Encara no havien fet els vint anys: tot just estrenaven la primera feina o acabaven els estudis. Vivien el primer amor i ni tan sols havien sortit de casa. De sobte, una guerra va capgirar el seu món.

L'Anna, tímida i menuda, va marxar com a infermera a primera línia de front; en Joan, encara escolanet, va fer descalç la batalla de l'Ebre; en Francesc, enamorat dels llibres, va haver d'escollir, enmig del combat, entre matar o morir.

Més de seixanta anys després, la Rosa no ha oblidat el nòvio scout desaparegut al front; en Josep, el gust aspre del conyac que bevia abans d'entrar en combat; l'Antonio, les seves primeres llàgrimes d'home, vessades al camp de batalla. La Francesca conserva el diari d'adolescent, al qual confiava els secrets de viure al bàndol equivocat; en Ferran no es veu amb cor d'explicar la massacre que va veure al front de Castelló. Al Ramon, que llavors tenia sis anys, encara l'esgarrifa l'udol de les sirenes; l'Àngel, que ara en farà noranta, retorna cada nit en somnis a la desolació del camp de refugiats...

Potser es poden oblidar els noms dels generals i les dates de les batalles, però ningú que ho hagi viscut oblidarà mai el que és viure una guerra. Aquesta vivència universal, comuna a totes les guerres, és el tema d'aquests dos capítols especials d'Explica'ns la teva vida, que tenen un protagonista col·lectiu i succeeixen entre els anys 1936 i 1939, els més intensos de la nostra història recent.
inici