn Díaz

  "La cosa que més admiro de la mare és que de vegades té un batec de més i de vegades en té un de menys, però continua viva, i això és el que més m’agrada de la mare. Quan estem dinant, diu: ara!, i això vol dir que o bé se li ha saltat un batec o el seu cor ha bategat més de pressa, com si tingués una taquicàrdia, diu, tot i que jo al principi no sabia què era una taquicàrdia, cap nen de l’escola no ho sap, ara sóc l’únic. I com pot ser que la teva mare de vegades estigui morta durant un segon? Això és perquè la mare és una persona a qui cal admirar, i ella diu que totes les mares són per admirar, però jo sé que la meva és una mica millor que les altres. Quantes mares sobreviuen a una mort d’un segon? Molt poques, eh."

   

  Jenn Díaz
  Es un decir és la quarta novel•la d’aquesta jove escriptora nascuda a Barcelona i que encara no ha fet trenta anys, però que ja s’ha donat a conèixer amb Belfondo (2011), El duelo y la fiesta (2012) i Mujer sin hijo (2013). Belfondo, la seva primera novel•la, s’ha traduït a l’italià per a l’editorial La Linea. També ha participat en dues antologies de contes: Última temporada i Bajo treinta, totes dues publicades el 2013. Al blog Fragmentos de interior, s’hi poden trobar reunits altres textos de l’autora, que col•labora freqüentment a les revis¬tes Jot Down, Granite and Rainbow i al blog Mujeres de El País.

   

 • 12 Patrícia Gabancho La conferència

  "Encara recordo el doctor Barnard, que guapo que era. Ho vam veure a la tele del bar. Mama, mama, han canviat un cor! Però tu ja no necessites res, va contestar la mare, que també estava fascinada amb el que sortia a la pantalla, fixa’t quines coses, deia, astorada. Déu ens ha donat només un cor! No pot ser bo, fer això, remugava encara la mare. La vella disputa entre la ciència i la fe, sí senyor, digue-li a en Servet. En el fons és una qüestió de por. Gosarem trasplantar el cor?, el cor que és tantes coses, que guarda tanta vida, tantes imatges romàntiques, gosarem? Gosarem. La ciència no es posa límits. El que avui és incurable demà es curarà, i aleshores haurem de fer-nos altres preguntes, perquè hi ha un límit moral, intueixo que aquest límit hi és, però jo no sé on posar-lo."

   

  Patrícia Gabancho
  Va néixer a Buenos Aires. És periodista i escriptora de no ficció. Fa anàlisi politica a les tertúlies, escriu als diaris i participa en tasques de difusió cultural. Dos dels seus llibres han esdevingut clàssics: El preu de ser catalans, sobre la relació de la cultura catalana amb el mercat, i Crònica de la independència, periodisme-ficció en què prefigura el procés de sobirania. De la seva militància durant la Transició surt A la intempèrie. Una memòria cruel de la Transició a Catalunya, en què es denuncien les mancances que ara són notícia. Amb la seva primera novel·la, La néta d’Adam, va guanyar el premi Prudenci Bertrana el 2012. I l’assaig històric Les dones del 1714, que presenta una nova visió de la Guerra de Successió, va tenir quatre edicions

   

 • 13 Eva Armisén

   

  Eva Armisén
  Pintora aragonesa, viu i treballa a Barcelona. Les seves obres i instal·lacions s’exhibeixen en galeries de Corea, Hong Kong, Los Angeles, Portugal, Japó i els Estats Units. Participa habitualment en fires d’art internacionals com Kiaf, Arco o Art Taipei. Les seves imatges han estat portades a dife¬rents mitjans, com la publicitat, la moda, les instal•lacions públi¬ques i el disseny, amb clients como Skinfood, Coca-Cola, Nike, La Roca Village, Enate, City Super, Planeta, L’Illa, Samsung, Kyobo o Tmt entre d’altres. És coautora de dos llibres infantils. El seu treball, clarament reconeixible, ens descobreix a través d’un estil narratiu i autobiogràfic la màgia del que és quotidià. www.evaarmisen.com

   

 • 14 Mar Bonada

   

  Mar Bonada (Barcelona, 1976)
  Il·lustradora i dissenyadora tèxtil. Va estudiar a l’Escola Massana de Barcelona i al Somerset College of Arts & Design de Taunton (Bristol), a Anglaterra. L’any 2009 va començar la seva vida d’il·lustradora. De vegades escriu i il·lustra; altres vegades, només il•lustra. La seva feina s’ha publicat a Espanya i a Alemanya. www.marbonada.blogspot.com

   

 • 15 Paula Bonet

   

  Paula Bonet
  Llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. La seva formació la va portar inicialment a les tècniques de pintura a l’oli i gravat (calcogràfic, xi¬logràfic, litogràfic), que va treballar fins al 2009. A partir d’eixe any es va centrar en la il·lustració i des d’aquell moment treballa en eixe camp. En 2013 il·lustra el llibre Llegeix-me (Andana Editorial) i el poemari d’Estel Solé Si uneixes tots els punts (Editorial Galerada). Qué hacer cuando en la pantalla aparece THE END, el primer llibre amb text i il•lustració de la seva autoria, va veure la llum en març de 2014 de la mà de Lunwerg Editorial. Acaba de publicar La petita Amèlia es fa gran, un àlbum il·lustrat pop-up (Editorial Casals). El mes de març vinent veurà la llum 813, un llibre sobre el cineasta François Truffaut, escrit i dibuixat a cavall entre París i Barcelona, i que publicarà l’Editorial La Galera. El seu treball, carregat de poesia, té multitud de ramificacions, des de la il·lustració en premsa (Diari Ara, Revista Kireei, Revista Calle 20, Ling, ESCAC, Caràcters), l’escenografia, el cartellisme (Black Keys, Vetusta Morla, Jacko Hooper) i la pin¬tura mural.

