Història

La pintora Artemisia Gentileschi i Miquel Àngel, a "Cronos"

El programa de documentals històrics emet "La impertèrrita Artemisia" i "Miquel Àngel superestrella".

"Cronos", l'espai presentat per Enric Calpena que dóna cabuda a documentals històrics de gran factura, ofereix, aquesta setmana, dos documentals. El primer, "La impertèrrita Artemisia" és un retrat de la primera dona que va viure de la pintura sobreposant-se a les circumstàncies de l'època. El segon, "Miquel Àngel superestrella" ens apropa a l'artista i al seu llegat.

"La impertèrrita Artemisia"

Artemisia Gentileschi és alhora la reina de la pintura barroca, la nineta dels historiadors d'art feministes, l'argument d'almenys tres "best-sellers" i també una pel·lícula durament criticada. Tanmateix, el que la majoria de gent recorda de la seva vida i el que sol veure en el seu art és la violació de què va ser víctima als disset anys. Realment, però, aquest atac cruel i l'abús consegüent la van dur a representar alguna mena de venjança a través del seu art?

Qui era l'autèntica Artemisia? Una víctima que revivia un esdeveniment terrible un cop rere l'altre? Un súcub que projectava les seves fantasies de venjança sobre la tela? O una artista extraordinària que va triomfar en una època dominada per homes de gran destresa, com Caravaggio i Rubens?

En el primer retrat documental sobre Artemisia Gentileschi, escriptors i historiadors de l'art capdavanters ens relaten com, mitjançant un talent verdader i molta força de voluntat, Artemisia va ser capaç de sobreposar-se a circumstàncies inhumanes i convertir-se en la primera dona que va viure de la pintura.

"Miquel Àngel superestrella"

El nom sembla evocar un encanteri màgic: Michelangelo! El llegat artístic que va deixar a les generacions futures és pràcticament inigualable. Aquest hàbil artista no només va ser un dels escultors més destres que mai han existit, sinó també un dels grans pintors i arquitectes de tots els temps.

El reportatge se centra en aquesta figura contradictòria i en la seva àmplia gamma de passions, així com en la seva visió de la creació del món. Com va arribar ell, un personatge tan difícil, a pintar la magnífica Capella Sixtina? I com va crear l'escultura més famosa en la història de l'art, el David, a qui milions d'admiradors veneren cada any com a l'autèntic Mister Univers?

L'estructura narrativa del documental es basa en la història de la realització d'aquestes dues tasques igualment titàniques, tot alternant entre una gran varietat d'emplaçaments i escenaris per oferir a l'espectador visions impactants sobre la vida i el patiment de Michelangelo, i també per acostar-lo al sentit de la seva època: el Renaixement.

L'orgullós artista florentí va viure enfrontaments dramàtics amb els seus mecenes, els homes inflexibles que dominaven la ciutat, i també amb Juli II, un gran entès en art, conegut com el "Papa guerrer" perquè va preferir el rugit dels canons a la pregària silenciosa.
Anar al contingut