Reportatge

"El coratge de Malala'", a "30 minuts"

A l'octubre del 2012, Malala va ser tirotejada quan sortia de l'escola. Ara, convertida en símbol de la lluita per l'educació de les noies, se li ha concedit el Premi Nobel de la Pau. Amb aquest motiu recuperem la seva increïble història.

A l'octubre del 2012, la jove estudiant pakistanesa Malala Yousafzai va ser tirotejada al cap pels talibans. El seu pecat? Anar a l'escola.

Malala i la seva família s'havien declarat en rebel·lia a la muntanyosa Vall del Swat, al nord del Pakistan, fins fa poc sota control dels talibans, contra la prohibició d'escolaritzar les noies. Ella i les seves companyes continuaven anant a l'escola en un clar desafiament a la nova norma discriminatòria. La seva protesta la va fer popular al país i això no ho van tolerar els intransigents.

Després de ser ferida gravíssimament, la van traslladar al Regne Unit, on li van poder salvar la vida. Ja recuperada, ha esdevingut el símbol mundial de la lluita en favor de l'educació de les noies en aquelles àrees del planeta on l'integrisme islamista o els costums ancestrals no ho permeten. Recentment guardonada amb el Premi Sakhàrov, ha rebut molts més reconeixements en honor a la seva lluita i sacrifici, entre els quals el Premi Internacional Catalunya, a l'abril passat.

El reportatge "El coratge de Malala", produït per la BBC, inclou l'entrevista en exclusiva que li ha fet la periodista Mishal Husain a la ciutat britànica de Birmingham, on ara resideix Malala amb la seva família. No poden tornar al seu país per por de represàlies. Els autors del reportatge viatgen fins a la Vall del Swat, on parlen amb les antigues companyes de Malala i amb les quals reconstrueixen el dramàtic atemptat de l'octubre del 2012 a l'autobús escolar. Som testimonis també de diversos documents sobre Malala d'abans de l'atac talibà, amb el relat del context polític i social d'aquella explosiva regió del nord del Pakistan. La jove ens explica la seva batalla clínica per sobreviure i la nova vida a Birmingham, que ha de combinar amb una intensa agenda de reconeixement mundial.

Un reportatge de: Mishal Husain
Una producció de: BBC Panorama
Anar al contingut