Paella

Imatge recepta de Paella

INGREDIENTS

  • 300 g d'arròs
  • 150 g de cap de costella de porc
  • 200 g de pollastre
  • 150 g de conill
  • 1 ceba
  • 1 pebrot verd
  • 200 g de tomàquets madurs
  • 100 g de pèsols (congelats)
  • 100 g de pèsols (congelats)
  • 4 gambes o escamarlans (poden ser congelats)
  • 1 sípia petita (millor que sigui fresca)
  • 1 calamar petit
  • Oli
  • Sal
  • Safrà
  • 2 grans d'all i julivert

PREPARACIÓ

Preparació:

• Es tallen totes les carns petites.

• Es pela i pica la ceba petita.

• Es poleix el pebrot i es talla a daus petits.

• Es ratllen els tomàquets.

• Es netegen els musclos, s'obren al vapor i es guarda el suc.

• Es netegen les gambes o els escamarlans.

• Es neteja la sípia i el calamar, i es tallen a trossos no gaire grossos; si és sípia fresca, es reserva la bossa marró, perquè hi dóna bon gust.

• Es pela l'all i es pica amb el julivert net.

• Es posa a bullir aigua.


Elaboració:

- Es tira un bon raig d'oli a la paella (millor que sigui la tradicional de ferro), procurant que quedi la base coberta. Quan l'oli està calent, s'hi posen les carns i es deixen coure fins que agafin color. Aquest és el moment de salar-les.

- Sense treure les carns de la paella, s'hi afegeix la ceba i el pebrot, i es deixa coure a poc a poc fins que la ceba es comenci a enrossir. Tot seguit, s'hi posa la sípia i el calamar, es fan un parell de voltes, i ja s'hi poden afegir les gambes o escamarlans. S'ha de deixar que cogui fins que perdi el color de cru. En aquest punt, si es vol, s'hi pot tirar una mica de conyac. Tot seguit s'hi afegeixen els pèsols, el safrà i l'all i el julivert, es remena bé perquè quedi barrejat i s'hi tira el tomàquet, que s'ha de deixar coure uns cinc minuts. Seguidament ja s'hi pot afegir l'arròs.

- L'arròs s'ha de deixar sofregir una mica. A continuació, s'hi tira l'aigua bullint i el suc dels musclos i les rossellones. Se sala molt superficialment.

- Cocció: Les mesures perquè quedi al punt quan es cou al forn són: dues mides de líquid bullint en volum per una d'arròs. El temps de cocció és de 16 minuts aproximadament. És important que el forn estigui ja calent, a 180º C. Quan es retira l'arròs del forn es deixa reposar uns 5 minuts tapat abans de servir-lo.

NOTES IMPORTANTS DE LA PAELLA:

1) Queda completament diferent de gust si es fa en paella tradicional que si es fa en una altra classe de material.

2) La paella ha de quedar sempre seca i el gra d'arròs desenganxat.

3) Al País Valencià no hi posen ceba, perquè diuen que estova l'arròs; a Catalunya se n'hi posa perquè es considera que la base és controlar l'aigua i el temps de cocció.

4) També hi ha una diferència pel que fa a tirar l'arròs entre Catalunya i el País Valencià: a Catalunya es tira abans de l'aigua i els valencians el tiren després.

NOTA: S'ha de tenir la precaució de controlar l'aigua i també el temps de cocció.
Anar al contingut