   

 • 16 Jordi Labanda

   

  Jordi Labanda
  Il·lustrador de moda i publicitat, va néixer a Mercedes (Uruguay), tot i que ha viscut a Barcelona des que tenia tres anys. Actualment resideix i treballa a Nova York. És un artista reconegut mundialment pel seu estil inconfusible i per les seves nombroses col·laboracions internacionals en publicacions com Wallpaper, Vogue USA, Vogue Japó, Visionaire, The NY Times Sunday Magazine, Fanzine 137, Apartamento i El Magazine de La Vanguardia. Els seus clients corporatius són, entre altres, Louis Vuitton, Moncler, Grand Marnier, Alessi, Zara, Vodafone, Adidas, Pepsi Light, Dior, Neiman Marcus, Knoll Internacional, Target, Da¬none, Nissan España i American Express. A més, el seu treball ha estat exhibit en galeries i museus de Tòquio, París, Milà, Buenos Aires i Barcelona.

   

 • 17 Perico Pastor

   

  Perico Pastor (La Seu d’Urgell, 1953)
  Ha publicat les seves il·lustracions a The New York Times, International Herald Tribune, Avui, El Segre, EÑE, El País i El Periódico, i actualment fa la portada de Dinero i una columna sobre art al Cultures, ambdós a La Vanguardia. També ha il·lustrat el llibre de receptes de Xavier Sagristà Entre mar i muntanya i diversos llibres infantils –C... el pequeño cuento, El árbol de narices (ambdos escrits per José Antonio Millán) y Amigos (de Loles Durán, premi Santa Maria 1996). El 2007 va il·lustrar amb més de mil dibuixos La Bíblia, per encàrrec d’Enciclopèdia Catalana, un treball que ha estat recentment exposat a La Pedrera de Barcelona. Ha exposat els seus quadres a galeries d’arreu del món. Viu a Barcelona.

   

 • 18 Conrad Roset

   

  Conrad Roset
  Ha passat la primera part dels seus vint-i-nou anys a Terrassa, la ciutat on ha nascut, entre capses de colors, retoladors i llibretes. L’altra part, a Barcelona, envoltat de pintures, moleskines, muses, llapis de colors i el seu gatet gris. El dibuix ha estat la seva passió i una constant a la seva vida, des que jugava amb el seu germà a dibuixar tot allò que els agradava fins que anys més tard es va inspirar en les dones per crear les Muses, la seva col·lecció més personal —«busco la bellesa que desprèn el cos, m’agrada dibuixar la figura femenina». Es va formar a l’Escola Joso i a la Facultat de Belles Arts de Barcelona. Ha exposat a galeries i museus com el MOCA de Virgi¬nia, SopkeArt de San Francisco, London Milles de Londres, Tipos Infames de Madrid, Artevistas i Miscelanea de Barcelona. A més, col·labora com a professor d’il·lustració a l’Escola de Disseny BAU.

   

llibre 2015

Llibre de la Marató de TV3

El llibre de La Marató se suma per vuitè any consecutiu al projecte solidari de La Marató de TV3, impulsat per la Fundació La Marató i TV3. Aquest any, amb la participació desinteressada de catorze escriptors i set il·lustradors que cedeixen les seves obres per contribuir a la recaptació de fons en favor de la investigació sobre la diabetis i l’obesitat.

Una novetat important d’aquesta edició és que es podrà adquirir en format audiollibre gràcies a la col·laboració de David Espuny, actor i doblador. Un format que permetrà que les persones amb dificultats per a la lectura el puguin escoltar.

Tots els autors han creat relats i imatges que descriuen la vida dels afectats per la diabetis i l’obesitat. Amb sensibilitat i amb un punt de tristor o de tendresa, d’humor o d’ironia, aconsegueixen fer-nos més propera la situació dels que afronten aquests greus trastorns de la salut.

Però, sobretot, el que aconsegueix el llibre és potenciar els valors de La Marató: solidaritat, confiança, amistat, superació, convivència, respecte... Tractats des de la ficció i des de la imaginació més gràfica.

El llibre de La Marató, publicat per TV3 i Llegir en Català (Editorial Alrevés, Edicions del Periscopi, Edicions Saldonar, Editorial Meteora, El Gall Editor, L’Avenç, Llibres del Delicte, Raig Verd i Sembra Llibres) es pot trobar en paper a totes les llibreries i a la Botiga en línia de TVC. També estarà disponible en format electrònic en diferents plataformes digitals. Es vendrà al preu únic de 10 €.

AUTORS

 • 1 Roser Capdevila

   

  Roser Capdevila (Barcelona, 1939)
  va interessar-se ben jove pel dibuix i va ingressar a l’Escola Massana. El 1979 fou finalista del Premi Apel·les Mestres amb el seu conte "La cosidora". Cap a 1980 va començar a il·lustrar llibres de text per a infants amb un gran sentit de l’humor i unes situacions molt originals. El 1983, inspirant-se en les seves tres filles, Teresa, Anna i Helena, va crear els personatges de "Les Tres Bessones", els llibres de les quals han estat traduïts a 35 llengües i han propiciat una sèrie de televisió que s’ha emès en 158 països. El 1999 fou guardonada amb el Premi Nacional de Cinema i d’Audiovisual i el 2004 amb la Creu de Sant Jordi. El 2011 va donar el seu llegat, format per més de 3.000 dibuixos, litografies, gravats i contes, a la Biblioteca de Catalunya.

   

 • 2 Esperança Camps La I i la O

  "Quan ha sortit el sol ja feia hores que feinejava i el camió que s’ha d’endur els mobles i la resta d’andròmines a la planta de reciclatge ja està mig ple. El piano me’l vaig emportar fa anys. Avui només he salvat els àlbums de fotos, un parell de llençols amb les inicials dels pares i unes quantes carpetes amb papers. Papers dels pares i quaderns meus. Sempre he tingut la mania d’escriure-ho tot, com ara, que escric que estic buidant la casa. I sempre he deixat els quaderns abandonats, com si, una volta abocat el que em fa mal, ja no me n’hagués de preocupar mai més. Al garatge n’hi havia una capsa plena. Ara els llegesc amb avarícia per intentar una arqueologia impossible entre les pàgines que són miralls trencats."

