Una coproducció de TVC

"La gran aventura de La Canadenca", 25è premi Pica d'Estats de televisió

La 25a edició del premi turístic Pica d'Estats als millors treballs de comunicació dedicats als valors turístics de les comarques de Lleida ha reconegut com a millor treball de televisió el documental "La gran aventura de la Canadenca", dirigit per Jordi Fortuny i coproduït per Batabat, TVC, TVE i Endesa. El film explica com fa cent anys la companya Barcelona Traction, Light and Power va iniciar la construcció de les primeres centrals al Pirineu.

El premi Pica d'Estats de televisió, lliurat durant la gala de la Nit del Turisme de les Terres de Lleida al Paraninf de la Universitat de Cervera coincidint amb el 25è aniversari del guardó, ha estat pel documental "La gran aventura de la Canadenca", una coproducció de Batabat amb Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola i Endesa dirigida per Jordi Fortuny.
 
"La gran aventura de la Canadenca" havia rebut anteriorment el premi Cinema Rescat del Festival Internacional de Cinema de Reus, Memorimage 2012, al millor treball de documentació i recerca.
 
Fa cent anys, la creació de la companyia Barcelona Traction, Light and Power, més coneguda com "La Canadenca", va ser l'inici de grans canvis a Catalunya. Un enginyer nord-americà, Fred Stark Pearson, va fundar l'empresa a Toronto i va construir les primeres centrals hidroelèctriques al Pirineu, les més grans que s'havien fet mai a Europa. En pocs anys, l'energia elèctrica va arribar a les principals ciutats i a les fàbriques.

Però no va ser gens fàcil. Aquells anys, grans convulsions polítiques, econòmiques i socials van sacsejar el món. Pearson mateix va morir en un vaixell torpedinat al començament de la Primera Guerra Mundial. Tot i així, els seus projectes a Catalunya es van portar a terme i va tenir lloc la segona revolució industrial, una etapa marcada pel progrés econòmic i la prosperitat, però també pels episodis violents i les revolucions socials. Una etapa sense la qual no s'entendria ni la història del segle XX a Catalunya ni la realitat dels nostres dies.

"La gran aventura de La Canadenca" recull la història de les persones que, fa cent anys, van viure en primera fila o des de l'anonimat l'aventura que va portar l'electricitat des de les muntanyes fins a les fàbriques i les ciutats. A través de les vivències de quatre personatges, el documental narra en un to èpic i realista alhora les dues dècades que van des dels primers passos de la Canadenca fins a l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929.

Per a les imatges d'arxiu, "La gran aventura de la Canadenca" s'ha nodrit sobretot de les fotografies i les pel·lícules del fons històric d'Endesa, un material d'alta qualitat produït per la mateixa Canadenca o per les empreses filials per deixar constància dels projectes i poder-los mostrar als accionistes i inversors de tot el món, sobretot de Nord-amèrica i d'Europa, que hi van invertir diners però que no van visitar mai Catalunya. El documental també utilitza imatges d'altres arxius, com ara la Filmoteca de Catalunya, la Filmoteca Española i arxius americans i francesos.

Les fotografies, les pel·lícules d'època i les imatges enregistrades per l'equip de rodatge emmarquen la narració dels quatre personatges que fan de fil conductor, que són el mateix Fred Stark Pearson, l'enginyer barceloní Carlos Emilio Montañés ¿col·laborador de Pearson¿, una pagesa de la vall de Cabdella i un treballador de les obres de les centrals originari del Campell, a la Llitera. La narració de Pearson i Montañés està inspirada en els textos que van deixar escrits ells mateixos o els seus col·laboradors, mentre que la pagesa i l'obrer són personatges de ficció que volen ser representatius de la gent del Pallars i de la que s'hi va desplaçar des d'altres llocs per treballar en les obres de les centrals.

A més a més, el documental inclou entrevistes a dotze persones expertes i historiadors que tenen el denominador comú del coneixement dels inicis de l'electricitat a Catalunya, i que donen, amb les seves intervencions, una visió rigorosa i panoràmica d'aquells fets.

El programa "Sense ficció" va emetre "La gran aventura de La Canadenca" el 4 de desembre de 2012.
Anar al contingut