Actualitat

El 33 obre una finestra a l'art amb "Blanc sobre blanc"

Aquest dimarts s'ha presentat el nou programa del 33, que vol acostar-nos la faceta més humana dels creadors. Veurem com treballen en el seu dia a dia alguns dels artistes més rellevants i representatius del país.

Aquest dimarts, al convent dels Àngels de Barcelona s'ha presentat el nou programa del 33 dedicat a les arts plàstiques, "Blanc sobre blanc", que s'estrena dijous a les 22.35. En l'acte hi han estat presents la majoria dels artistes que protagonitzen aquesta sèrie de 13 capítols, que acostarà el procés creatiu als espectadors. Joan Pere Viladecans, Robert Llimós, Vives Fierro, Sabala, Agustí Puig, Eva Armisén i la resta d'artistes participants en l'esdeveniment han creat una obra conjunta en directe. Els ha acompanyat el grup de jazz Oscar Neira Music.
 
El 33, a partir de dijous, cobreix "una mancança que permetrà veure els creadors del país i veure com treballen i creen", ha explicat el director de TV3, Eugeni Sallent, en la roda de premsa de presentació del nou programa. Un treball que feia temps que la direcció de TV3 perseguia, com ha comentat Jordi Serra, cap de Programes i Continguts, i que "constituirà un dels plats forts de la programació del canal cultural de Televisió de Catalunya". Pilar Cugat, nova cap de Programes Culturals, s'ha referit a la filosofia i a la intencionalitat de "Blanc sobre blanc": "Volíem oferir un producte gens distant, pròxim. Un producte protagonitzat pels artistes. Que fossin ells qui s'expliquessin i expliquessin el procés de treball que segueixen per crear una obra d'art", ha comentat Cugat.

De fet, aquesta és la proposta del nou programa, que ha entrat al taller dels creadors i s'ha endinsat en la seva feina diària, seguint el procés de creació de les seves obres. "Els espectadors veuran com l'art és un procés de treball. Veuran com els artistes s'embruten les mans amb la pintura o el fang, com treballen la fusta o es barallen amb les pedres, i com un pensament es concreta, com a base de treball, també físic, i una idea s'acaba plasmant en una tela on en una escultura".

El programa té 13 capítols i en cada un es tractarà d'un concepte diferent. La bellesa, la inspiració, l'espai, la quotidianitat o la memòria seran el nexe d'unió que servirà perquè dos artistes, en cada un dels programes, reflexionin i plasmin el seu treball entorn d'aquest concepte. En aquests tretze capítols, "Blanc sobre blanc" reuneix una selecció dels artistes més rellevants i representatius del país en disciplines, estils i generacions molt diferents, que, en una "exercici de generositat, han  obert els seus tallers i hi han deixat entrar les càmeres i seguir aquest procés creatiu, que és un procés íntim", com ha comentat Pilar Cugat.

Martin Maisler, director del programa, ha destacat la feina que ha comportat la realització del programa. "Han estat vuit mesos de treball intens, i en alguns casos amb dues i tres jornades de rodatge, seguint la creació artística. El programa ha entrat al taller, però també a l'univers íntim i personal dels artistes, que opinen i parlen de la seva visió de la vida, de la mort, de l'amor, del temps o dels pensaments que acompanyen el creador quan treballa", ha assenyalat Maisler, que ha agraït a TV3 la possibilitat de "poder oferir, en un moment de soroll o milers d'imatges, un espai de reflexió, un espai en blanc, un soroll silenciós, un soroll en blanc".

La periodista Margarita Puig és l'encarregada de centrar la línia temàtica de cada capítol i de presentar els artistes que hi participen. Puig ha destacat que el programa també presenta una faceta més pròxima i humana dels creadors. "Veurem des d'un Robert Llimós amb la casa plena d'extraterrestres -bons, això sí-, a una Sabala que pinta unes senyores grosses, que fan goig, i acaba pintant el seu pare; o Marta Pruna barallant-se amb la pedra i, tot seguit, absolutament entendrida quan el seu fill toca el piano". Aquest és un altre dels mèrits del programa, acostar la dimensió humana i més pròxima dels artistes a  la societat.

En l'acte hi ha estat present una nodrida representació dels artistes que han participat en el programa. Així, hem tingut ocasió de veure junts Josep i Pere Santilari, Marta Pruna, Sabala, Xavier Medina-Campeny, Agustí Puig, Gerard Mas, Perico Pastor, Eva Armisén, Enric Pladevall, Joan Pere Viladecans, Antoni i Clàudia Vives Fierro, Arranz-Bravo, Marta Moreu, Julio Vaquero, Robert Llimós, Sixe Paredes, José Puig, Roser Oduber, i Samuel Salcedo.

Perico Pastor, un dels artistes que ha participat en el projecte, ha agraït  que la televisió aposti per un programa que, ha aclarit, "és divertit. Però no és divertit només perquè entreté: és divertit perquè fa pensar".

Com afirma Joan Pere Viladecans, "hi ha un triangle meravellós que va del cor al cap i acaba a la mà". A partir d'aquest dijous, cada setmana, els espectadors tindran l'oportunitat de descobrir-lo al 33. Arriba "Blanc sobre blanc", una finestra oberta a la creació i a la bellesa.
Anar al contingut