   

  Esperança Camps (Ciutadella de Menorca, 1964)
  és llicenciada en Ciències de la Informació i escriptora. Ha participat en obres col·lectives i reculls de relats i ha publicat mitja dotzena de novel·les, com ara "Vertigen" a Sembra Llibres (Llegir en Català) o "La cara B". Entre altres premis ha obtingut el de novel·la Ciutat d’Alzira, el de la Crítica dels escriptors valencians o el del Lector de l’Odissea. Des de juliol de 2015 és consellera de Participació, Transparència i Cultura del Govern Balear.

   

 • 3 Lyona

   

  Lyona (Marta Puig, Barcelona, 1979)
  és realitzadora i il·lustradora. Llicenciada en direcció a l’ESCAC, ha realitzat més de cinquanta videoclips per a grups com Love of Lesbian, Sidonie, Lori Meyers, Els Pets, Amaral, Pau Vallvé, Anna Roig i l’ombre de ton chien, Inspira o Maria Coma. Com a il·lustradora ha publicat "Jo mataré monstres per tu", amb text de Santi Balmes que ja porta més de deu edicions, ha escrit i il·lustrat "Mis primeros Primeros Besos", novel·la gràfica que parla del creixement emocional d’una noia a través dels seus primers petons, i "La vida es corta y luego te mueres", cent vint microcontes d’Enric Pardo que van il·lustrats. Actualment està escrivint el seu primer llargmetratge.

   

 • 4 Joan Benesiu Dues herències

  "Era l’època en què als xiquets ens explicaven molt malament els assumptes de la vida, els misteris, deien amb freqüència. Ni la reproducció ni la diabetis. Potser pensaven que, si ens explicaven els afers del nostre cos, acabaríem preguntant allò que no s’havia de preguntar, i aleshores guardaven un silenci vergonyós i ple de culpes inútils.
  Així les coses, jo no parava de pensar en el significat de tenir sucre a la sang. D’aquesta manera, quan en una carrera infantil una amiga va caure a terra i es va esquinçar la pell de la mà de forma dramàtica, jo no vaig dubtar a fer un gest, tan arbitrari com confús, i, després de demanar-l’hi amb delicadesa perquè em deixara veure l’abast de la nafra, vaig xuclar-l’hi amb deler quasi vampíric. Volia saber si la sang dels altres tenia el mateix gust que la meua, de la qual evidentment ja havia fet un tast. De seguida vaig trobar un gust dolç, com de cirera madura, i vaig mirar la xiqueta amb la profunditat de les ocasions solemnes per comunicar-li que era diabètica com la tia Úrsula. Vaig notar que no li agradava el que li havia dit perquè una llàgrima salada va titil•lar-li en un ull. No t’agrada la meua sang? Va preguntar a mig sanglot. No és això, no és això, la sang m’agrada, és molt dolça, li vaig dir fingint un somriure."

   

  Joan Benesiu (Beneixama, 1971)
  pseudònim de Josep Martínez Sanchis, publica el 2015 "Gegants de gel", Edicions del Periscopi (Llegir en Català), novel·la amb què obté el Premi Llibreter de literatura en català. També ha publicat "Intercanvi" (premi Ciutat de Xàtiva, Bromera, 2007), ha escrit nombrosos contes i ha col·laborat en l’opuscle cultural "L’Esca", d’Arbúcies, i en la revista "Manual de Uso Cultural", de Màlaga. És professor de filosofia en un institut del sud del País Valencià, on també dirigeix de fa anys un cineclub.

   

 • 5 Sebastià Bennasar Reconversió

  "La tercera de les vídues era qui millor s’ho passava sopant cada vespre entre hamburgueses, refrescos i patates fregides. I és que si de jove havia fet de cupletista al Paral·lel dels anys cinquanta, on els homes asseguraven que les dones de veritat tenien corbes, ara les corbes se li havien desbordat de forma infinita. La dona havia inventat una mentida pietosa, una depressió de la qual només es podia curar segons el seu psicòleg assistint a activitats vinculades amb la literatura: clubs de lectura, cursos d’escriptura, presentacions de llibres, debats… Per descomptat, la senyora no patia cap depressió, però aquesta havia estat la fórmula per estalviar-se d’haver de fer d’àvia a temps complet, la nova esclavitud en la qual havien caigut moltes dones grans. Així, els seus fills sabien que a partir de les sis de la tarda no podien comptar amb l’àvia, que havia de començar a preparar-se per anar a qualsevol de les múltiples activitats literàries previstes i que indefectiblement acabav en amb un sopar a l’hamburgueseria de torn.
  —Ep, i compte, jo els meus néts me’ls estimo molt, però molt, eh, però els pares han d’aprendre a fer-se responsables també de les criatures. No pot ser, jo no vull renunciar als meus plaers, les nostres trobades em donen vida."

   

  Sebastià Bennasar (Palma, 1976)
  ha treballat com a periodista al diari Baleares, al Diari de Balears i col·labora amb diversos mitjans de comunicació. Llicenciat en Humanitats i màster en Història del Món per la Universitat Pompeu Fabra, escriu poesia, assaig i narrativa.
  Gran estudiós del gènere negre, com a autor de novel·la ha publicat a El Gall Editor (Llegir en Català) "Els blaus de l’horitzó" i "Jo no t’espere". En els últims anys ens ha ofert, entre d’altres, els títols següents: "Nocturn de Sant Felip Neri", "Pot semblar un accident", "El país dels crepuscles", "Les mans del drac", "On mai no creix l’herba" i "Cants de sirena negra". Amb el periodista Carles Domènec ha creat "Bearn", projecte que inclou una escola d’escriptura, una revista literària i una agència de comunicació cultural.

