Bacallà de Quaresma

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuina: Núria Solé Fígols
  • Dificultat: Mitjana
  • Temps: Menys d'una hora
  • Restaurant: Pi (el Vendrell)

INGREDIENTS

  • 1 kg de bacallà dessalat
  • 6 alls
  • 4 carxofes
  • 2 ous durs
  • farina
  • 1 copa de xerès sec
  • sal
  • 1 clau d'olor
  • 1 ceba
  • 2 tomàquets
  • 1 truita de mongetes seques de 2 ous
  • 30 g d'ametlles
  • 1/2 l d'aigua
  • oli
  • pebre negre
  • 1 llesca de pa fregit
  • 1 fulla de llorer

PREPARACIÓ

  1. El dia abans de fer el plat, i a fi de dessalar el bacallà, poseu-lo en remull amb aigua, una aigua que haureu de canviar 4 vegades.
  2. Un cop tingueu el bacallà dessalat, enfarineu-lo i fregiu-lo en una paella amb oli roent.
  3. Pel que fa a les carxofes, talleu-les i deixeu-les una estona amb aigua i llimona per tal que no quedin negres. Després, enfarineu-les i fregiu-les en la mateixa paella en què heu fregit el bacallà.
  4. Per fer el sofregit, comenceu daurant la ceba picada, però no tota, perquè n'heu de reservar una mica per a la picada.
  5. Un cop la ceba estigui ben rossa, tireu-hi els tomàquets, sense pells ni llavors i tallat a trossos petits. Poseu-hi també sal, pebre negre i una fulla de llorer.
  6. Quan el tomàquet ja estigui una mica fet, tireu-hi una copa de xerès sec i deixeu que redueixi. El següent pas serà afegir-hi una cullerada farina per espessir el sofregit. Remeneu-ho un parell de vegades, poseu-hi una mica d'aigua i deixeu que vagi fent-se una estona més.
  7. Mentrestant, feu una picada amb sal, ametlles, 1 clau d'olor i una llesca de pa fregit.
  8. Un cop tingueu tots aquests ingredients ben picats, passeu per la paella la ceba que us ha quedat i els alls, poseu-los al morter, i seguiu fent la picada.
  9. Quan tingueu la picada a punt, aboqueu-la a la paella on teniu el sofregit, barregeu-ho bé i manteniu-ho uns minuts més al foc. Si veieu que el sofregit queda massa espès, diluïu-lo amb una mica d'aigua.
  10. A part, poseu el bacallà, les carxofes, els ous durs i la truita de mongetes en una cassola de fang, cobriu-ho amb el sofregit, feu-ho coure uns 5 minuts, i ja tindreu el plat a punt.
Anar al contingut