Cinema

El dia a dia del festival de Sitges, a TV3

TV3 informarà dia a dia de la 47a edició del Festival de Cinema de Sitges i emetrà edicions especials dels programes "Cinema 3" i "Sala 33".

TV3 i Catalunya Ràdio informaran dia a dia de la 47a edició del Festival de Cinema de Sitges, que se celebrarà entre el 3 i el 12 d'octubre. "[REC]4 Apocalipsis", film amb col·laboració de TV3, dirigit per Jaume Balagueró i protagonitzat per Manuela Velasco, és l'encarregat d'inaugurar el Festival.

"L'altra frontera" també hi serà present en la secció oficial. Es tracta de l"opera prima" d'André Cruz Shiraiwa, una producció de Cinedegarage amb la producció associada de Televisió de Catalunya, protagonitzada per Ariadna Gil. La pel·lícula, inspirada en un argument base escrit per Aurora Sulli, és un drama-ficció que passa al segle XXI, en un camp de refugiats de caire orwellià anomenat "Terra de ningú", on va a parar un grup de refugiats que s'escapen del seu país, en plena guerra, amb l'esperança d'aconseguir un passaport que els permetrà viure al país veí. 
 
Especial "Sala 33" a TV3, amb l'estrena de "[Rec]3: Gènesi"
 
TV3 emetrà "[Rec]3" a "La gran pel·lícula", divendres, a les 22.15, coincidint amb la inauguració del Festival de Sitges."[Rec] 4: Apocalipsi" film, amb col·laboració de TV3, dirigit per Jaume Balagueró i protagonitzat per Manuela Velasco és l'encarregat d'obrir el Festival. En aquest especial "Sala 33" a TV3, Àlex Gorina conversarà amb Paco Plaza i Leticia Dolera, director i protagonista de la pel·lícula "[Rec]3"
 
La saga de "REC" està estretament lligada al Festival de Sitges. Jaume Balagueró i Paco Plaza hi van presentar les dues primeres parts i l'edició d'aquest any s'inaugura amb el capítol definitiu, "[Rec] 4: Apocalipsi", que ha dirigit Balagueró en solitari. Paco Plaza va assumir tot sol la direcció de la tercera entrega i va traslladar l'acció des d'un edifici angoixant de l'Eixample a una pomposa sala de festes, per celebrar-hi un dels casaments més espaterrants que es recorden en una pantalla de cine.
 
Situada abans dels esdeveniments del primer "REC" (2007), la història de "[Rec]3" ens convida al que hauria de ser el dia més feliç de la vida de Clara i Koldo, interpretats per Leticia Dolera i Diego Martín. Però una misteriosa infecció transforma la festa en un malson tan terrorífic com hilarant, en què hi caben des d'un inspector de la SGAE fins al cavaller Sant Jordi, passant per un tiet valencià, Tino Casal i una serra mecànica.
 
Àlex Gorina es troba amb Paco Plaza i Leticia Dolera a la finca Mas Solers, seu de l'antic Casino de Sant Pere de Ribes, i que va servir de localització principal per al rodatge de la pràctica totalitat de "[Rec]3". Al mateix saló on es desencadena una hecatombe zombi a la pel·lícula, director i actriu comparteixen amb Gorina les principals claus del film. El valencià Paco Plaza acaba de presentar al Festival de Sant Sebastià el curtmetratge "Ultravioleta", protagonitzat per Maribel Verdú i Julián Villagrán. La barcelonesa Leticia Dolera acaba aquests dies el muntatge del seu primer llargmetratge com a directora, "Requisitos para ser una persona normal", que s'estrenarà en els pròxims mesos.
 
Dissabte 4, "Sala 33" continua amb el xip fantàstic encès, amb "Eva"
 
Àlex Gorina conversarà dissabte 4, al 33, a les 22.05, amb Kike Maíllo, director d'aquesta "opera prima" que va inaugurar el Festival de Sitges del 2011. En el futur, no tot començarà de zero. El passat i el present sobreviuen al pas del temps. Els objectes obsolets conviuen amb les novetats de tecnologia punta. Aquest és un dels encerts de l'ambientació d'"Eva", un film de ciència-ficció gens escapista que vol fugir d'alguns tòpics del gènere.
 
En un univers ple de reminiscències als "daleks" de "Doctor Who" (1963-2014), i fins i tot algun petit homenatge a Sunset Boulevard (Billy Wilder, 1950), "Eva" explora més aviat l'ADN emocional de les màquines i deixa al descobert la carcassa que s'autoimposen els humans en les relacions personals.
 
Àlex Gorina es troba amb Kike Maíllo a l'Institut de Robòtica CSIC UPC. Allà, envoltats per tota mena de robots reals, el director d'"Eva" -conegut també per dirigir la sèrie d'animació "Arròs covat" (2009-2012), creada per Juanjo Sáez- ens parla dels secrets de la producció del seu primer film i en quin nou projecte està treballant. 
 
Dissabte 11, "Sala 33" acomiadarà el festival amb "Mentre dorms"
 
Àlex Gorina conversarà el dissabte 11, al 33, a les 22.05, amb Jaume Balagueró, director d'aquest "thriller" que va participar en el Festival de Sitges del 2011. El llargmetratge narra la història d'en César, un home que treballa de porter en un edifici i que controla les entrades i sortides dels inquilins per estudiar-ne els secrets i els punts dèbils.
 
Aquesta cinta, protagonitzada per Luis Tosar i Marta Etura, va ser la gran guanyadora dels IV Premis Gaudí i va rebre els premis a millor director, millor pel·lícula en llengua no catalana, millor guió, millor muntatge, millor protagonista masculí (Luis Tosar) i millor so. També va aconseguir el Méliès de Plata en el 28 Imagine Fantastic Festival d'Amsterdam de l'any 2012 i va ser seleccionada en el Festival Internacional de Cine de Torí aquell mateix any. L'any abans, va participar en el Fantastic Fest d'Austin (Texas), en el Festival Internacional de Cine Fantàstic de Catalunya i en el Busan Film Festival de Corea, entre d'altres. 
 
"Mentre dorms" és una producció de Filmax amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, Canal+ Espanya i TVE.  

Cròniques diàries des del festival
 
Des del Serveis Informatius es farà un ampli seguiment del festival, amb un equip encapçalat per Jordi Oliva. Divendres, el dia de la inauguració, es farà una connexió en directe al "TN Vespre" i una crònica de "[Rec] 4: Apocalipsi", la pel·lícula encarregada d'inaugurar el festival. Després, durant tot el certamen, s'emetran diàriament cròniques des de Sitges.
 
A "Cinema 3", tot sobre Sitges
 
El "Cinema 3", el programa de referència per als amants del cinema, presentat i dirigit per Jaume Figueras, se centrarà en tot el que passi durant el festival en els seus espais del 9 i 16 d'octubre.
 
Catalunya Ràdio, Catalunya Informació i iCat.cat, al Festival de Cinema de Sitges
 
A les emissores de ràdio de la CCMA, Àlex Gorina, Alfons Gorina, Ferran Auberni i Francesc Xavier Blasco seguiran l'edició d'aquest any del Festival de Cinema de Sitges. Des dels Serveis Informatius, Ferran Auberni, l'especialista en cinema, farà el seguiment del festival des d'aquest divendres, dia 3, fins al 12 d'octubre, i farà arribar tota la informació que generi el certamen. També se'n faran un ressò especial tres programes de Catalunya Ràdio: "La tribu", "La finestra indiscreta" i "Generació digital"; el programa "Sentits de Catalunya Informació i "Els experts" i "Cabaret elèctric", d'ICat.cat.
Anar al contingut