- Accedeix al contingut de la pestanya
- Accedeix al contingut de la pestanya
- Accedeix al contingut de la pestanya
- Aquesta pestanya està sel·leccionada
- Accedeix al contingut de la pestanya
- Accedeix al contingut de la pestanya
- AvuiAquesta pestanya està sel·leccionada
- dc 20Accedeix al contingut de la pestanya
- dj 21Accedeix al contingut de la pestanya
- dv 22Accedeix al contingut de la pestanya
- ds 23Accedeix al contingut de la pestanya
- dg 24Accedeix al contingut de la pestanya
- dl 25Accedeix al contingut de la pestanya
- dt 26Accedeix al contingut de la pestanya
- dc 27Accedeix al contingut de la pestanya
- dj 28Accedeix al contingut de la pestanya
- Subtitulat Català
"El gran dictat", un concurs presentat per Òscar Dalmau, que s'emet de dilluns a divendres, a les 20.20. El protagonista, el català actual, el que es parla al carrer.
El concurs, que combina els coneixements de català amb l'entreteniment, és, en paraules del seu presentador, "el concurs que ens vol ajudar a tots plegats a destrossar una miqueta menys el català".
"El gran dictat" busca la participació dels concursants i dels teleespectadors. El que dóna el títol al programa és l'última prova. Després d'haver-ne superat diverses, els concursants que hagin aconseguit fer més bons resultats s'enfrontaran a "El gran dictat", en què es tracta d'escriure el màxim nombre de paraules correctes possibles. La Xica, una ruca molt simpàtica, la Bauma del Manus, els búnquers i la sopa de la reina de Martinet
Subtitulat CatalàEn aquest capítol la reportera Eva Clausó Estival visita el nucli de Bèixec al municipi de Montellà i Martinet on anirà a conèixer l'Enric i la seva ruca, La Xica. Va deixar la gran ciutat amb un feina que el portava a viatjar per tot el món, per anar a viure a Bèixec on hi ha viscut sol, gairebé durant catorze anys. L'Eva entrarà després a l'interior d'una casa del poble on descobrirà molt secrets. L'aventura continuarà d'excurssió fins a la Bauma del Manus. Amb l'objectiu de reposar forces anirà a visitar el Roger que forma part d'una generació de pastissers de Martinet, famosos per la sopa de la reina i les coques. El viatge continuarà fins als bunquers de Martinet i acabarà visitant La Barrota on coneixerà la història de la Carolina que cultiva fruits del boscs en un entorn paradisíac.
Llessui
Subtitulat CatalàLa reportera Eva Clausó Estival descobrirà en aquest capítol qui és la bruixa del Pamano a Instagram i esbrinarà alguns secrets de les plantes remeieres. També anirà a visitar el David, un jove del poble que forma part d'una família de pastors, ell n'és la tercera generació. Li ensenyarà el "Mamadú", el rei del ramat d'ovelles de casa seva, que és l'atracció de tots els que el veuen per primera vegada. I acabarà la visita anant a casa Kiko, punt de trobada pels nostàlgics de l'estació de Llessui que va tancar l'any 1987 . No marxarà del poble sense tastar el famós postre "Filiberto" que fa les delícies dels amants del dolç i aprendrà a fer un bon farcit de Carnestoltes.
Una cuinera dels Pirineus (Primavera - Estiu)
Subtitulat CatalàEva Martínez-Picó s'afanya entre la cuina, la botiga i el restaurant Can Jordi i, alhora, és la responsable del refugi per a excursionistes creat aprofitant les antigues escoles d'Espinavell, un petit poble de la comarca del Ripollès.
Un ramader dels Pirineus (Primavera - Estiu)
Subtitulat CatalàAl peu del pic d'Orhi, Larrau és un poble de 200 ànimes molt lligades a la seva terra ancestral. Aquest poble d'alta muntanya, situat al cor de la regió de la Sola, ha sabut conservar les seves tradicions camperoles i el seu art de viure. Aquí encara hi ha nissagues de pastors, que transmeten l'ofici de pares a fills, tot respectant les tradicions ancestrals. En aquest episodi coneixerem una figura emblemàtica del poble, Marcel Accocéberry, que treballa de pagès des de fa més de 50 anys, i també el seu fill Ximun, que continua l'explotació familiar. En Marcel i en Ximun s'ocupen de les vaques i de les eugues que viuen en llibertat a la muntanya. A la regió de la Sola, la transhumància és a la mateixa arrel de l'ofici dels pastors, que cada estiu porten les ovelles a les pastures de les zones més altes. És el cas d'en Sébastien, un pastor que també segueix la tradició de l'explotació familiar. En Sébastien i d'altres pastors de la vall apleguen els seus ramats a les pastures d'estiu i els vigilen seguint un rigorós ordre de tanda.
