Olives verdes en conserva

Puntuació:

2,98 / 5

Categoria:
altres, aperitius, primers
Aliment principal:
altres
Dificultat:
baixa
Temps d’elaboració:

Puntua (407 vots)

Tags:

Ingredients

  • Olives verdes
  • Aigua
  • Sal
  • Oli
  • Sajolida
  • Fonoll
  • Romaní
  • Farigola
  • All
  • Pell de taronja
  • Granets de pebre negre
  • Llorer
  • ...

Elaboració

A finals de setembre i primers d'octubre és temps de recollir les olives. És en aquesta època de recol·lecció quan estan verdes, a punt de canviar de color: de morat cap a negre.

Són moltes les maneres i tècniques de fer conserva d'olives, així com els ingredients per afegir-hi, depenent del gust final que volguem que agafin i que més ens agradi.

Les podem fer senceres, tallades o aixafades. Si les fem senceres, trigarem més a treure'ls-hi l'amargor, però es conservaran més temps. Pel contrari, si les fem trencades o aixafades, les podrem menjar més aviat, però ho haurem de fer més ràpid.

Jo us proposo:

Agafar olives verdes, just en el punt que algunes comencin a posar-se morades. Treure'ls-hi bé les cues i les fulles. Ficar-les en un recipient de plàstic, vidre o ceràmica (mai metàl·lic). Afegir aigua fins a cobrir-les. Els hi haurem de canviar l'aigua cada dia. Els dies que les haurem de tenir en aigua perquè perdin l'amargor (si les hem fet senceres) seran entre 9 i 12 dies. Cal tastar-ne una per comprovar si són del nostre gust.

Una vegada hagin passat aquests dies, caldrà tenir pots de vidre amb tapa a punt per guardar-les.

Agafar aigua filtrada o mineral (sense clor) i dissoldre-hi sal. Aproximadament, per cada litre d'aigua entre 80 i 120 gr. de sal (que fa de conservant).

Ara es qüestió d'anar posant olives dins dels pots i anar-hi intercalant alguns dels ingredients de la llista, abans esmentats (sajolida, fonoll, farigola, all ...). Acabar d'omplir els pots plens d'olives amb aigua salada. Cal que l'aigua cobreixi completament les olives. Tirar-hi per sobre un raig d'oli i tancar els pots. Deixar-los reposar en un lloc fresc i fosc.

Caldrà esperar uns mesos (3, més o menys) abans d'obrir i començar a menjar-les.

És important no tocar les olives amb les mans i tampoc fer servir mai res de metall. Utilitzar sempre culleres i/o pals de fusta.

Si és la primera vegada que fem conserva d'olives, recomano fer diferents combinacions amb els ingredients que hi posem, així com les quantitats aproximades utilitzades i anar-ho anotant als pots. D'aquesta manera, l'any vinent podrem tornar a fer les que més ens hagin agradat.

No és una “ciència exacta”, és qüestió d'anar experimentant. Que vagin de gust!!

Fotos de la recepta (2)

Comentaris (5)

  • D'aquesta manera i amb aquests ingredients ho vaig heretar de la meva àvia i segueixo cada any amb la mateixa tradició. Com a comentari jo li poso bastantes herbes i alls, ara en lloc del pebre unes ?cayenas!. Primer amb una tina ben gran les poso totes i quan estan llestes amb la seva pròpia aigua ben colada omplo els pots mes petits, d'altra banda i com a consell, damunt de la tina i per tapar el forat cal posar un bon grapat de romaní perquè no toquin la superfície i es tornin !xoques!

  • D'aquesta manera i amb aquests ingredients ho vaig heretar de la meva àvia i segueixo cada any amb la mateixa tradició. Com a comentari jo li poso bastantes herbes i alls, ara en lloc del pebre unes ?cayenas!. Primer amb una tina ben gran les poso totes i quan estan llestes amb la seva pròpia aigua ben colada omplo els pots mes petits, d'altra banda i com a consell, damunt de la tina i per tapar el forat cal posar un bon grapat de romaní perquè no toquin la superfície i es tornin !xoques!

  • 09/11/2010 14:41:11 Marca com a ofensiu

    Cal no perdre les "tradicions" i receptes centenàries. Cal anar-les dient de pares a fills i poder seguir gaudint d'aquests plaers culinaris.

  • 29/10/2010 14:28:36 Marca com a ofensiu

    M'encanten! la meva àvia en fa cada any però la veritat és que no estava gaire atenta al que hi posava per conservar-les, ja li preguntaré a veure ben bé què hi posa ella! sajolida, farigola i pell de taronja, aigua i sal, segur! però no sé si alguna cosa més...

  • 29/10/2010 12:28:36 Marca com a ofensiu

    Lo meu i les olives és de metge!!! M'agraden totes! A casa del meus pares tenim una olivera, durant el pont miraré si ha fet fruits, em faría molta il·lusió poder fer aquesta recepta.

Recepta de:
Plat preferit:
molts...
Receptes publicades:
27
Vots rebuts:
9624
Comentaris rebuts:
91
Seguidors:
10