Gastronomia i cultura

De Sibèria a Catalunya, a "Karakia"

Coneixem l'Àssia, una noia que va canviar la gran regió de Krasnoyarsk, al cor de Sibèria, per un racó del Maresme que la va captivar.

Aquest dilluns, 3 de novembre, "Karakia" estrena el capítol "Àssia, futur a primera vista" i recupera el dedicat a l'Oguz d'Ankara (l'Uruguai).

"Àssia, futur a primera vista"

L'Àssia va arribar a Catalunya per passar-hi unes vacances. La impressió inicial va ser tan bona que va marcar el seu futur. Va canviar la gran regió de Krasnoiarsk, al cor de Sibèria, per un racó del Maresme que la va captivar. Cal dir que en Raül, la seva parella, hi va tenir alguna cosa a veure. Viuen a Alella, on ell, a més de ser músic, té un petit bar al mercat. Un dels seus al·licients és preparar tapes de fusió catalanosiberianes. És el cas d'uns oladi, petites creps que munta amb salmó marinat, formatge i mango.

Viure a Catalunya representa per a l'Àssia un equilibri entre la integració sempre recomanable i el manteniment dels propis costums i tradicions culturals. N'hi ha una de ben clara: que els fills aprenguin el rus correctament. Però això no sembla un problema, ja que els idiomes formen part del que ella ha estudiat i treballat tots aquests anys.

A part dels oladi, l'Àssia ens ensenyarà, entre d'altres, a fer un pastís amb nabius (pirog s brusnikoi) i un plat de pasta que ha transcendit les regions siberianes per conquerir tot Rússia i els països de l'est: els pelmeni, pasta farcida de carn. I la seva versió amb mató, els varéniki.


Oguz (Ankara, Turquia)

Des que va marxar d'Ankara, la capital turca, l'Oguz ha viscut sempre en grans metròpolis, com Istanbul o París. Allà va conèixer la Greta, que el va portar a Catalunya. Barcelona té per ell una mida que la fa molt humana i on la gent pot sentir-se més pròxima que en altres ciutats excessives.

Com passa a les capitals, Ankara també és una barreja de moltes cultures. Les de l'Oguz són les de l'origen divers dels seus avis, i la seva cuina, un mixtura d'aromes mediterrànies. El "hibes de l'avi d'Antàlia" -una mezze de tahina amb pebre vermell i comí-, segueix portant aquest nom més enllà de l'àmbit familiar, mentre que el cevizli ezme, una barreja cremosa de nous i formatge, omple de nostàlgies l'esmorzar del diumenge.

La nova temporada de "Karakia"

Un any més, el programa aposta per acostar-nos a la diversitat cultural que hi ha al país. La gastronomia és la porta d'entrada que ens permet aquest pont enriquidor, festiu i amable cap als nostres veïns arribats de fora.

Coneixerem l'Elin (Suècia), en Tayssir (Tunísia), la Nadia (Afganistan), en Jan (Groenlàndia) o la Delphine (Occitània)... les seves històries, ingredients i plats casolans. Amb ells i amb altres protagonistes aprendrem a fer la "poule au pot" de Pau o els "nuàcers" de Tunis; i també, el "bobotie" de Sud-àfrica, els "huevos chimbos" de Maracaibo, l'asrokui de Benín o els famosos "pastéis de Belém", de Lisboa. Més de 60 receptes de quatre continents.

Aquesta nova temporada, com en l'anterior, hi haurà alguns catalans d'origen que ens faran d'amfitrions. La Núria ha viscut molts anys a Sri Lanka i ha après els secrets dels millors curris de l'illa. En Jordi estava tan fascinat per les illes de Hawaii que ha acabat apreciant la seva cultura i tradicions gairebé com un nadiu.

Tots ells ens obren les portes de casa: una veritable finestra al món i a la seva riquesa cultural.
Anar al contingut