Crescuda del Llobregat (Albert Martí)

Les dades del dia més plujós dels darrers dos anys: precipitació, cabals i reserves d'aigua

Néstor GómezActualitzat

Ahir va ser un dia molt plujós. Tan plujós que des del 23 de novembre de 2021 no es registrava una precipitació tan extensa i abundant.

Tot i que les temperatures ahir es van quedar curtes, la massa d'aire que teníem a sobre era lleugerament càlida i, situada sobre el Mediterrani, es va carregar d'humitat. L'aire càlid té la capacitat d'emmagatzemar més aigua que l'aire fred. I si a aquesta situació hi afegim la inestabilitat i l'entrada de vent de mar cap a terra, el resultat va ser una pluja continuada, abundant i molt intensa en el cas del Baix Llobregat i el Vallès Occidental.

El registre més elevat del dia es va recollir a Viladecans, amb 125,6 l/m², és la segona pluja més important en 24 hores des de 1993, per darrere dels 139,9 l/m² caiguts el 9 de novembre de 2002.

 

El Llobregat multiplica per tres el cabal de l'Ebre

La pluja persistent i intensa caiguda sobre el Vallès Occidental i el Baix Llobregat va provocar una gran crescuda i molt ràpida al curs baix del Llobregat, entre la zona d'aiguabarreig del Llobregat i la riera de Rubí i la desembocadura, al Prat de Llobregat. Si dies enrere el cabal del Llobregat estava entre el 2 i els 5 m³/s, el pic de la crescuda a Sant Vicenç dels Horts va arribar 854 m³/s a les 21.20 h, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Una crescuda molt ràpida de pujada, però també de baixada.

Crescuda del Llobregat a Sant Vicenç dels Horts (ACA)

Aigües avall una hora més tard, l'estació d'aforament de Sant Joan Despí arribava al pic de la crescuda, amb 632 m³/s. És un valor tan elevat que multiplica per tres el cabal de l'Ebre a la mateixa hora al seu pas per Tortosa. Ha estat una crescuda molt important, però inferior a la que es va registrar durant el temporal Gloria, quan el cabal del Llobregat va superar els 900 m³/s.

Crescuda del Llobregat a Sant Joan Despí (ACA)

Han pujat les reserves d'aigua?

Cal tenir una mica de paciència i esperar que l'aigua arribi als pantans per veure els efectes de les pluges. L'espera és de només dos o tres dies, prou temps perquè l'aigua superficial i la infiltrada a nivells superficials sigui efectiva per a les reserves d'aigua dels embassaments. Per una altra banda, la pluja d'un dia no ens farà sortir de la sequera que arrosseguem des de fa més de tres anys. Caldrien almenys 10 dies de pluges generals i generoses a les capçaleres dels rius per remuntar les reserves d'aigua del país, sobretot, de les conques internes.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut