Divulgació

"L'energia (segon capítol)" i "Ales al vent", a "Quèquicom"

Arrenquem amb el segon programa dedicat a l'energia i, a continuació, recuperem el programa que ens descobreix com han de ser les ales perquè els avions, helicòpters o "drones" volin perfectament.

Aquest dimarts, a partir de les 21.55, "Quèquicom" emet el capítol "L'energia (capítol 2)" i, a continuació, recupera "Ales al vent".

"L'energia (capítol 2)" (22.05)
Com funcionen les centrals hidroelèctriques, els parcs eòlics, les plaques fotovoltaiques, el cotxe d'hidrogen... Els recursos energètics poc contaminants o renovables són el tema central del segon capítol de "Quèquicom" dedicat a l'energia. 

"Ales al vent" (22.30)
La funció principal d'una ala és assegurar la sustentació, que compensi el pes de l'aeronau. El secret de l'ala és el seu perfil, com de llàgrima, però amb una cara plana que obliga l'aire que passa per la part de dalt a pujar i a baixar de sobte, de manera que quan surt genera un corrent cap a baix que per reacció empeny cap amunt. Com més ràpid circula l'aire, menys pressió fa sobre la cara superior de l'ala, mentre que, per comparació, la pressió és més forta a la cara de baix. Aquesta diferència de pressions crea un corrent ascendent que també empeny les ales cap amunt i, amb elles, l'avió. Una ala és, en el fons, "un enginy xuclador". Però, què més cal perquè voli un avió?
 
Anar al contingut