Història

Les guerres mundials a les Illes Britàniques, a "Cronos"

Durant el segle XX, la Gran Bretanya lluita en les dues grans guerres mundials. Les guerres li han porten desgràcies, com a tots els països, però també l'ajuden a canviar i a refermar-se.

Aquest diumenge, 21 de setembre, a les 23.35, "Cronos" emet el sisè capítol de la sèrie "Els britànics" ("The british"), una producció ambiciosa i apassionant sobre la història de les illes Britàniques, des de Stonehenge fins a la Segona Guerra Mundial, passant per l'ocupació romana i el descobriment de la penicil·lina.

Capítol 7: "Guerra i pau"

Durant el segle XX, la Gran Bretanya s'ha vist obligada a lluitar en les dues grans guerres mundials. Les guerres li han portat desgràcies, com a tots els països, però l'han ajudada també a canviar i a refermar-se.

Ja en la Primera Guerra Mundial moltes dones comencen a assumir llocs de responsabilitat en la indústria i, encara que quan tornin els homes de la guerra elles hauran de tornar a casa o a feines secundàries, res no tornarà a ser igual.

I el mateix que passa amb el paper de les dones, passarà en tots els àmbits. Les guerres trasbalsaran la societat més encarcarada provinent del segle XIX. I l'agitació social portarà a una societat molt més moderna, diferent i participativa.

L'aviació, els nous medicaments, els transports, la televisió... Tots aquests i molts altres canvis tecnològics transformaran per sempre la Gran Bretanya.

Però no hi ha nació, ni la tecnologia no és res, si no hi ha una empenta i una voluntat conjunta, si la societat no es respecta a si mateixa i no està disposada a sacrificar-se per a les pròximes generacions.

L'exemple de la resistència i la força dels ciutadans de Londres durant els bombardejos de la Segona Guerra Mundial serviran de model als ciutadans britànics durant molt de temps.
Anar al contingut