Cerca
 
TV3
 
 
Cronos
 

Últim vídeo de Cronos

 
Divulgació  - 07/05/2012 47.48

Els herois anònims de Trafalgar

21 d'octubre del 1805, oceà Atlàntic, davant del cap Trafalgar, a la costa andalusa. L'Armada britànica es disposa a participar en la batalla naval més decisiva de la història. En inferioritat numèrica però amb unes tripulacions molt més ben preparades que les de l'enemic, els britànics saben que ara és el moment de demostrar la seva destresa i coratge. I entre ells, en un lloc destacat, la nau de Sa Majestat, el "Bellorophon", un dels navilis més majestuosos de l'estol britànic. Els mariners que el comanden són una bona mostra de l'Armada que està a punt de destruir el poder naval francoespanyol. Doncs bé, bona part d'aquests mariners no són britànics i alguns ni tan sols han trepitjat mai les Illes Britàniques. Com pot ser això?

 
 

Properes emissions

 • 33
  Diumenge 27/07/2014 23:30

  Victòria a Marató

  L'Imperi Persa no ha de tenir cap límit. Tots els enemics que s'hi han enfrontat o han estat exterminats o han estat assimilats. Quan el rei Darius el...

  L'Imperi Persa no ha de tenir cap límit. Tots els enemics que s'hi han enfrontat o han estat exterminats o han estat assimilats. Quan el rei Darius el Gran decideix ampliar les fronteres es fixa en uns territoris llunyans, l'Hèl·lade, les polis gregues. Disgregats, petits, els grecs no semblen un gran enemic per als perses i els seus nombrosos aliats. Som al segle V abans de Crist. Grècia, l'Hèl·lade, només és una expressió geogràfica. Les ciutats gregues són independents i, sovint, enemigues, les unes de les altres. Esparta basa el seu poder en el domini dels seus veïns. Tebes, en la ubicació estratègica i Atenes, en el control del mar. Atenes havia ajudat la ciutat d'Eritrea, situada a l'actual Turquia, contra els perses. Aquest ajut, fallit d'altra banda, va ser la gran excusa que va tenir el rei Darius per anar a conquerir Grècia. Un gran imperi, potser el més poderós del món, contra una minúscula ciutat europea. Els atenencs, amb ajuda d'alguns dels seus veïns, van decidir plantar-hi cara. Era una actitud suïcida. Les minses forces gregues es van plantar a la plana de Marató, disposades a enfrontar-se al gruix de l'expedició de conquesta dels perses. I avui, a "Cronos", aquesta història fascinant la podrem veure en forma de documental. Un documental que reconstrueix aquests esdeveniments amb fidelitat. Viatjarem a l'interior del palau del rei persa, assistirem als debats de l'àgora d'Atenes, participarem en els combats que van ensangonar la platja de Marató. La primera Guerra Mèdica, dos mil cinc-cents anys enrere, avui, a "Cronos".

  • Subtitols
  • 3alacarta
 • 33
  Diumenge 03/08/2014 23:25

  Divina Salamina

  "Tots han mort. Allà els vaig deixar, caiguts dels seus vaixells, a la ribera de Salamina". Així es lamentava el gran rei persa Xerxes després de veur...

  "Tots han mort. Allà els vaig deixar, caiguts dels seus vaixells, a la ribera de Salamina". Així es lamentava el gran rei persa Xerxes després de veure com milers dels seus soldats havien mort en mans dels atenencs i d'altres grecs a la batalla naval de Salamina, una de les importants de la història. Xerxes volia venjar la derrota que havia patit el seu pare, Darius I, uns anys abans a Marató. Per això va decidir enviar un exèrcit enorme, monstruós, que derrotés per terra i per mar els grecs, especialment els atenencs. Els perses, amb una mostra sorprenent d'enginyeria, van construir un pont de barques que els va permetre passar d'Àsia a Europa. Fins i tot avui en dia, 2.500 anys després, representaria una meravella tecnològica el pont que van fer servir sobre l'Helespont. Aquell enorme exèrcit va avançar, magnífic, en direcció a Atenes. Només van ser aturats unes hores per tres-cents espartans al pas de les Termòpiles, però finalment van arribar a Atenes i la van destruir. Els atenencs, a bord dels seus vaixells, van buscar l'enfrontament amb els perses, probablement cinc o sis cops més nombrosos que ells. Aquesta és la història magnífica que avui els portem a "Cronos". Els convido a veure amb nosaltres la majestuositat de la Cort del Gran Rei Xerxes; les intrigues i conxorxes de la política d'Atenes; la marxa de l'enorme exèrcit imperial persa; i la valentia dels mariners grecs. Ho veurem amb els nostres ulls gràcies a una reconstrucció acurada d'aquells moments. A Cronos.

  • Subtitols
  • 3alacarta
 

Servei d'atenció a l'Audiència

 
 
 

Cronos continua durant el 2011 oferint les grans produccions documentals que recullen la Història de la Humanitat.

 

Història

La sèrie documental "Per Atenes", a "Cronos". 22/07/2014 - Diumenge, 23.30, al 33

Les guerres perses, a "Cronos"

El punt de partida de l'hegemonia d'Atenes a l'Egeu.

 
Documentals
 
 
 
 

© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.