   

 • 6 Cristina Curto

   

  Cristina Curto i Teixidó (Barcelona, 1980)
  enginyera de telecomunicacions especialitzada en imatge i so, i dibuixant autodidacta que completa la seva formació a l’Escola d’Art i Disseny de Sant Cugat. El 2010 comença a dibuixar al carrer amb el moviment Urban Sketchers. Guanya el premi FNAC 2014 al millor reportatge en el III concurs de Dibuix Urbà en llibreta, i una obra seva és seleccionada al concurs Il·lustraFuturs (Cosmocaixa, 2015); ha participat en publicacions col·lectives per a Quarto Publishing Grup UK (Londres) i Zahorí de Ideas (Barcelona). Ha escrit i dibuixat el llibre "La Rambla. Barcelona" de Zahorí de Ideas, i el llibre "Flora alpina d’Ulldeter", dibuixat íntegrament del natural.

   

 • 7 Jordi Nopca Posta de sol

  "Va caldre que passés tot l’estiu —un estiu torturat, avorrit, decadent— abans que la metamorfosi de l’Isaac arribés a un grau de maduració evident. A principis de setembre, un grup d’amics de la facultat li havia preparat una festa sorpresa per celebrar que feia trenta anys, a la qual es van afegir uns quants antics companys de feina i en Marcel, que va venir expressament de Munic: abans d’agafar l’avió va avisar la Berta que la seva presència era «indispensable». Aquella nit van estar a punt de tornar- se a embolicar, però ella va desaparèixer després de l’última conversa a peu de barra, on li havia dit Lestat per primera vegada en molt de temps, potser perquè estava més pàl•lid i xuclat que mai. Si l’Isaac no hagués hagut d’anar corrents al lavabo no se li hauria escapat. Sempre tenia ganes d’orinar i es moria de set i de gana: també a la nova empresa d’assegurances on acabava de trobar feina amb un contracte temporal de mig any que podia ser prorrogat sis mesos més. Alguns dels seus companys s’havien adonat de l’hàbit i quan no hi era li deien Urea, encara que, en general, l’apreciaven força.
  Poc després de l’aniversari, un dia que va anar a veure l’àvia a la residència, l’Isaac es va marejar just després de sortir de l’ascensor. Després de fer-li els dos petons i l’abraçada de rigor, va deixar-se caure en una de les dues butaques de l’habitació. L’àvia se li va asseure al costat i li va agafar una mà.
  —Estàs gelat! —va exclamar. El to no era festiu, sinó d’alarma.
  —M’he marejat una mica. No és res. No et preocupis."

   

  Jordi Nopca (Barcelona, 1983)
  escriptor, periodista i traductor, és actualment redactor al diari Ara i coordinador del suplement «Ara Llegim». El 2012 va publicar la seva primera novel·la, "El talent", a LaBreu Edicions. El 2014 va guanyar el premi Documenta amb el llibre de relats "Puja a casa", que ha publicat en català a L’Altra Editorial i en castellà a Libros del Asteroide.

   

 • 8 Ferran Martín

   

  Ferran Martín
  és humorista gràfic, guionista i il·lustrador. Va estudiar Arquitectura a l’ETSAB de Barcelona. Com humorista gràfic ha col·laborat en revistes i diaris i com a guionista d’humor ha treballat en ràdio i TV. Ha estat premiat a la VI mostra d’Arts Plàstiques de la Generalitat, a la convocatòria nacional «Jove i Brillant d’Humor Gràfic» i a la Convocatòria d’Humor del diari 20 Minutos. Ha col·laborat en els llibres "Enfoteu-vos-en", "Fins als Borbons", "La gran fàbrica d’independentistes", "Any d’estelades", "Any de sobres" i "Any de consulta". El 2014 publica la seva primera antologia de vinyetes recopilades en el llibre "Catacrack". Actualment és humorista gràfic de Republica.com i col·laborador de El Jueves. El seu web és www.mundovisual.com.

   

 • 9 Mercè Foradada Xap!

  "Amb tot, ell no semblava disposat a deixar-la escapar. De seguida va controlar els seus horaris —al migdia, quan l’afluència a la piscina era mínima— i va adaptar-hi els seus.
  —Fem un cafetó? No em diràs que no tenim coses per explicar- nos, després que vas desaparèixer i em vas deixar abandonat i avorrit amb tota una platja per a mi sol? —li repetia, una tarda i una altra, quan la Gardènia sortia de puntetes pel pas de control giratori i s’acostava al taulell per tornar la clau de l’armari del vestidor.
  I la Gardènia havia acabat esgotant les excuses per negar- s’hi, i alhora començava a advertir que n’estava pendent, que cada dia s’eixugava els cabells amb més cura i, fins i tot, s’entretenia a posar-se una mica d’ombra a les parpelles i un toc de color als llavis.
  Ell estava sol, no l’hi havia preguntat —ni això ni res—, però la Gardènia no en dubtava. Per això la buscava i semblava decidit a reprendre una amistat caducada de molt temps enrere. El cas era que tanta insistència no l’enutjava. Ben al contrari, sorpresa i una mica molesta —tant de temps d’aixecar muralles, per sentir-les trontollar només perquè un amic de la prehistòria li allargava la mà?—, notava com rebrotava l’escalf de l’única amistat que podia ser considerada com a tal, potser la sola amistat que la vida li havia ofert. Podria tornar-se-la a permetre? Era factible aquest tipus de resurreccions? No era patètic, en les seves circumstàncies actuals, atrevir-se a creure en el fènix?"

   

  Mercè Foradada (Barcelona, 1947)
  viu a Vilanova i la Geltrú. És llicenciada en filologia catalana i ha exercit com a docent en diverses escoles i instituts. La seva obra narrativa, molt sòlida, inclou els llibres En el prestatge (2002), "Velles amb V de vida" (2003), "Centaures" (2005), "Vilanovines. De l’arxiu a l’evocació" (2010) i "Bruixes" (2011). Ha publicat a Edicions Saldonar (Llegir en Català) la novel·la "La casa verda" (2013) i el recull de relats "Com una reina" (2014). Actualment està acabant de redactar "Les Zambrano", novel·la epistolar sobre la filòsofa María Zambrano que Saldonar publicarà el 2016.

