Tronc de lluç donosti amb patates al vapor

imatge de recurs
  • Programa: Cuina x solters
  • Cuina: Isma Prados
  • Dificultat: Mitjana
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • 1 tronc de lluç de 250 grams.
  • 2 gotes de vinagre blanc.
  • Unes fulles de julivert (que també podeu incloure com una fulla més en una amanida verda...)
  • 3 patates de les anomanedes "platillo" o simplement que siguin noves.
  • 1 bitxo pixcant, altrament anomenat "guindilla".
  • 1 dent d'all.
  • 1/2 llimona.
  • Oli d'oliva verge extra.

PREPARACIÓ

1. Peleu les patates i disposeu-les en un recipient de plàstic per anar al microones amb un dit d'aigua, (millor envasada), una fulleta de llorer, sal i uns granets de pebre.
2. Filmeu-ho, feu un parell de forats al film amb la punta d'un ganivet, i programeu el microones uns 8 min a 400 w.
3. En una paella antiadherent que pugui anar al forn, poseu un rajolí d'oli d'oliva, i marqueu a foc fort el tronc de lluç salpebrat. No es tracta de coure'l així del tot, l'acabarem de coure per espai de 4 min al forn a 180 graus.
4. Abans de ficar-lo al forn, poseu un rajolí d'aigua a la paella. Així després podrem muntar la "donosti", una emulsió de l'aigua del propi peix amb oli d'oliva, llimona, vinagre, bitxo i all.

La pregunta: Com podem picar el julivert per deixar-lo molt fi si no tenim traça amb el ganivet?

5. Triturant-lo a través d'un líquid en el got del minipimer... Si ho fem a través d'oli, podem guardar el conjunt al refrigerador durant dies i dies...
6. Si el triturem a través d'aigua, el passem per un colador per a separar-lo d'aquesta, i després al damunt d'un paper secant en un lloc sec per tal de tornar-lo a tenir utilitzable, sense que s'enganxi.
7. Si voleu picar-lo a mà, feu un moviment de "barca" amb el ganivet tallant molt finament un farcellet comprimit de fulles entre els dits de la mà.
8. Mulleu el lluç amb el suc de llimona (no gaire), i amb el vinagre, i si us ha quedat sec, amb una espurneta d'aigua.
9. A banda, en 3 cullerades d'oli d'oliva extra afegiu: A)bitxo. B) L'ALL
10. Escaldeu el tronc de lluç amb aquest oli, i munteu la donosti a foc lent, en moviments circulars per tal que la emulsió sigui òptima. Penseu que és el mateix principi d'elaboració que el pilpil.
11. Emplateu el lluç, poseu les patates a banda, i salseu amb aquest bé de déu que encara us queda a la paella.
12. Ah! Per cert. Poseu una bona quantitat de julivert picat.
Anar al contingut