Festival de Toulouse

"Cinespaña" projecta "Ignasi M.", "Els records glaçats" i "Bugarach"

Aquesta setmana es projecten tres produccions documentals catalanes en el marc de "Cinespaña", 19è Destival du Film Espagnol de Toulouse: "Ignasi M.", de Vetura Pons, en la secció oficial de llargmetratge documental, i les coproduccions de TVC "Els records glaçats", d'Albert Soler, i "Bugarach", de Ventura Durall, en la secció "Panorama", fora de competició.

El festival Cinespaña - 19è Festival du Film Espagnol de Toulouse, que té lloc en aquest localitat del Llenguadoc francès entre els dies 3 i 12 d'octubre, projecta aquesta setmana tres produccions documentals catalanes: el llargmetratge "Ignasi M." I els documentals "Els records glaçats" i "Bugarach".
 
"Ignasi M.", dirigit per Ventura Pons i produït per Els Films de la Rambla amb la col·laboració de TVC, es projecta dijous 9 d'octubre, a les 17.15, a la Sala ABC.
 
"Els rcords glaçats", coproducció de Minimal Films, Televisió de Catalunya i TVE dirigida per Albert Solé, es projecta el dijous 9 d'octubre, a les 16.00 a la Cinémathèque.
 
"Bugarach", coproduït per Nanouk Films, Televisió de Catalunya, TVE i Filmtank, i dirigit per Ventura Durall, Sergi Cameron i Salvador Sunyer, es projecta el dissabte 11 d'octubre, a les 14.00 a la Cinémathèque.
 
Sinopsi "Ignasi M"
Ignasi M., un prestigiós museòleg, viu temps dramàtics però té la capacitat d'explicar-los de forma delirantment divertida.
Durant els anys de bonança tot li anava vent en popa, però amb la crisi, la seva empresa va fer fallida. La va intentar salvar hipotecant casa seva, i està a punt de perdre-la, perseguit pels bancs. És gai seropositiu i participa en un programa d'assaig clínic, mentre intenta aguantar els mals temps i refer la seva quotidianitat aprofitant cada minut de la seva vida. Però el seu pare, ja gran, ha intentat suïcidar-se i, per la seva agressivitat, està ingressat en una residència. La seva exdona es mou en cadira de rodes i ha descobert el seu lesbianisme. Els seus dos fills van emigrar molt joves d'okupes a Londres, on s'han convertit, el gran en un bon dissenyador d'efectes visuals i el petit en un fotògraf molt prestigiós, però convertit a l'evangelisme... Una família complexa, unida per l'amor i la creativitat.

Una lliçó de valentia, sinceritat i humor, que mostra la capacitat de l'home per sobreposar-se, positivament i amb esperança, a aquestes i moltes altres adversitats, per molt cruels que es presentin. Una mirada àcida i crítica de les desgràcies que està vivint la nostra societat.
 
Fitxa tècnica
Direcció, producció i guió: Ventura Pons
Fotografia: Andalu Vila San Juan
Muntatge: Marc Matons
Ajudant de direcció: Albert Auladell
So directe: Natxo Ortúzar
Estudi muntatge i so: Imasblue
Una producció d'Els Films de La Rambla, SA
 
Sinopsi "Els records glaçats"
Després de jubilar-se, fa 17 anys, Josefina Castellví ha decidit enfrontar-se als fantasmes del passat i tornar a l'Antàrtida, el paradís perdut dels anys més intensos de la seva vida. El 2012, any del 25 aniversari de la creació de la Base Antàrtica Espanyola (BAE) que ella va crear i va dirigir durant 6 campanyes, va preparar el seu viatge de comiat del continent blanc. El viatge va coincidir, a més, amb la posada en marxa de la nova base antàrtica. La pel·lícula recull aquest viatge físic i emocional de la Josefina per un dels paisatges més bells del món.

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Albert Solé
Director de fotografia: Hans Hansen
Muntatge: Jordi Puig
Ajudant de muntatge: M. Eulàlia Muntané
Música: David Giró
So: Marc Casademunt
Direcció de producció: Cristina López

Sinopsi "Bugarach"
La pel·lícula segueix cinc personatges que s'enfronten a una suposada fi del món a Bugarach, un petit poble del Llenguadoc i únic lloc a la terra que resistirà les flames de l'Apocalipsi pronosticat pels maies per al 21 de desembre del 2012. A partir d'aquest moment neix un fenomen d'àmbit mundial que es materialitza en l'arribada creixent de turistes, "new agers", periodistes, comunes hippies, sectes, especuladors i tafaners a la població.
 
El preu de les cases es multiplica per quatre, molts veïns s'apunten al negoci del ''souvenir esotèric'' i el poble es divideix en dos: els autòctons i els invasors. Mentre el dia D s'acosta, els instints més bàsics de l'ésser humà comencen a aflorar: la por, la fe, l'esperança o la cobdícia s'apoderarà dels protagonistes de la història. Una faula en forma de comèdia existencialista sobre la crisi espiritual d'Occident.
Anar al contingut