   

 • 10 Anna Fando

   

  Anna Fando Morell (Barcelona, 1990)
  és artista conceptual i gestora cultural, llicenciada en Belles Arts(UB) i màster en Gestió Artística i Cultural (UIC). Ha presentat obra a la galeria Cadàver Exquisit, la Sala d’ArtJove, Untitled BCN, el Centro de Arte Mutuo, el Museu del Disseny DHUB, el Centre Cultural La Farinera, la Universitat de Barcelona i també a Terrassa, Tossa de Mar, Lloret de Mar, Girona, Madrid o Santiago de Compostela. El 2014 va participar a la Kölner Liste i a la Room Art Fair de Madrid. Ha rebut la Menció Especial d’Art Jove (Arts visuals) a Girona. Com a gestora cultural té experiència professional en galeries i en grans equipaments a Barcelona. Forma part de l’equip de gestió i arxiu de la mostra FemArt de Ca La Dona (Barcelona).

   

 • 11 Martí Gironell Retirar-se per guanyar

  "No obstant això, aquest anar i venir d’esdeveniments de diferent signe, només els pensaments són els que determinaran como la vivim, la vida. Si no hagués entrat Galè a la seva vida, si aquell metge no li hagués fet aquella recomanació que va suposar una sacsejada en el seu esquema vital, si no s’hagués aturat, ara no atresoraria tot el coneixement que li va reportar el fet de poder pensar, meditar abans d’actuar. Una de les primeres conseqüències va ser concloure d’allò que d’entrada li va semblar un daltabaix, una tragèdia, una màxima molt sensata: «Cada vegada que alguna cosa et faci estar trist penso que l’adversitat no és una desgràcia, ans al contrari, patir-la amb grandesa d’ànim és una benaurança.»
  I procurarà pensar-hi, tenir-la present, recordar-se’n sovint.
  Recordava que quan Galè va entrar a la tenda i li va fer el diagnòstic ja el va advertir:
  —A partir d’ara pots dedicar tota la teva vida a mirar de canviar el que et passa, però seran esforços que faràs en va. No aconseguiràs moure ni un mil·límetre allò que t’ha passat. Si et pot ser útil, a mi sí que m’ha servit pensar que els déus em concedeixin la serenitat per acceptar les coses que no puc canviar, el valor per canviar les coses que puc canviar i prou saviesa per poder conèixer-ne la diferència.
  Galè va inocular en l’esperit de Marc Aureli una voluntat que ara era la que ell estava sentint que l’ajudaria a afrontar la seva diabetis.
  Si era capaç de passar per aquella circumstància negativa amb fermesa i enteresa, sense debilitat i sense necessitat d’autocompadir- se, es veia amb forces de convertir alguna cosa dolenta en una font de poder i d’autoconeixement.
  Seria una forma de forjar el seu caràcter i fer-se molt més fort i madur del que era abans. Seria prou valent per acceptar una realitat que d’entrada semblava contradictòria, però que era d’una veritat esclatant. Marc Aureli, aquell emperador romà, tossut, estoic i diabètic, li havia mostrat, malgrat el pas del temps, el camí a seguir: si un sap retirar-se a temps té moltes opcions de guanyar."

   

  Martí Gironell i Gamero (Besalú, 1971)
  és llicenciat en periodisme i en literatura anglesa. Actualment treballa al servei d’informatius de TV3 i col·labora al diari El Punt Avui. Entre els seus llibres destaca "El pont dels jueus" (2007), que ha venut més de cent mil exemplars i ha estat traduït a diversos idiomes. La seva següent novel·la, "La venjança del bandoler", va guanyar el premi Néstor Luján de Novel·la Històrica (2008). "L’Arqueòleg" (2010) i "L’últim Abat" (2012) el van confirmar com un reconegut autor al nostre país. Amb "El primer Heroi" es posiciona com un dels escriptors de referència de novel·la històrica i una veu fonamental dins la narrativa contemporània catalana.

   

 • 12 Antònia Carré-Pons Soylent Green

  "El Max li va explicar que perquè els altres acceptin la diferència primer l’hem d’acceptar nosaltres, els que som diferents, i que per això no ens faria cap mal mirar-nos l’Obèlix sovint i somriure-li. Quan va argumentar que havia triat una paret lateral del menjador i que les mides del pòster eren raonables perquè només feia tres pams de llarg, la Llúcia li va donar la raó de seguida. D’una revolada va saltar al coll del seu pare i se’l va menjar a petons. Allò de l’Obèlix va ser en aquella època que el Max es va inventar el joc d’identificar les persones massa grasses que trobàvem pel carrer amb una fruita, els nens havien de dir si s’assemblaven més a una poma o a una pera, és que se li acut cada cosa al meu home que déu n’hi do. La broma va començar a casa, és clar, i va ser tan divertit quan la Llúcia, aixecant el nas tan bufó que té, va exclamar que la mama és una pera, l’Àlex i jo som una poma, però tu, papa, ets una síndria. El Max es caragolava de riure al sofà, s’havia d’aguantar la panxa amb les mans com si tingués por que li caigués. La Llúcia va acabar al damunt de son pare, enriolada, i l’Àlex també es va llançar a la pila del greix, les pessigolles li van arrencar les rialles. L’Obèlix encara penja al menjador, amb els pantalons de ratlles una mica descolorits perquè ja fa molts anys que hi és i al matí li toca una estona el sol."

   

  Antònia Carré-Pons (Ègara, 1960)
  Escriptora d’esperit inquiet, ha publicat una novel·la juvenil, "I què faràs ara, Clara?", un llibre de prosa poètica, "Abecedari ignot" i una novel·la satírica, "Jo també vull ser funcionari". Doctora en filologia catalana per la Universitat de Barcelona, medievalista i consultora a la Universitat Oberta de Catalunya, un dels seus darrers llibres és l’edició crítica de l’Espill de Jaume Roig (2014). És coautora, a més, de dos llibres sobre la història del vot de les dones a Catalunya: "La lluita de les dones per la seva ciutadania" i "Les dones també fem la democràcia: 75è aniversari del vot femení a Catalunya". Recentment ha publicat dues novel·les que l’han situat entre les escriptores catalanes més elogiades per la crítica i el públic lector: Rellotges en temps de pluja (2014) i "És l’amor que mou el cel i les estrelles"(2015).

