Aniversari

"Catalunya a la russa", a "30 minuts"

Han salvat el sector immobiliari, han il·lusionat el sector turístic i s'han quedat a viure aquí atrets pel clima, per una societat que els fascina i per la caiguda del preu de l'habitatge. Qui són i com viuen els russos instal·lats a Catalunya?

El "30 minuts" d'aquest diumenge s'aproxima a una nova onada d'immigració protagonitzada pels ciutadans de les antigues repúbliques soviètiques. No vénen a treballar, sinó a invertir i a treure partit del seu capital mentre mantenen els seus negocis principals al país d'origen. Un client opac que porta molts diners, que no vol fer-se veure i que alimenta tota mena de llegendes.

El reportatge s'emet en un moment sensible per la incertesa sobre com poden afectar el conflicte d'Ucraïna i les sancions de la UE aquest interès per Catalunya. Tot i el temor dels agents immobiliaris i turístics, la inestabilitat política ha incentivat que russos i ucraïnesos segueixin traient diners fora dels seus països.

El "30 minuts" permet saber quin és el punt de vista d'agents immobiliaris, d'empresaris russos que van i vénen i que deixen aquí la família i de ciutadans russos que han aconseguit "el visat d'or" que els permet residir al nostre país a canvi d'una inversió. I també veure de prop algunes polèmiques relacionades amb l'arribada d'aquests bon clients d'altíssim poder adquisitiu.

Un reportatge de: Esther Llauradó, Sara Segarra
Imatge: Ferran Prat, David Bou
Muntatge: Carles Señalada
Producció: Jessica Montaner
Anar al contingut