12 llibres del món de l'esport per regalar aquest Sant Jordi

Una dotzena de propostes literàries per als amants de l'esport: Aitana Bonmatí, un històric Girona, els Jocs Olímpics o els 125 anys del Barça

Mar Vila PrunedaActualitzat

L'esport, com sempre, també fa acte de presència per Sant Jordi. No ens enganyem, que el futbol, i en especial el Barça, monopolitzen gran part de la literatura esportiva que es fa en aquest país. Però en aquesta selecció no ens oblidem de llibres que posen el focus en la salut mental o en la perspectiva de gènere.

Algunes històries punyents que exemplifiquen el binomi literatura i esport, d'altres amb una tasca ingent de recerca darrere, i alguna també per als més petits. Aquí teniu 12 propostes perquè considereu la vostra tria per a aquest Sant Jordi 2024.

 

"Totes unides fem força"

Aitana Bonmatí (Editorial Base)

Nova edició de la biografia de la millor jugadora del món. Als seus 26 anys, Aitana Bonmatí ha guanyat tots els títols amb el FC Barcelona i l'estiu del 2023 es va proclamar campiona del món amb la selecció.

A banda de la seva qualitat futbolística, ambició i cultura de l'esforç, Aitana Bonmatí destaca pel seu compromís per aconseguir una societat més justa i igualitària. Aquest llibre descobreix la seva història amb la versió ampliada de l'autobiografia d'una Aitana que té molt clar quin llegat vol deixar dins i fora del terreny de joc.

 

"Capitans"

Guillem Balagué (Barça Books)

Un llibre per descobrir els secrets del lideratge i el llegat dels capitans i capitanes del FC Barcelona, com Asensi, Xavi, Messi o Alèxia Putellas. Un viatge a través dels perfils psicològics i els llegats de les jugadores i els jugadors que van lluir el braçalet blaugrana.

Amb respostes a preguntes com per què van ser escollits com a capitans, aquest llibre aprofundeix en les habilitats de lideratge necessàries per guiar un equip cap a la victòria. Hi apareixen entrevistes exclusives amb alguns dels capitans més emblemàtics.

En una entrevista al programa "Esport Club", Guillem Balagué explica com va néixer aquest llibre i tots els detalls sobre la seva creació. Ho podeu veure a partir del minut 13.

"En èpoques de tempestes, és bo tenir referències", explica Balagué en un moment molt adequat per al barcelonisme de disposar de referents forts per seguir endavant.

 

"100 motius per ser del Girona"

Eduard Solà (Cossetània Edicions)

Cent capítols sobre el Girona escrits pel periodista de Catalunya Ràdio Eduard Solà. En el millor moment de la història del Girona, aquest llibre relata el creixement espectacular de l'equip, des de Segona Divisió, a l'ascens fins a un Girona líder i amb aspiracions -ja confirmades- europees.

Amb dosis d'humor, Solà descriu 100 capítols curiosos del Girona, com el desig que Stuani tingui una estàtua o que el president Delfí Geli és l'únic dirigent de Primera Divisió que ha jugat al futbol d'elit.

Si en voleu saber més, escolteu l'entrevista a "La tarda de Catalunya Ràdio" o l'entrevista a l'"Esport Club".

 


"La teranyina blaugrana"

Roger Vinton (Columna Edicions)

125 anys d'història del Barça des del punt de vista dels diversos grups de poder que han controlat el club fins avui dia. El relat està narrat per ordre cronològic, començant pels moments anteriors a la fundació de l'entitat, l'any 1899, i arribant a la dimissió de Josep Maria Bartomeu, l'octubre del 2020.

Una gran tasca de recerca que confirma la convulsa història del Barça en els seus 125 anys d'història.

Vinton, autor anònim, segueix la mateixa metodologia que va fer servir per explicar les relacions opaques i endogàmiques de les famílies més poderoses de Catalunya a "La gran teranyina" (Periscopi).

 

"Cuando ellas tocaron el cielo"

Silvia Barba (Espasa)

El Mundial d'Austràlia i Nova Zelanda aconseguit per Aitana, Alèxia, Ona Batlle o Laia Codina en un llibre. Una gesta contra tot pronòstic relatada per la periodista esportiva Silvia Barba. Les anècdotes darrere dels partits, les dificultats que van haver de superar per complir un somni, amb fotografies exclusives que permet conèixer-les més enllà de la faceta esportiva.

