Caldo de Nadal amb pilotes vegetals
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Alba Barbero (tecnòloga dels aliments de Lleida)
- Dificultat: Baixa
- Temps: Menys d'una hora
- Restaurant: Cuines de casa
- Dieta: Per a embarassades
INGREDIENTS
- Per a 4 persones:
- 1 litre de brou de Nadal Aneto
- oli oliva verge extra per decorar
- Per a la pilota vegetal:
- 100 g de cigrons (en sec)
- un polsim de bicarbonat
- 200 g pa dur
- 200 g llet evaporada
- moixernons secs
- 1 ceba
- 2 grans d'all
- 1 fulla de llorer
- grans de pebre negre
- 80 g farina de cigrons
- 2 ous
- 20 g julivert fresc
- nou moscada
- sal i pebre acabat de moldre
- oli d'oliva
PREPARACIÓ
Per començar, la nit abans poseu els cigrons en remull en aigua tèbia i un pessic de bicarbonat. L'endemà, escorreu-los i poseu-los en una bosseta per coure els cigrons. Seguidament, ompliu una olla amb aigua, afegiu-hi un tros de ceba, dos grans d'all, una fulla de llorer i uns quants grans de pebre negre i poseu-la al foc. Quan arrenqui el bull, incorporeu-hi la bosseta dels cigrons i deixeu-los coure dues hores, a foc suau.
Mentrestant, rehidrateu els moixernons amb una mica d'aigua tèbia durant 30 minuts.
A continuació, traieu amb un ganivet l'escorça del pa, talleu la molla a daus i poseu-los a remullar en un bol amb la llet evaporada.
Per fer les pilotes vegetals, tritureu amb el pímer els cigrons, juntament amb una mica de julivert, una part dels moixernons i una mica de caldo de Nadal Aneto. Quan quedi una massa ben fina, afegiu-hi el pa remullat amb la llet, els ous, la farina de cigrons, una mica de pebre mòlt, nou moscada mòlta i sal, i barregeu-ho bé fins que quedi una massa densa. Després, feu les pilotes amb les mans, enfarineu-les amb farina de cigró i daureu-les una mica en una paella amb oli ben calent.
Tot seguit, escalfeu en un cassó el caldo de Nadal i, quan arrenqui el bull, afegiu-hi les pilotes i la resta de moixernons i deixeu-ho coure tot junt durant uns 10, 15 minuts a foc suau.
I ja per acabar, serviu el caldo i guarniu el plat amb una mica de julivert picat i un rajolí d'oli d'oliva verge extra.
Mentrestant, rehidrateu els moixernons amb una mica d'aigua tèbia durant 30 minuts.
A continuació, traieu amb un ganivet l'escorça del pa, talleu la molla a daus i poseu-los a remullar en un bol amb la llet evaporada.
Per fer les pilotes vegetals, tritureu amb el pímer els cigrons, juntament amb una mica de julivert, una part dels moixernons i una mica de caldo de Nadal Aneto. Quan quedi una massa ben fina, afegiu-hi el pa remullat amb la llet, els ous, la farina de cigrons, una mica de pebre mòlt, nou moscada mòlta i sal, i barregeu-ho bé fins que quedi una massa densa. Després, feu les pilotes amb les mans, enfarineu-les amb farina de cigró i daureu-les una mica en una paella amb oli ben calent.
Tot seguit, escalfeu en un cassó el caldo de Nadal i, quan arrenqui el bull, afegiu-hi les pilotes i la resta de moixernons i deixeu-ho coure tot junt durant uns 10, 15 minuts a foc suau.
I ja per acabar, serviu el caldo i guarniu el plat amb una mica de julivert picat i un rajolí d'oli d'oliva verge extra.