   

 • 13 L’Avi

   

  L’Avi (Lluís Recasens)
  és humorista gràfic, il·lustrador i guionista. Ha col·laborat en diaris (Avui, Sport, El Punt, El 9 Esportiu, Regió 7) i en publicacions (El Papus, El Cuervo, Mortadelo, Bichos, La Butifarra, A Tope, Il Corriere della Sàtira), ha fet els guions de més de setanta àlbums de còmics. Ha il·lustrat també llibres ("Per a tots, Salut!", del Dr. Bras Marquillas; "Las bravas del bar Tomás", de Carles Valls i Sergio Fidalgo; "Endavant les atxes", de Manel Piñero; "Cómo sobrevivir al camino de Santiago", de Carles Valls i Sergio Fidalgo), ha participat en llibres col·lectius: "Enfoteu-vos-en", "Rescatallats", "Fins als Borbons", "La gran fàbrica d’independentistes". A més de guionista, treballa com a humorista gràfic per a El Punt Avui, Economia Digital, La Grada, Amaníaco, Gurb i Gol. És membre dels col·lectius ‘El Web Negre’ i ‘Cartoon Movement’.

   

 • 14 Margarida Aritzeta L’or del ring

  "Tot era allà, enregistrat. Havia tornat a passar. Els records li revenien com una font que no parava de rajar. La Julieta li deia, tot està pactat, t’has de deixar caure al cinquè assalt, però que no ho sembli, i en Hàmlet Rodríguez es volia morir. Era la final de Toronto. Llavors ell també li va dir, n’estic fart, no ho aguanto més, tocaré el dos i ja m’heu vist prou. Com havia fet la Nina. Però la Julieta era la filla del seu agent i l’amor de la seva vida. Per això en Hàmlet Rodríguez no se’n va anar, i van guanyar molts calés i ell va conservar la Julieta. I va competir de valent fins a l’altra final, al cap de vuit mesos llarguíssims, a San Francisco. Però tampoc no va poder ser, hi havia massa diners en joc. I no va poder suportar haver de perdre cada vegada quan podia demostrar que era el millor. I va dir: s’ha acabat, no torno a posar els peus en un ring si no és per guanyar. I va començar a menjar desaforadament. Llavors la Julieta li va dir, il·lús, idiota, cap de trons!, podríem haver guanyat els calés que haguéssim volgut! I se’n va anar sense mirar-se’l."

   

  Margarida Aritzeta (Valls)
  és escriptora i professora de Teoria de la Literatura a la Universitat Rovira i Virgili. Ha publicat una trentena de novel·les, a més de llibres de relats, treballs d’investigació, crítica i edició crítica de textos. Ha rebut els premis Víctor Català 1980, Sant Joan de novel·la 1982 i Barcanova de novel·la juvenil 2013. Els seus títols més recents són "El pou dels maquis" (2013), "Bandoler" (2014) i "L’amant xinès" (2015). Aquest últim, publicat a Llibres del Delicte (Llegir en Català), és la primera novel·la de la inspectora Mina Fuster i el retorn de l’autora al gènere negre.

   

 • 15 Teresa Juvé Ressurgència

  "És en silenci que tots dos surten ara de la cambra saló on dama Isabel passa tot el sant dia, perduda en no se sap quins pensaments. Brutal i escarit (i és, tal volta, la sola manera d’entrar en contacte amb un ésser tan allunyat de la vida real), misser Arnald havia declarat, tan bon punt traspassaven la porta de la cambra en arribar:
  —Filla meva, tinc el plaer de presentar-vos el vescomte de Riumost, que ens fa l’honor de demanar-vos com a esposa per al seu fill, en Bertran de Riumost.
  Prima com una branca de baladre esfullada, l’esguard absent àdhuc quan es fixa damunt vostre, no s’hauria dit mai que l’atenció de la donzella hagués de commoure’s gens ni mica. Havia passat un moment, el silenci era gran i, de sobte, els havia semblat que un xic d’animació, que l’ombra d’un somriure se li dibuixava als llavis. Fantasia? Il•lusió? Sigui com vulgui, i és el que havien pensat alhora els dos interessats, aquell ésser fràgil que es diria que al més petit contacte s’havia de trencar no podia pensar en matrimonis.
  És per això que quan, ells ja a punt de marxar sense voler insistir, havia sonat la veu dins la cambra, clara i precisa, els dos homes no havien tingut altre remei que quedar ben parats:
  —Una penitència en val una altra —deia la veu—. Oi que sí, cavallers?
  S’havien girat i l’havien esguardada, muts de sorpresa i l’alè perdut. Era un somriure amable que els acollia, i no poc maliciós.
  —Què me’n dieu, misser Arnald? —fa el vescomte amb un deix d’ironia en el to—. Àdhuc em fa l’efecte que podrem fer-ne via."

   

  Teresa Juvé Acero (Madrid, 1921)
  és pedagoga i escriptora. Va estudiar a la Institución Libre de Enseñanza i a l’Institut-Escola Ausiàs March de Barcelona. Acabada la Guerra Civil, va haver d’exiliar-se a França, on va ser enllaç de la Resistència francesa i va estudiar llengua i literatura occitanes. Casada amb el polític català Josep Pallach, s’establí a París. Va ser finalista del premi Nadal 1963 amb "La charca en la ciudad". El 1970 Juvé i Pallach tornen definitivament a Catalunya i són professors de la UAB. A la mort de Pallach, Teresa s’estableix a Esclanyà. El 2010 Teresa Juvé rep la Creu de Sant Jordi. A Editorial Meteora (Llegir en Català) ha publicat la novel·la històrica i detectivesca "La Trampa", i la seva autobiografia, "Tu ets jo".

