Escudella de bacallà
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Nandu Jubany
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
- Restaurant: Can Jubany, Calldetenes (Osona)
INGREDIENTS
- Per a l'escudella:
- 1/2 kg d'espines de bacallà
- 1/2 kg de pells remullades de bacallà
- 250 g de patates
- 2 alls
- 200 g de ceba
- 65 g de farina
- 10 g de cues de julivert
- 3 l d'aigua
- 65 g d'oli d'oliva verge
- 24 galets
- Per a la pilota:
- 350 g de bacallà esqueixat
- 400 g de bacallà fresc
- 70 g de pa
- 35 g de llet
- 1 ou
- 1/2 gra d'all
- farina
PREPARACIÓ
Per començar, en una cassola amb oli calent fregiu els alls aixafats.
Quan estiguin dauradets, afegiu-hi la ceba tallada a la juliana, les espines de bacallà, la patata tallada a trossos i la farina i deixeu-ho coure tot junt durant una estona.
Després, afegiu-hi les pells de bacallà i el julivert. Quan estigui tot ben ros, cobriu-ho amb l'aigua i deixeu-ho bullir 30 minuts.
A continuació, coleu el brou i poseu-ne la meitat en un cassó i l'altra meitat en un altre.
Per fer la pilota, poseu en un bol la molla de pa picada, la llet, l'ou, l'all i el julivert picats i remeneu-ho bé amb una forquilla. Quan estigui tot ben barrejat afegiu-hi el bacallà esqueixat i el bacallà fresc ben picats i remeneu-ho bé.
Seguidament, agafeu la massa, doneu-li forma de pilota amb les mans, enfarineu-la i poseu-la a coure en un dels cassons amb el brou de bacallà durant 25 minuts.
Mentrestant, bulliu els galets en l'altre cassó amb el brou durant uns 10 minuts.
I ja per acabar, emplateu la pilota tallada a rodanxes i poseu-hi el brou amb els galets a sobre.
Quan estiguin dauradets, afegiu-hi la ceba tallada a la juliana, les espines de bacallà, la patata tallada a trossos i la farina i deixeu-ho coure tot junt durant una estona.
Després, afegiu-hi les pells de bacallà i el julivert. Quan estigui tot ben ros, cobriu-ho amb l'aigua i deixeu-ho bullir 30 minuts.
A continuació, coleu el brou i poseu-ne la meitat en un cassó i l'altra meitat en un altre.
Per fer la pilota, poseu en un bol la molla de pa picada, la llet, l'ou, l'all i el julivert picats i remeneu-ho bé amb una forquilla. Quan estigui tot ben barrejat afegiu-hi el bacallà esqueixat i el bacallà fresc ben picats i remeneu-ho bé.
Seguidament, agafeu la massa, doneu-li forma de pilota amb les mans, enfarineu-la i poseu-la a coure en un dels cassons amb el brou de bacallà durant 25 minuts.
Mentrestant, bulliu els galets en l'altre cassó amb el brou durant uns 10 minuts.
I ja per acabar, emplateu la pilota tallada a rodanxes i poseu-hi el brou amb els galets a sobre.