 

"L'esquí de muntanya a Catalunya"

Pito Costa (Cossetània Edicions)

Un llibre de gran format que descriu 50 itineraris pel Pirineu català amb fotografies, antigues i actuals, il·lustracions i mapes detallats de cada un dels recorreguts.

"L'esquí de muntanya a Catalunya" està dividit en dues parts. La primera narra la història de l'esquí de muntanya a Catalunya des de tres vessants: la de l'excursionisme, la competició i la divulgació. La segona és un recull de cinquanta itineraris proposats per esquiadors de referència en aquests tres àmbits. L'autor volia agermanar aquests universos tan distants i alhora tan propers.

 

"Un talp als Jocs Olímpics"

Martí Gironell (Estrella Polar)

Al públic infantil tampoc li falten recomanacions esportives. Com aquest llibre de l'escriptor i periodista Martí Gironell amb il·lustracions de Coaner Codina amb les Olimpíades com a teló de fons. Molt adequat quan falten menys de 100 dies per als Jocs Olímpics de París.

El talp Felip es retroba amb els seus estimats amics Quim i Pep. A l'escola dels dos nens se celebren unes jornades esportives amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics. El talp Felip els explica que els JJOO ja se celebraven a l'època dels antics grecs, i amb el rellotge màgic decideixen anar a visitar la primera celebració dels jocs.

Martí Gironell explica en aquesta entrevista tots els detalls sobre "Un talp als Jocs Olímpics", un llibre més de la sèrie sobre el talp Felip.

 

"Controlar l'incontrolable"

Bojan Krkic (Columna)

El 2023 Bojan Krkic va decidir abandonar el futbol després d'una llarga carrera com a professional. Una trajectòria plena d'èxits i fracassos, de llums i ombres. En aquest llibre explora les dificultats que troba un jove en el competitiu i, a vegades, cruel món del futbol.

L'exfutbolista del Barça comparteix totes les seves vivències personals per ajudar els més joves i evitar que passin pel que ell va viure. Amb el testimoni també de persones que han viscut de prop la seva carrera, com Andrés Iniesta, Frank Rijkaard --el tècnic que el va fer debutar amb setze anys--, Thierry Henry i Zlatan Ibrahimovic.

 

"El clàssic"

Frederic Porta i Manuel Tomás (Barça Books)

Només tres dies després del clàssic, arriba Sant Jordi i amb aquest llibre coneixereu tots els detalls i les claus d'aquests partits memorables. Un enfrontament futbolístic que ha marcat diverses generacions.

 

"Relats solidaris de l'esport"

Jordi Roura, Jordi Bofill, Marc Brugués, Tatiana Pérez i diversos autors

El llibre solidari del periodisme esportiu. Tots els beneficis del llibre aniran destinats a la Fundació Villavecchia. Aquest any, els padrins són el defensa del Barça Ronald Araujo i el capità del Girona Cristhian Stuani. Un recull de relats breus de tot tipus, des de contes a articles.

 

"Mi vida, de 300 a 0 km por hora"

Dani Amatriaín

Al llarg de les 125 pàgines, Dani Amatriaín fa un repàs de la seva trajectòria professional en diversos vessants. Com a pilot va formar part la generació daurada de finals dels anys 80, l'època de Sito Pons, Carles Cardús i Joan Garriga, entre altres a la categoria dels 250 centímetres cúbics.

Després vindria la seva etapa d'empresari i de mànager. Va portar Emili Alzamora a conquerir el títol dels 125 centímetres cúbics i Jorge Lorenzo, al bicampionat del dos i mig.

Aquell any, quan estava en el cim de l'èxit, "el dimoni", com ell anomena la cocaïna al llibre, el va descavalcar. Tot se'n va anar en orris i la droga el va portar al desastre. Ara, recuperat i rehabilitat (ja són sis anys sense consumir-ne) ha iniciat una nova etapa com a terapeuta per ajudar els que viuen addiccions.

 

"Subcampeón"

Zuhaitz Gurrutxaga (Libros del K.O.)

Llibre necessari per trencar tabús pel que fa a la salut mental en el món del futbol. L'exfutbolista de la Reial Societat Zuhaitz Gurrutxaga relata el seu martiri amb un TOC en plena lluita per la Lliga. Una autobiografia crua i honesta, entre la comèdia i l'angoixa, i la reconciliació amb el futbol després de conèixer la seva part més fosca.

 
ARXIVAT A:
Recomanacions Sant Jordi
Anar al contingut