   

 • 16 Glòria Vives Xiol

   

  Glòria Vives Xiol
  escriu i dibuixa petites històries quotidianes. Es va formar a la facultat de Belles Arts i es va especialitzar en dibuix i il·lustració. És autora de les novel·les gràfiques "40 semanas" i "Mamá", dos llibres on reflexiona des d’una mirada tragicòmica sobre la seva aventura com a mare. Publica les seves històries i dibuixos en diferents mitjans i també és mestra de pintura creativa desenterrant i recuperant les ganes de jugar dels adults que es deixen.

   

 • 17 Jordi Cervera Sucre a la sang

  "Es va quedar sense feina, però ells no en van sortir gens ben parats, tot i que tampoc no va poder evitar que un mal cop li tornés a enfonsar aquella maleïda i fràgil costella que l’havia apartat per sempre del camí brillant de la boxa professional. Va estar a punt de no poder arribar a recollir-la. Encara sort que una de les seves professores es va quedar amb ella fins que va arribar, quasi dues hores més tard. I, tot i així, estava content. Quasi per casualitat, des d’aquell dia tenien un nou motiu de complicitat. De tant en tant li preguntava «Papi, encara tens la sang dolça?». I ell li responia «Síííííí, com un dulce de leche», i li feia pessigolles fins que li suplicava per favor que parés, que no ho podia resistir més.
  Reien, reien molt en uns flaixos repetits i que s’assemblaven força a la felicitat. Però quan no estava amb ella, la negror se’l menjava, l’engolia sense remei ni solució. I aleshores guaitava amb por i timidesa al fons del pou i allí, al racó més profund i orc, lluny fins i tot de l’abast dels seus propis pensaments, hi veia aquell gol per l’esquadra que se celebrava fent un petó a l’escut del Boca cosit a la samarreta mentre sonava, tronador i solemne, l’himne de Goyeche."

   

  Jordi Cervera (Reus, 1959)
  periodista i escriptor, treballa a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Ha publicat novel·les com "Dibuixos obscens", (premi Pin i Soler), "Mosques" (premis Ferran Canyameres i Brigada 21), "Desig de foc", "Mort a sis vint-i-cinc" (premi Edebé) o "La música dels camaleons" (Bromera, 2015). Com a poeta ha publicat, entre d’altres, "A mala mort", "Lo que pasa cuando no pasa nada", "Ciutat" (premi Igualada), "A Laura, potser," "Tanta xerrameca cansa" (premi Recvll), "Talaiot", l’assaig "Joan Perucho. Poesia 1947-1956" i "Serial Chicken", la primera novel·la europea escrita a Twitter (BCNegra 2010). Manté a la xarxa la guardonada pàgina cultural «El blog de Jordi Cervera».

   

 • 18 Joan Todó Popòtamo

  "Jo mateix, per exemple, he anat criant una panxa considerable, una cuirassa de greix que, d’una manera gairebé insidiosa, ha aparegut sota el meu pit mentre feia viatges cap a la feina, dinava entrepans o menús barats, anava canviant d’horaris, fitxava a l’atur i m’estava a casa esperant alguna trucada, o mentre anava al bar a mirar el partit. A tota la resta els ha passat si fa no fa el mateix: arriba un moment en la vida que t’aposentes, que tens una casa i fills, i una feina, i hi vas en cotxe, i en tornes massa cansat per anar-te’n a suar la cansalada.
  Fa uns anys, quan amb la Mari només érem nòvios, encara havia anat a córrer alguna tarda, i algun diumenge al matí, quan ja ens sentíem massa vells per seguir voltant discoteques la nit anterior, anàvem d’excursió. Vam continuar anant-hi quan ja vivíem junts, i em mostrava els voltants del poble d’ella, que era on ens havíem establert, després d’un estira-i-arronsa resolt pel fet pràctic que allà s’hi fan més cases. Tot va acabar-se quan va néixer el Víctor, el gran; un any després, quan va arribar l’Hèctor, el segon, ja estàvem instal•lats en el més pur sedentarisme, mentre fèiem acrobàcies amb els horaris per arribar a tot arreu. Ara, al sopar de quintos de cada any, no som diferents dels altres, jo amb la meva panxa i la Mari amb les seves cartutxeres. Juraria que els únics que encara mantenen el tipet són els quatre o cinc solters que queden (el que ha sortit de l’armari i tot) i alguna maniàtica."

   

  Joan Todó (La Sénia, 1977)
  ha publicat dos llibres de poemes, "Los fòssils" (2007) i "El fàstic que us cega" (2012), i un recull de contes, "A butxacades" (2011). També ha traduït al català contes de Gonzalo Torné ("Les parelles dels altres", 2013) i les memòries de Sebastià Juan Arbó ("Els homes de la terra i el mar", 2015), i ha col·laborat en diverses revistes com L’Avenç, L’Aiguadolç o Pèl Capell. Publica textos crítics a Revista de Letras i té un blog, «Fàstic». De tant en tant, fa recitals. A L’Avenç (Llegir en Català) ha publicat l’any 2013 la novel·la "L’horitzó primer".

   

 • 19 Bel Olid Cabaret

  "Al cap d’un any havia perdut gairebé la meitat del cos i tot el sentit de la meva feina. Vaig deixar els escenaris, vaig desaparèixer del tot. Si he accedit a veure’t avui és per la noia aquesta i la carta que m’ha escrit. Perquè un dia podria despertar-se com jo, en un hospital, davant d’un metge, i veure’s obligada a triar entre viure o morir. M’està costant, no et diré que no, desaparèixer. Però he començat a caminar per la platja, cada matí, amb un gos bord que vaig trobar abandonat i que sembla que n’ha passat de tots colors, també. Anem a la platja, tant si fa calor com si fa fred, i caminem. Sento el mar, com si digués el meu nom, com si em veiés.
  Tot això que veus, abans eren quilos. Quilos de protecció, de consol, de neguit. Quilos de menjar que volia omplir un buit. Tot això que ara veus són les restes d’un naufragi que estic reconvertint en vaixell, per navegar mar enllà, alegria ençà. Tot això que ara veus sóc jo, redescobrint-me, a poc a poc."

