Aranya de favetes, botifarra negra i salsa de rostit
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Albert Enrich
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Menys d'una hora
- Restaurant: La Mar Salada, Barcelona
INGREDIENTS
- Per a 4 persones:
- 900 g d'aranyes de mar grans
- sal, pebre
- oli d'oliva
- 1 botifarra negra de perol
- Per a la guarnició:
- 250 g de favetes pelades
- 150 g d'escalunyes
- menta fresca
- 2 alls
- Per a la salsa de rostit:
- 300 g de costella de porc
- 100 g de mel
- 100 ml vi blanc
- romaní
- llorer
PREPARACIÓ
Per començar, netegeu i filetegeu les aranyes.
Per fer la salsa de rostit, escalfeu el forn a 250 graus, talleu la costella a trossets de 3 o 4 centímetres, poseu-la en una cassola de ferro colat, juntament amb un rajolí d'oli, sal i pebre, i rostiu-la al forn durant 15 minuts a 250 graus, fins que quedi ben dauradeta. Passat aquest temps, traieu-la del forn, poseu la cassola al foc, afegiu-hi la mel i el vi blanc, cobriu-ho d'aigua i deixeu-ho reduir lentament durant mitja horeta aproximadament. Seguidament, coleu la salsa i reserveu-la.
A continuació, peleu les escalunyes i enrossiu-les en una cassola amb els alls, el romaní i el llorer a foc lent durant 30 minuts. Després, poseu-hi la salsa de rostit i deixeu-ho reduir lentament fins a tenir una densitat òptima.
Mentrestant, escaldeu les favetes desgranades en una olla amb aigua bullint i sal, durant aproximadament 10 segons, refredeu-les en un bol amb aigua i gel, escorreu-les i peleu-les. Tot seguit, afegiu-les a la cassola de les escalunyes, juntament amb la botifarra del perol tallada a daus, deixeu-ho coure uns minuts, poseu-hi unes fulles de menta tallades en juliana, remeneu-ho bé i retireu-ho del foc.
Finalment, en una paella antiadherent, marqueu les aranyes a foc fort pel costat de la pell durant un minut, gireu-les, deixeu-les coure uns segons per l'altre cantó i retireu-les del foc.
I ja per acabar, emplateu el saltat de favetes en un plat soper gran, colloqueu-hi al damunt els filets d'aranya i guarniu el plat amb unes fulles de menta.
Per fer la salsa de rostit, escalfeu el forn a 250 graus, talleu la costella a trossets de 3 o 4 centímetres, poseu-la en una cassola de ferro colat, juntament amb un rajolí d'oli, sal i pebre, i rostiu-la al forn durant 15 minuts a 250 graus, fins que quedi ben dauradeta. Passat aquest temps, traieu-la del forn, poseu la cassola al foc, afegiu-hi la mel i el vi blanc, cobriu-ho d'aigua i deixeu-ho reduir lentament durant mitja horeta aproximadament. Seguidament, coleu la salsa i reserveu-la.
A continuació, peleu les escalunyes i enrossiu-les en una cassola amb els alls, el romaní i el llorer a foc lent durant 30 minuts. Després, poseu-hi la salsa de rostit i deixeu-ho reduir lentament fins a tenir una densitat òptima.
Mentrestant, escaldeu les favetes desgranades en una olla amb aigua bullint i sal, durant aproximadament 10 segons, refredeu-les en un bol amb aigua i gel, escorreu-les i peleu-les. Tot seguit, afegiu-les a la cassola de les escalunyes, juntament amb la botifarra del perol tallada a daus, deixeu-ho coure uns minuts, poseu-hi unes fulles de menta tallades en juliana, remeneu-ho bé i retireu-ho del foc.
Finalment, en una paella antiadherent, marqueu les aranyes a foc fort pel costat de la pell durant un minut, gireu-les, deixeu-les coure uns segons per l'altre cantó i retireu-les del foc.
I ja per acabar, emplateu el saltat de favetes en un plat soper gran, colloqueu-hi al damunt els filets d'aranya i guarniu el plat amb unes fulles de menta.