En l'episodi, nosaltres seguirem en Marcel, en Ximun i en Sébastien mentre condueixen els ramats cap a les muntanyes. En plena naturalesa, les tasques quotidianes dels pastors són vigilar les ovelles, munyir-les i, quan cal, curar-les. Parlant amb aquests pastors també descobrirem quines són les seves esperances i les seves pors de cara al futur de la seva feina.Gran Reserva. Còmics
La cosa nostra - Judit Mascó
Entrevista a la model Judit Mascó. Actuació i entrevista amb Doctor Calypso.
La Xica, una ruca molt simpàtica, la Bauma del Manus, els búnquers i la sopa de la reina de Martinet
Subtitulat CatalàEn aquest capítol la reportera Eva Clausó Estival visita el nucli de Bèixec al municipi de Montellà i Martinet on anirà a conèixer l'Enric i la seva ruca, La Xica. Va deixar la gran ciutat amb un feina que el portava a viatjar per tot el món, per anar a viure a Bèixec on hi ha viscut sol, gairebé durant catorze anys. L'Eva entrarà després a l'interior d'una casa del poble on descobrirà molt secrets. L'aventura continuarà d'excurssió fins a la Bauma del Manus. Amb l'objectiu de reposar forces anirà a visitar el Roger que forma part d'una generació de pastissers de Martinet, famosos per la sopa de la reina i les coques. El viatge continuarà fins als bunquers de Martinet i acabarà visitant La Barrota on coneixerà la història de la Carolina que cultiva fruits del boscs en un entorn paradisíac.
Llessui
Subtitulat CatalàLa reportera Eva Clausó Estival descobrirà en aquest capítol qui és la bruixa del Pamano a Instagram i esbrinarà alguns secrets de les plantes remeieres. També anirà a visitar el David, un jove del poble que forma part d'una família de pastors, ell n'és la tercera generació. Li ensenyarà el "Mamadú", el rei del ramat d'ovelles de casa seva, que és l'atracció de tots els que el veuen per primera vegada. I acabarà la visita anant a casa Kiko, punt de trobada pels nostàlgics de l'estació de Llessui que va tancar l'any 1987 . No marxarà del poble sense tastar el famós postre "Filiberto" que fa les delícies dels amants del dolç i aprendrà a fer un bon farcit de Carnestoltes.
Una cuinera dels Pirineus (Primavera - Estiu)
Subtitulat CatalàEva Martínez-Picó s'afanya entre la cuina, la botiga i el restaurant Can Jordi i, alhora, és la responsable del refugi per a excursionistes creat aprofitant les antigues escoles d'Espinavell, un petit poble de la comarca del Ripollès.
Un ramader dels Pirineus (Primavera - Estiu)
Subtitulat CatalàAl peu del pic d'Orhi, Larrau és un poble de 200 ànimes molt lligades a la seva terra ancestral. Aquest poble d'alta muntanya, situat al cor de la regió de la Sola, ha sabut conservar les seves tradicions camperoles i el seu art de viure. Aquí encara hi ha nissagues de pastors, que transmeten l'ofici de pares a fills, tot respectant les tradicions ancestrals. En aquest episodi coneixerem una figura emblemàtica del poble, Marcel Accocéberry, que treballa de pagès des de fa més de 50 anys, i també el seu fill Ximun, que continua l'explotació familiar. En Marcel i en Ximun s'ocupen de les vaques i de les eugues que viuen en llibertat a la muntanya. A la regió de la Sola, la transhumància és a la mateixa arrel de l'ofici dels pastors, que cada estiu porten les ovelles a les pastures de les zones més altes. És el cas d'en Sébastien, un pastor que també segueix la tradició de l'explotació familiar. En Sébastien i d'altres pastors de la vall apleguen els seus ramats a les pastures d'estiu i els vigilen seguint un rigorós ordre de tanda.
