El programa del mar

Submarins originals i la revolució dels sonsaires, a "Thalassa"

Aquest divendres assistim al campionat del món de submarins de propulsió humana i, a continuació, descobrim l'esforç que han fet els pescadors del sonso per aconseguir una pesca sostenible.

Aquest divendres 24 d'octubre, a les 22.00, al 33, un nou capítol de "Thalassa" amb els temes: uns submarins ben originals i la revolució dels sonsaires.

Uns submarins ben originals
En aquest reportatge viatgem a prop de Washington, a una base d'investigació de la Marina Americana. Un lloc ben original per organitzar campionats del món de submarins de propulsió humana. Una competició que es fa cada dos anys. Els equips provenen sobretot d'universitats tecnològiques canadenques i americanes; però també hi vénen estudiants d'altres països, que s'entrenen com bojos per participar-hi.

La revolució dels sonsaires
L'any passat, l'organització ambientalista internacional WWF va donar el premi Mèrit de la Conservació al Pla Català de Cogestió Pesquera del Sonso. Valorava així el seu model de gestió i el posava com a exemple a seguir per arribar a una pesca sostenible.
En tan sols dos anys, els pescadors de sonso catalans han racionalitzat la seva pesqueria amb criteris científics per complir amb èxit les exigències del nou reglament comunitari de pesca del Mediterrani. La petita revolució que s'ha fet en la pesquera del sonso permet somiar en una pesca sostenible i rendible per als pescadors. És un petit exemple, però marca el camí...
 
Anar al contingut