   

  Bel Olid (Mataró, 1977)
  llicenciada en Traducció i Interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona, es dedica a la traducció literària i cinematogràfica, és professora de Llengua didàctica a la UAB i presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. El seu primer llibre, "Crida ben fort, Estela!" (2009), va guanyar el premi QWERTY al millor llibre infantil. Va obtenir també el premi Documenta per "Una terra solitària" (Empúries, 2010) i el Rovelló d’Assaig sobre Literatura Infantil i Juvenil per "Les heroïnes contraataquen: models literaris contra l’universal masculí" (Pagès, 2010). El seu primer llibre de narracions per a adults, "La mala reputació" (Proa) va rebre el Roc Boronat de Narrativa 2013.

   

 • 20 Rafael Vallbona La cara oculta de la lluna

  "Avui plegaré tard, prou que ho veig. El Toni s’haurà d’esperar. Hi ha una llista quilomètrica, i les visites del doctor Costa no són de les de cinc minuts i un ibuprofèn. És un metge molt bo. La gent li té autèntica veneració, i ell procura no fallar-los mai. Se’ls escolta, els pregunta per la família, per la feina. No ho sé, jo crec que el que li agrada a la gent és que els tractin com a persones, no com un ramat. I això, per al doctor Costa, és sagrat. A mi m’agrada treballar amb gent així, per això no em fa res acabar tard. Veient com la gent s’acomiada en sortir agraïda pel tracte que els dóna, em compensa els quinze o vint minuts treballats de més. Que no tot és la pasta, tu.
  He sentit a dir a les infermeres més veteranes que, de petit, estava molt gras i que s’ho va passar molt malament. Els nens de l’escola se’n reien i li feien “bullying”; és clar que abans no es deia així, i tampoc els mestres no estaven gaire al cas. Eren altres temps. Pobre home, devia estar realment fotut. Deu ser per això que ara insisteix a tractar tothom tan correctament. El que no vulguis per a tu no ho vulguis per a ningú, encara em diu l’àvia.
  —Vane, com ho tenim això avui? —retruny la veu profunda del metge des de la consulta fins a escampar-se pel despatxet de la infermera.
  La Vane s’aixeca com empesa per un ressort i li atansa la llista de visites del dia.
  —A veure. Jesús Úbeda, Andrés Morales, Anna López, Daniel Ponsa, Maria Lluïsa Companyó. Caram, caram, quina clientela més selecta que tenim avui.
  I els llavis prims i ferms del metge dibuixen un somriure entre pervers i cruel que sobta la infermera. En els dos anys que fa que treballa amb ell mai no li havia vist aquell punt de malícia al rostre. Algun dia ha de ser el primer, pensa mentre torna a la taula cantussejant-ne una del Bisbal."

   

  Rafael Vallbona (Barcelona, 1960)
  escriptor i periodista, és autor d’una cinquantena de llibres de tota mena entre novel·les, no ficció, poemaris i llibres de viatges; alguns dels quals han estat traduïts a diversos idiomes, i altres han estat premiats amb l’Amat Piniella i el Néstor Luján de novel·la històrica, l’Ernest Udina de periodisme, el Ramon Muntaner de novel·la juvenil o els Jocs Florals de Barcelona, entre d’altres. Col·laborador habitual a premsa, ràdio i televisió, és també professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna. Recentment ha publicat a Editorial Alrevés (Llegir en Català) la novel·la negra "El tant per cent".

   

 • 21 Jesús M. Tibau Persones i personatges

  "—Dolça, vine cap a aquí!
  La Sara crida la Dolça, que com sempre no para quieta pel jardí de casa, corrent d’un costat a l’altre com un remolí blanc. És una fox terrier que sa mare li va regalar fa tres anys. De cadell era tot un belluguí, i ja es calmaria quan es fes gran, li deien; però no, segueix igual d’esbojarrada com quan era petita. Devora les pilotes que li regalen, de colors vius, si és que no les perd abans. L’última, d’un taronja lluminós, és un regal de la seva millor amiga, la Cristina. Se li ha ficat darrere la fila de rosers, i la Sara ja tem que es posi pel mig i en faci malbé algun —no vol imaginar-se la ira terrible de sa mare—, o, pitjor encara, que la gosseta prengui mal.
  —Aparta’t, que ja l’agafo jo, la pilota!
  Per molt que paris compte, i sobretot si una gosseta borda al teu costat, exigent, sempre et punxes amb els rosers. La Sara no els ho té en compte. No ha estat res, un parell de gotetes de sang que la Dolça llepa, agraïda. A la Sara no li fan por les punxes, ja hi està acostumada, des que es posa ella sola la insulina, fa tres anys."

   

  Jesús M. Tibau
  és natural de Cornudella de Montsant (1964) i tortosí d’adopció. Ha publicat fins ara sis reculls de relats breus: "Tens un racó dalt del món", "Postres de músic", "El vertigen del trapezista", "Una sortida digna", "I un cop de vent els despentina" i "El noi del costat del padrí". També ha publicat el poemari "A la barana dels teus dits" i els dietaris "Molles per no perdre’m" i "Per no perdre’m les molles". Ha guanyat els premis Valldoreix, Marian Vayreda, Vila de Corbera i el Mèrit de les Lletres Ebrenques. Gestiona el blog «Tens un racó dalt del món» (premi Catalunya 2009), és guionista i presentador del programa de televisió del mateix nom a Canal 21 de les Terres de l’Ebre, coordinador del Club de Lectura de Tortosa i organitzador de la Jornada Literària a Cornudella de Montsant.

   

Compra el llibre a La Botiga de TV3
Compra el llibre en format digital
Compra l'audiollibre
Compra el llibre a La Botiga de TV3
 
 
Logotip de TV3
Logotip de la Fundació La Marató de TV3