La mostra de documentals més gran

"El tram final", "Bugarach" i "Diario del hambre", a l'IDFA 2014

Tres documentals de producció catalana han estat seleccionats pel 27è lnternational Documentary Film Festival Amstaerdam - IDFA 2014: "El tram final" (secció oficial de Migmetratges), "Bugarach" (secció Best of Fests) i "Diario del hambre" (secció Panorama).

Les produccions catalanes "El tram final", coproduït per Getsemaní Produccions i TVC i dirigit per Òscar Pérez; "Bugarach", coproduït per Nanouk Films, TVC, TVE i Filmtank i dirigit per Ventura Durall, Sergi Cameron i Salvador Sunyer, i "Diario del hambre", produït per Agosto i dirigit per Mireia Pujol, han estat seleccionades pel 27è lnternational Documentary Film Festival Amstaerdam - IDFA 2014 per competir en les seccions següents: oficial de Migmetratges, Best of Fests i Panorama, respectivament.

"Bugarach", per la seva banda, competeix aquests dies en la categoria de Millor Documental de TV en l'11è Prix Europa, que té lloc a Berlín entre els dies 18 i 25 d'octubre.
 
Sinopsi d'"El tram final"
"El tram final" és un retrat d'una comunitat del Delta de l¿Ebre que desapareix any rere any engolida pel mar i que, malgrat viure paralitzada per la desocupació, troba estació rere estació l'ocasió per lliurar-se a una particular "grande bouffe".

Cada estiu un grup de pagesos fornits construeixen amb les seves pròpies mans el recinte on familiars i amics es reuneixen durant la festa major per celebrar sense restriccions els tiberis més abundants de la temporada.

La tardor és temps de segar, però també de temporals. La Marcela i la Cinta, dues germanes propietàries d'un restaurant i de les terres situades a primera línia de costa, es preparen per patir les envestides del mar.

Durant les nits hivernals de lluna plena, els caçadors surten amb les seves armes disposats a reivindicar el seu esglaó en la cadena alimentària. Paradoxalment, com més breu i escassa és la cacera, més generosos i prolongats són els tiberis que l'acompanyen.

Fa més de dos anys que Manolo va perdre la feina i la seva activitat física s'ha reduït a la mínima expressió, però les seves enormes ganes de menjar, romanen intactes. Actualment, ja arriba als 140 quilos.

El documental dirigit per Òscar Pérez és un recorregut per l'últim tram del riu, un territori sumit en una crisi econòmica, social i mediambiental, reflex d'una societat abandonada a l'excés i que es devora a ella mateixa.
 
Sinopsi de "Bugarach"
La pel·lícula segueix cinc personatges que s'enfronten a una suposada fi del món a Bugarach, un petit poble del Llenguadoc i únic lloc a la terra que resistirà les flames de l'Apocalipsi pronosticat pels maies per al 21 de desembre del 2012. A partir d'aquest moment neix un fenomen d'àmbit mundial que es materialitza en l'arribada creixent de turistes, "new agers", periodistes, comunes hippies, sectes, especuladors i tafaners a la població.

El preu de les cases es multiplica per quatre, molts veïns s'apunten al negoci del ''souvenir esotèric'' i el poble es divideix en dos: els autòctons i els invasors. Mentre el dia D s'acosta, els instints més bàsics de l'ésser humà comencen a aflorar: la por, la fe, l'esperança o la cobdícia s'apoderarà dels protagonistes de la història. Una faula en forma de comèdia existencialista sobre la crisi espiritual d'Occident.
 
Sinopsi de "Diario del hambre"
Les peticions d'asil en el conjunt de la Unio Europea (UE) han augmentat alhora que en tres països de la seva frontera sud ¿Itàlia, Espanya i Grècia- s'han reduït significativament. Així i tot, en aquests països és on s'apliquen amb més vigor les "polítiques d'externalització de fronteres" impulsades a la UE. Aquestes polítiques prioritzen l'obsessió per la seguretat i el control de les fronteres per damunt de qüestions humanitàries o relacionades amb els drets de les persones migrants o refugiades.
Anar al contingut