Com parla la televisió? » Quan es vol fer ficció

Quan es vol fer ficció…

 
Publicitat
 • Video: Hi ha una sèrie de sèries Hi ha una sèrie de sèries
  Hi ha una sèrie de sèries

  ...perquè de sèries n'hi més d'un tipus. En general, podem distingir entre sèries de ficció que s'emeten diàriament i sèries que s'emeten un cop per setmana. També n'hi ha que segueixen altres pautes, com ara emetre's dos dies seguits o dos capítols seguits el mateix dia; o sèries en què es poden desenvolupar trames i subtrames paral·leles que se superposin en major o menor grau.

  Les sèries d'emissió diària, que també s'anomenen culebrons, accepten la continuïtat d'un capítol al següent, cosa que no passa en les sèries d'emissió setmanal. A més, les sèries d'emissió diària tracten temes de la vida quotidiana i es basen en el diàleg més que no pas en l'acció, de manera que les trames avancen més lentament.

  Les sèries, pel fet de no presentar gaires variacions pel que fa a localitzacions i donada la regularitat amb què apareixen els personatges, permeten gravar les escenes en l'ordre que més convingui a la planificació de producció per tal d'optimitzar els recursos.

 • Video: Primer, el guió literari: després, el guió tècnic Primer, el guió literari: després, el guió tècnic
  Primer, el guió literari: després, el guió tècnic

  Els guions literaris són els guions tal com els escriuen els guionistes. A més d'especificar si l'acció transcorre en un exterior o en un interior, si de dia o de nit, un guió literari defineix el perfil dels personatges i els entorns per on s'hauran de moure; també inclou els diàlegs, les accions que hauran de realitzar i els objectes que hi intervindran (atrezzo). D'aquestes descripcions se'n diuen acotacions.

  Els guions tècnics es redacten a partir del guió literari. A més dels diàlegs i de les acotacions, els guions tècnics inclouen descripcions de plans, de moviments de càmera, de preses de so, de fonts d'il·luminació… És a dir, tots els detalls tècnics que necessitarà l'equip de gravació. A partir del guió tècnic es fa la planificació de producció.

  Primer, el guió literari: després, el guió tècnic

  Clicant aquí us podeu baixar el guió planificat pels companys de realització que van gravar aquesta seqüència de "La Riera". També hi podreu trobar alguns comentaris que us poden interessar.

 • Foto: Coneixes la llegenda de la pàgina en blanc? Coneixes la llegenda de la pàgina en blanc? Coneixes la llegenda de la pàgina en blanc?
  Coneixes la llegenda de la pàgina en blanc?

  Hem preguntat a 50 guionistes que treballen per la casa i 47 ens han dit que sí, que existeix l'angoixa de la pàgina en blanc!

  La pàgina en blanc es fa realment molt gran quan el guionista ha de començar a escriure alguna cosa i no sap per on començar. Aleshores, la sensació d'angoixa pot ser realment important!

 • Foto: Els que treballem en ficció hem llegit moltes bíblies Els que treballem en ficció hem llegit moltes bíblies
  Els que treballem en ficció hem llegit moltes bíblies

  En les sèries de ficció s'anomena bíblia el document que descriu a grans trets els elements principals de tots els capítols de la sèrie: com seran els personatges, què els passarà, on transcorrerà l'acció… És la guia de referència dels guionistes i tothom que treballa en un programa de ficció se l'hauria d'haver llegida perquè, a l'hora de treballar, tots en coneguessin els aspectes essencials.

  Imagina't si n'hem llegit, de bíblies!

  Com són els guions d'entreteniment?

  Voleu saber què és una bíblia per als qui fem programes de ficció? Clicant aquí et pots baixar un exemple ben complet de la sèrie "La Riera".

 • Video: Què és una sitcom? Què és una sitcom?
  Què és una sitcom?

  "Sitcom" és una abreviació de l'expressió anglesa "situation comedy", i que en català en diem "comèdia de situació". La comèdia de situació es caracteritza per una sèrie de capítols on un grup de personatges situats en un entorn comú, com ara una casa particular o el seu lloc de treball, segueixen un guió de caràcter humorístic. És freqüent que es recorri a rialles enllaunades per augmentar l'efecte còmic.

 • Video: Què és una trama? Què és una trama?
  Què és una trama?

  Una trama la formen la sèrie d'esdeveniments tal com es presenten en una narració, ja sigui literària, teatral, cinematogràfica o televisiva. A vegades s'inclou una trama secundària, anomenada subtrama, que s'entrellaça amb la trama principal.

Publicitat