Castellers

Passions que s'hereten, a "Quarts de nou"

"Quarts de nou" reviu la diada de Santa Úrsula, el duel casteller per antonomàsia.

Aquest divendres, 31 d'octubre a les 22.55, "Quarts de nou" reviu aquesta setmana el duel casteller per antonomàsia, la diada de Santa Úrsula, que va enfrontar la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls; descobreix les connexions entre els castells i el món dels acròbates de Tànger i, de la mà d'en Biel Duran, participa de la sega de l'arròs a l'estil tradicional que es conserva al delta de l'Ebre.

La plaça del Blat de Valls és el quilòmetre zero dels castells, el bressol d'una tradició que, al llarg de més de dos-cents anys, s'ha estès de generació en generació per bona part del territori català. Diumenge passat, va ser l'escenari del gran duel del món casteller, el que cada mes d'octubre, per Santa Úrsula, enfronta les dues colles vallenques: la Vella i la Joves.

Esperonats per una rivalitat històrica, que passa de pares a fills, els Xiquets de Valls van arriscar al màxim. Al costat de dues joves promeses de cada colla, Josep Maria Batalla, dels rosats, i Maria Torrell, dels vermells, "Quarts de nou" repassa tot el que va donar de si una diada amb els castells més complicats possibles: entre d'altres construccions, es van poder veure dos intents de 3 de10 amb folre i manilles per part de la Vella, un intent de 2 de 8 sense folre per part de la Joves i dos 4 de 9 sense folre carregats per les dues colles.

Amb motiu, precisament, de la festivitat de Santa Úrsula, Valls va acollir l'actuació dels anomenats acròbates de Tànger. Un equip del programa va acompanyar els visitants per descobrir què tenen en comú les seves pràctiques tradicionals amb el món dels castells. A les construccions humanes, les famílies d'acròbates hi afegeixen les piruetes més inversemblants. Un costum que, com els castells, ha estat distingit com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco.

"Quarts de nou" també estarà present a les festes de la sega de l'arròs que se celebren durant la tardor al delta de l'Ebre. Seguint els consells dels pagesos més experimentats, en Biel Duran aprendrà l'estil tradicional de recollir l'arròs, en una celebració que durant els mesos de setembre i octubre aglutina la vida social dels pobles de la zona.

"Quarts de nou", presentat per Elisabet Carnicé i Biel Duran, s'emet pel 33 els divendres, a les 22.55.
Anar al contingut