Gastronomia i cultura

"Lamsdorff, paradisos trobats", a "Karakia"

Coneixem la Núria, una artista que ha trobat la seva font d'inspiració a Sri Lanka.

Aquest dilluns, 20 d'octubre, "Karakia" estrena el capítol "Lamsdorff, paradisos trobats" i recupera el capítol "Elmira, d'Almaty" (Kazakhstan).

"Lamsdorff, paradisos trobats" (Sri Lanka)

La Núria és artista plàstica i viu a Sitges. S'ha especialitzat en obra mural, la majoria per encàrrec de particulars i empreses, que té repartida en diferents ciutats de quatre continents. Un dels seus temes preferits és el fons marí i part de la font d'inspiració es troba a l'oceà Índic, en un territori on hi ha passat bona part d'aquesta última dècada: Sri Lanka.

És en aquesta illa, coneguda i apreciada per les seves espècies, on la Núria va aprendre a fer els "kari", les barreges originals del poble tàmil que fa dos segles van aconseguir captivar el paladar europeu: el curri. Amb ella aprendrem a fer-ne tres de diferents, el "koli kari" (de pollastre), el "parippu" (amb "dhal") i el "pins kerat kari", amb verdures. Un procés, tot plegat, que ens permetrà descobrir de prop l'ús i les tècniques de cocció de més de vint espècies i altres condiments. Cal afegir que aquest capítol és una mica un "curri de cultures". La Núria és filla de catalana i rus, i la seva parella, en Jon, és noruec. Parlarem, doncs, d'arengs i de salmó, però també d'una interessant història que ens acostarà a la Rússia imperial.

"Elmira, d'Almaty" (Kazakhstan) (reemissió)
No fa tant de temps, la ruta de la seda passava encara per Almaty, la regió del Kazakhstan on va néixer l'Elmira. Les seves tradicions, hereves de la cultura nòmada, conserven encara moltes creences d'arrel xamànica, com les que li va ensenyar la seva àvia els dies de lluna nova i que ara recorda des de Vic. L'elaboració de pa ritual, el xelpek, també forma part d'aquests costums. L'herència nòmada, basada en les carns de ramat i els cereals, és molt present en la gastronomia, amb plats d'arròs com el palou, que connecta la seva amb altres cultures com la persa o les veïnes de l'Àsia Central. Altres plats com el manti, de pasta farcida cuita al vapor, s'agermanen amb el Caucas o amb el poble mongol.

La nova temporada de "Karakia"

Un any més, el programa aposta per acostar-nos a la diversitat cultural que hi ha al país. La gastronomia és la porta d'entrada que ens permet aquest pont enriquidor, festiu i amable cap als nostres veïns arribats de fora.

Coneixerem l'Elin (Suècia), en Tayssir (Tunísia), la Nadia (Afganistan), en Jan (Groenlàndia) o la Delphine (Occitània)... les seves històries, ingredients i plats casolans. Amb ells i amb altres protagonistes aprendrem a fer la "poule au pot" de Pau o els "nuàcers" de Tunis; i també, el "bobotie" de Sud-àfrica, els "huevos chimbos" de Maracaibo, l'asrokui de Benín o els famosos "pastéis de Belém", de Lisboa. Més de 60 receptes de quatre continents.

Aquesta nova temporada, com en l'anterior, hi haurà alguns catalans d'origen que ens faran d'amfitrions. La Núria ha viscut molts anys a Sri Lanka i ha après els secrets dels millors curris de l'illa. En Jordi estava tan fascinat per les illes de Hawaii que ha acabat apreciant la seva cultura i tradicions gairebé com un nadiu.

Tots ells ens obren les portes de casa: una veritable finestra al món i a la seva riquesa cultural.
Anar al contingut