Tripa i peu de xai estofats a l'antiga
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Pere Toledo
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Menys d'una hora
- Restaurant: Manel, Martorell
- Informació nutricional -Obre
El xai és una carn rica en vitamines del grup B, en especial la B12, i en minerals com el fòsfor, el zinc o el sodi.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
- 4 peus de xai
- 400 g de tripa de xai
- 400 g de pernil ibèric (a daus)
- Per al brou:
- 2 l d'aigua
- 1 ceba amb claus
- 1 fulla de llorer
- romaní
- farigola
- 4 alls
- 1 branca d'api
- 1/2 porro
- 1 pastanaga
- 3 bitxos
- sal
- Per al sofregit:
- 4 alls
- 2 cebes mitjanes picades
- 50 g de xoriço picant
- 2 bitxos
- 1 pebrot vermell petit
- 1 pebrot verd
- 1 pastanaga
- 200 g de tomàquet fregit
- 50 g de farina de blat de moro
- oli, sal i pebre blanc
- 1 c/p de pebre vermell dolç
- 1 c/p de pebre vermell picant
- Per a la picada:
- 1 all
- 10 g d'ametlles
- uns quants brins de safrà
- julivert
- 2 carquinyolis
- 10 g de nous
PREPARACIÓ
Per fer el brou, en una cassola amb aigua poseu-hi la ceba amb claus, el llorer, el romaní, la farigola, els alls, l'api, el porro, la pastanaga, el bitxo i la sal, i deixeu-ho coure durant mitja horeta.
Seguidament, afegiu-hi els peus de xai, deixeu-ho bullir 15 minuts i, finalment, poseu-hi la tripa de xai i deixeu-ho bullir 15 minuts més.
A continuació, en una paella amb oli sofregiu l'all picat, la ceba picada, els pebrots i la pastanaga tallats a dauets i el bitxo.
Quan estiguin dauradets, afegiu-hi el xoriço tallat a rodanxes, el pebre vermell dolç i el pebre vermell picant; remeneu-ho bé; cobriu-ho amb el brou, i deixeu-ho coure una estona.
Mentrestant, per fer la picada poseu en un bol l'all, les ametlles, el safrà, el julivert, els carquinyolis i les nous, i tritureu-ho bé amb el morter.
Tot seguit, afegiu el tomàquet fregit i la picada a la paella del sofregit; remeneu-ho bé; poseu-hi la tripa, el peu de xai i els daus de pernil, i deixeu-ho coure tot junt durant un parell de minuts.
Finalment, poseu-hi una mica de farina dissolta en aigua, rectifiqueu-ho de sal i pebre, torneu-ho a remenar bé i deixeu-ho coure uns minuts més.
I ja per acabar, emplateu la tripa i el peu de xai estofats.
Seguidament, afegiu-hi els peus de xai, deixeu-ho bullir 15 minuts i, finalment, poseu-hi la tripa de xai i deixeu-ho bullir 15 minuts més.
A continuació, en una paella amb oli sofregiu l'all picat, la ceba picada, els pebrots i la pastanaga tallats a dauets i el bitxo.
Quan estiguin dauradets, afegiu-hi el xoriço tallat a rodanxes, el pebre vermell dolç i el pebre vermell picant; remeneu-ho bé; cobriu-ho amb el brou, i deixeu-ho coure una estona.
Mentrestant, per fer la picada poseu en un bol l'all, les ametlles, el safrà, el julivert, els carquinyolis i les nous, i tritureu-ho bé amb el morter.
Tot seguit, afegiu el tomàquet fregit i la picada a la paella del sofregit; remeneu-ho bé; poseu-hi la tripa, el peu de xai i els daus de pernil, i deixeu-ho coure tot junt durant un parell de minuts.
Finalment, poseu-hi una mica de farina dissolta en aigua, rectifiqueu-ho de sal i pebre, torneu-ho a remenar bé i deixeu-ho coure uns minuts més.
I ja per acabar, emplateu la tripa i el peu de xai estofats.