Divulgació

Les causes de la mort, a "Quèquicom"

Més enllà de la biologia, hi ha un principi físic universal que converteix la mort en un procés irreversible: l'entropia. Què és? Ho veurem a "Causa de la mort: l'entropia", el primer "Quèquicom".

Aquest dimarts, 28 d'octubre, a partir de les 22.00, "Quèquicom" estrena el capítol "Causa de la mort: l'entropia" i, a continuació, recupera "Ibers: no hi ha qui els entengui".

"Causa de la mort: l'entropia" (22.00)
Albert Garrido va estar clínicament mort durant més d'una hora i 5 dies en coma, però finalment el van recuperar. Tot i així, algun dia morirà, com tothom. La mort corporal és el resultat de la mort cel·lular. Cada segon moren 10 milions de cèl·lules al nostre cos. En produïm de noves, però a mesura que envellim el seu nombre es redueix. Sydney Brenner, Premi Nobel de Medicina, n'explica el mecanisme. Més enllà de la biologia, hi ha un principi físic universal que converteix la mort en un procés irreversible: l'entropia.

"Ibers: no hi ha qui els entengui" (22.25)
Catalans, valencians i andalusos tenen una continuïtat genètica amb els ibers. Els ibers van viure a la costa mediterrània de la Península des del segle VI abans de Crist fins que els van sotmetre els romans. Tenien una llengua pròpia que encara no s'ha pogut desxifrar. La reportera Georgina Pujol va a la ciutadella ibèrica de Calafell per aprendre a teixir, cuinar i escriure com ells. Al plató s'expliquen els secrets d'una de les armes més contundents utilitzades en aquella època: l'ariet.
Anar al contingut