Panellets

Puntuació:

3,01 / 5

Categoria:
altres, postres
Aliment principal:
altres
Dificultat:
alta
Temps d’elaboració:

Puntua (604 vots)

Ingredients

  • 1 kg de farina d'ametlla crua Marcona
  • 800 gr de sucre
  • 150 gr de patata bullida amb pell
  • la pell de ½ llimona ratllada
  • 30 gr d'anís dolç

Elaboració

Aixafarem bé amb una forquilla la patata bullida i pelada. Amb les mans ben netes farem una massa barrejant la patata amb el sucre i la farina d'ametlla. Afegirem l'anís i la pell de llimona i ho acabarem de treballar fins que ens quedi ben lligat i es desenganxi del recipient. Aquest massapà el deixarem reposar unes dotze hores tapat a la nevera perquè ens agafi una mica de cos. Passat aquest temps agafarem porcions del massapà i en farem boles. En un bol a part barrejarem pinyons crusos amb una mica de rovell d'ou i arrebossarem les boles amb els pinyons (el truc per poder enganxar amb més facilitat els pinyons a les boles és mullar els pinyons amb una mica de rovell allargat amb aigua). Ho posarem en safates de forn una mica separats i els courem a 225ºC fins que agafin color.

Un cop tenim la base de massapà podem fer moltes varietats de panellets. Els podem arrebossar de coco rallat, amb ametlla filada, podem afegir-hi cafè soluble al massapà (una proporció de 30 gr de cafè per kilo de massapà), també podem substituïr la patata per moniato, etc.

Hi ha moltes versions dels panellets, hi ha qui no hi posa gens de patata i hi posa una mica d'aigua per barrejar els ingredients, es pot baixar la quantitat de sucre si veiem que són massa dolços, o també perquè surtin més econòmics podem posar més quantitat de patata per allargar el massapà.
De cafè: Agafarem un kilo de massapà i hi barrejarem 30 gr de cafè soluble.

Panellets de xocolata:
Posarem uns 50 gr de cacao soluble (tipus Nesquik o Cola-cao) per cada kilo de massapà.

Panellets de taronja:
Agafarem a l’hora de pastar el massapà i hi ratllarem 3 o 4 pells de taronja per kilo.

Panellets de castanya:
Per coure les castanyes les farem en una paella foradada i directament sobre el foc, controlant la flama que no sigui ni massa forta ni massa fluixa. Abans de torrar-les els hi farem un tall a la pell perquè no rebentin i s’esclafin. Les hem d’anar remenant sovint i a mitja cocció hi tirarem un rajet d’aigua per estovar-les. També ens ajudarà a poder pelar-les millor. Un cop siguin ben torradetes, sense cremar-les, les posarem embolicades amb paper de diari o draps i les deixarem reposar, això farà que facin una mica d’humitat i també ens ajudarà a que es pelin millor.
En cas que no tinguem foc o brasa també les podem fer al forn, directament en una safata, amb un tallet i a uns 240ºC anem remenant, hi posem una mica d’aigua i ja està.
Cap a l’oest de la península (Galicia, Castella, Portugal, etc...) se solen fer les castanyes afegint-hi sal fina i sal gruixuda a mitja cocció.

Per acompanyar les castanyes i moniatos triarem un bon moscatell.




Fotos de la recepta (1)

Comentaris (9)

  • 04/11/2013 10:44:22 Marca com a ofensiu

    Mullar els pinyons amb rovell i aigua, funciona segur. També va bé mullar-los amb la clara batuda, però ja veieu, per altres usuaris, que n'hi ha que ja se'n surten sense haver-los de mullar amb res! Segur que us han sortit boníssims, els panellets son d'allò més agraït;)))

  • 01/11/2013 10:15:30 Marca com a ofensiu

    Hola, A casa meva l'any passat bem fer panellets de pinyons i a l'hora de enganxar els pinyons no s'ens enganxaven. Amb el truc que vosaltres dieu en aquesta recepte, mullar els pinyons amb una mica de rovell d'ou allargat amb aigua, va bé ?? Gràcies. :')

  • Hola, Vull fer panellets i vull fer-ho a partir de la vostra recepta, però n'he xafardejat alguna altra i diuen que també s'hi posen ous. Com és això? Hi ha molta diferència si no se n'hi posen? Gràcies!

  • 28/10/2010 15:39:07 Marca com a ofensiu

    Jordi, sí que es pot, però pensa que el moniato és més "dolç" que la patata, té més sucres... però es pot fer perfectament! i el de moniato amb codonyat queda boníssim! :-)

  • jordi

    jordi diu:

    28/10/2010 14:23:58 Marca com a ofensiu

    Una pregunta: no és possible posar moniato, en comptes de patata? És que em sembla que ho feien així, les meves iaies?

  • 21/10/2010 10:18:25 Marca com a ofensiu

    Benvolguda Sara,

    Amb les quantitats indicades a la recepta, et surtirien aproximadament 2 kg de panellets (per a unes 8-10 persones).

    Salutacions,
    Clubdecuines

  • Sara

    Sara diu:

    21/10/2010 09:01:41 Marca com a ofensiu

    Per quantes persones és la recepta dels panellets? Haig de fer els panellets per tota una escola... gràcies!

  • 20/10/2010 16:40:59 Marca com a ofensiu

    Hola Marc,

    Pots consultar totes les receptes de panellets que tenim publicades al Clubdecuines clicant aquí.

    Salutacions,
    Clubdecuines

  • marc

    marc diu:

    20/10/2010 15:32:07 Marca com a ofensiu

    M'enkanten els panellets i soc molt català. Em podríeu enviar més receptes per fer-li a una persona abans del dimecres que ve, siusplau? Adéu, gràcies. Tinc 12 anys.

Recepta de:
Receptes publicades:
103
Vots rebuts:
35740
Comentaris rebuts:
89
Seguidors:
51