Història

Dos documentals sobre la lluita contra el nazisme, a "Cronos"

El primer documental s'acosta a Nancy Wake, una lluitadora incansable contra els nazis. I el segon gira al voltant de Von Stauffenberg, el protagonista del complot més seriós per liquidar Adolf Hitler.

Aquest diumenge, a les 21.50, "Cronos" emet dos documentals: "Nancy Wake: contra la Gestapo" i "Stauffenberg, la història verdadera".

"Nancy Wake: contra la Gestapo" (21.50)

Aquest docudrama narra la biografia de Nancy Wake, que va ser la dona més condecorada pels aliats i la persona més buscada per la Gestapo durant la Segona Guerra Mundial. Els alemanys li van posar el sobrenom de Ratolí Blanc per la seva habilitat per escapolir-se.

Quan va esclatar la guerra, era una jove casada amb un francès milionari que vivia luxosament a la cosmopolita ciutat de Marsella. Ho va abandonar tot per convertir-se en sabotejadora, organitzadora i combatent de la Resistència, en una lluita incansable contra els nazis.

La seva vida és un exemple de valentia i optimisme davant d'unes dificultats aparentment insuperables.


"Stauffenberg, la història verdadera" (22.45)

L'adhesió majoritària a Hitler també va tenir clarobscurs. Més de 200.000 intel·lectuals es van suïcidar, d'altres exiliar i una minoria va complotar per acabar amb la vida de Hitler.

Claus Philipp Maria Schenk Graf von Stauffenberg va ser el protagonista del complot més seriós per acabar amb la vida d'Adolf Hitler, ja cap al final de la Segona Guerra Mundial. Malgrat que lluità lleialment durant la guerra, les atrocitats comeses pels nazis el faran anar gestant un atemptat que acabi amb la vida del dictador.

Quan Hitler pren el poder, l'any 1933, bona part de l'aleshores petit exèrcit alemany no és nazi. La majoria d'oficials són homes molt conservadors, i molts d'ells són aristòcrates que fan la carrera militar. Hitler, en primera instància, afavorirà l'exèrcit, però quan els nazis porten Alemanya a la guerra, una bona part dels oficials se sentirà incòmode amb la política hitleriana. Un d'ells serà Von Stauffenberg. 

Unes greus ferides de guerra, paradoxalment, li donaran l'oportunitat de treballar al costat del Führer. Aleshores aconseguirà organitzar una gran conspiració per acabar amb Hitler.
Anar al contingut