Coca de recapte

Puntuació:

2,91 / 5

Categoria:
altres
Aliment principal:
verdures i hortalisses
Dificultat:
baixa
Temps d’elaboració:

Puntua (359 vots)

Ingredients

  • 1 base fresca de pizza
  • espinacs frescos
  • panses i pinyons
  • un trosset de botifarra crua
  • un trosset de botifarra negra
  • bolets secs
  • oli d'oliva
  • formatge de cabra (opcional)

Elaboració

Aquesta coca l'he fet per participar a l'iniciativa del blog "Memòries d'una cuinera", creat per la Mònica (http://cosesdellabiro.blogspot.com/), la Judith (http://elmondejuju.blogspot.com/) i l'Yves (http://ygerbeau.blogspot.com/). Es tracta de recuperar diferents receptes d'abans i de sempre, i per això cada mes ens en proposen una. Entre tots presentem diferents propostes i ells les van classificant. La primera proposta ha estat la coca de recapte.

Sóc una gran fan d'aquestes coques i ja sé que la típica és amb escalivada i botifarra o bé arengades, sardines o anxoves. Aquestes són les que han perdurat al llarg del temps, però ja es pot intuïr que pel seu nom es tracta d'una coca amb diferents ingredients al damunt provinents d'una recaptació o bé que han sobrat.

Al llibre "cuina catalana per a festes i tradicions", de Kazuko Sano i Narcís Clotet, expliquen que a molts pobles el dia de santa Àgata tot el poder passa a mans de les dones, elles es cuiden de tot. Fan la capta i la botifarrada, organitzen el ball, paguen els músics i són elles les que treuen els homes a ballar. En els pobles de la Ribera del Cinca les dones feien un àpat col·lectiu amb menjar recollit d'entre totes les cases. Al Rosselló les dones portaven botifarres a beneïr i després se les menjaven en un àpat de grup. En molts pobles eren els homes els qui havien de fer les feines de les dones, durant tota la jornada (i ara podriem pensar... tant de bo tots els dies fossin santa Àgata, oi?) Jejeje.

És per això que aquesta coca l'he fet amb menjar "recol·lectat": els espinacs són frescos de l'hort dels meus avis, i les botifarres també me les dónen ells. Els bolets secs me'ls dóna la meva mare... i finalment la base l'he comprada jo, perquè al no tenir forn he de coure la coca al microones (amb el grill) i després fer-la per sota amb la planxa, i no sabia si fent la massa jo mateixa se'm couria bé.

Després de tot el rollo que acabo d'esciure, aquí va la recepta:

1_ Fem la base, o estirem la que hem comprat.

2_ Coem els espinacs, bullint-los uns 4 minuts. Després posem panses, pinyons i una mica d'oli en una paella. Hi afegim els espinacs i els saltegem una mica. Seguidament els posem ja a sobre de la base.

3_ A la mateixa paella, hi coem les butifarres tallades a rodanxes (només marcades, després s'acabaran de coure). Si la feu al forn, que suposo que sí, no fa falta que les passeu per la paella, les podeu posar directament crues a sobre de la base.

4_ Per últim tallem els bolets que haurem hidratat durant uns 10 minuts, els saltegem una mica (2 minuts com a molt) i els posem a sobre de la base. També hi podeu posar uns trossets de formatge de cabra.

5_ La poseu a coure al forn fins que veieu que està llesta.

Un cop estigui fora, hi tireu una mica d'oli d'oliva. De la coca que porta espinacs, mongetes seques i botifarra se'n diu coca enramada.

Fotos de la recepta (2)

Comentaris (8)

  • 16/03/2011 15:30:12 Marca com a ofensiu

    Jo la vull com està, el proper dia la faig segur, m´agraden molt les coques vegetals!!!

  • 16/03/2011 02:20:41 Marca com a ofensiu

    Tot i que hi ha gent que veig que no els hi agraden els espinacs perquè hi voten un 1... :) podeu canviar-ho per altres verdures!

  • 15/03/2011 12:49:03 Marca com a ofensiu

    Gràcies a vosaltres! M'heu donat una bona excusa per fer servir els espinacs d'una manera diferent! me n'alegro molt que t'agradi, ja espero la propera proposta! :)

  • judith

    judith diu:

    15/03/2011 10:57:53 Marca com a ofensiu

    Quina proposta més bona! Els espinacs són una de les meves verdures preferides! Així que ja et pots imaginar que penso de la teva coca, no???? Què bona!! Petonets, guapa, i gràcies per participar!

  • 15/03/2011 00:24:26 Marca com a ofensiu

    Bona nit, Bet! Ja espero la teva també, doncs! Ara acabo de publicar la de "la recepta del 15". Jejeje, espero que hagin anat molt bé aquests dies, i ens tornem a veure per aquí! :-)

  • 15/03/2011 00:03:48 Marca com a ofensiu

    Hola Bet, després d'uns dies fora ja torno a ser per aquí. Quina coca de recapte més fantàstica pel Memòries d'una cuinera. Un dia d'aquests haig de fer la meva. Petons!

  • 14/03/2011 20:58:31 Marca com a ofensiu

    Hola Joan, gràcies pel comentari! Sí, la veritat és que amb pebrots també pot quedar molt bona! Normalment no compro espinacs, i menys dels congelats, però aquests de casa dels meus avis tenien un bon gust i una bona pinta...!

  • 14/03/2011 19:38:01 Marca com a ofensiu

    Hola Bet, té molt bona pinta, tot i que jo canviaria els espinacs per pebrots o un altre ingredient :D