En l'episodi, nosaltres seguirem en Marcel, en Ximun i en Sébastien mentre condueixen els ramats cap a les muntanyes. En plena naturalesa, les tasques quotidianes dels pastors són vigilar les ovelles, munyir-les i, quan cal, curar-les. Parlant amb aquests pastors també descobrirem quines són les seves esperances i les seves pors de cara al futur de la seva feina.Boscos d'Alzina (Collserola)
Subtitulat CatalàEls boscos d'alzina són uns dels més representatius de la Mediterrània. En Martí Boada ensenyarà quins efectes tenen els incendis, les sequeres, les tales o el canvi climàtic sobre els alzinars. Joan Vilamú el portarà de visita a un autèntic laboratori enmig del bosc. Descobrirem la geneta, una animal salvatge que els romans tenien com a mascota domèstica. I en Sergi Garcia, un dels màxims experts de Catalunya en eriçons, explicarà les diferències entre l'eriçó clar i l'eriçó fosc. El divulgador científic Marc Boada mostrarà com construir una pila carbonera, la manera tradicional d'obtenir carbó vegetal.
BESÒS
Subtitulat CatalàFormat per la confluència del Mogent i el Congost a Montmeló, el Besòs té un curt recorregut, però les seves aigües venen de molt més amunt, de Collsuspina (Osona). En aquest capítol descobrirem la sorprenent recuperació d'aquest riu, fins fa poc una claveguera a l'aire lliure, on avui dia tornen a saltar els peixos i fins i tot es pot veure la Llúdriga.
Mikhaela (Sofia, Bulgària)
Subtitulat CatalàProcedent de Sofia, la Mikhaela va arribar a Catalunya com a fotògrafa de moda, fotografia artística i d'interiors. Aquí va començar a dedicar-se també a la imatge alimentària i va ser aquest contacte constant amb plats i cuiners que la va portar a obrir una pastisseria búlgara a l'Eixample de Barcelona. Un dels productes més apreciats al seu país, la "bànitsa" -una pasta de full en espiral farcida de dolç o salat-, li ha servit aquí per donar a conèixer la seva cultura. La temporada marca els plats de la rica cuina de Sofia, on es concentren els gustos d'aquest país al bell mig dels Balcans. Així, el "guiuvetx" és un plat especialment ric i acolorit a l'estiu, quan es disposa de més varietat d'hortalisses. També és propi de l'època el "patladjan s orekhi", un pastís d'albergínia que amaga entre capes una barreja de nous, all i julivert. A l'àpat que la Mikhaela prepara pels seus amics no hi pot faltar la "popska iakhnia", el clàssic estofat de vedella acompanyat de cebetes i prunes seques. Però tampoc el "kiselo mliako", el iogurt, un producte que és marca de país o d'altres aquí poc coneguts com el formatge "sirene" o la "kopriva", la pasta d'ortiga.
Montsant
Subtitulat CatalàEn la llista d'espais inclosos a la Xarxa Natura 2000 hi ha tots els parcs naturals, però també molts altres espais emblemàtics com ara les Guilleries, l'estany de Banyoles, l'Alta Garrotxa, la serra del Montsec o les Gavarres. La majoria d'aquests espais són autèntics desconeguts i els seus valors naturals i culturals no han estat mai objecte de cap divulgació específica. Aquesta sèrie vol donar a conèixer aquest patrimoni.
Salvador Paniker
Subtitulat CatalàJoan Barril i Joan Ollé tornen a instal·lar la seva "Illa del Tresor" al 33. En aquesta edició els acompanyarà el filòsof Salvador Pàniker.
És un dels pensadors més incisius de la intel·lectualitat catalana, però també un escriptor diàfan amb vocació divulgativa. Pàniker evoca aquest dimarts a L'illa la seva etapa escolar, entre la matèria i l'esperit, ens parla de contracultura al capdavant de Kairós, i dissecciona alguns dels paradigmes del pensament oriental versus l'occidental.
Al mateix programa, Joan Barril i Joan Ollé troben sentit als diferents sentits d'un verb, i deslocalitzen anuncis quotidians com Ideal parelles, mentre assistim a una desfilada de pedres i a una exaltació poètica, cortazariana, de l'esclat de les gotes d'aigua.Gerard Quintana
Subtitulat CatalàJoan Barril i Joan Ollé tornen a "L'illa del tresor" amb el cantant Gerard Quintana.
La fusió amb la natura, la necessitat d'evasió, la situació dels joves, la pau i la soledat, Euskadi, Carles Sabaté, Pau Riba... Distant i proper, l'heterogeni Gerard Quintana ofereix aquest dimarts a L'illa un veritable recital d'afectes i actituds, en una conversa reposada i polisèmica que fins i tot inclou una peça a capella. Al mateix espai, Joan Barril i Joan Ollé es confessen -i s'interroguen-seguint el 'qüestionari Proust', i inventarien estris i termes que es poden posar i treure. Un homenatge a les llàgrimes i un recorregut geogràfic pels personatges d'animació completen una edició tant musical com parapoètica.